Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Ujhelyi az EB-hez fordul az uniós támogatások ügyében

Az EP-képviselő többek között arra vár választ, hogy a magyar kifizető rendszer mely részeit tartja kifogásolhatónak Brüsszel.
Írásbeli kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője az uniós támogatások ügyében kedden - tudatta közlemény útján a politikus hivatala.

Ujhelyi arra vár választ, hogy pontosan hol tartanak a megkezdett vizsgálatok, vannak-e már részeredmények, mi indokolja a kifizetések átmeneti leállítását, a magyar kifizető rendszer mely részeit tartja kifogásolhatónak a brüsszeli testület. Ezen kívül a szocialista képviselő arról is pontos tájékoztatást szeretne kapni, hogy mikor nyújtott be utoljára Magyarország uniós támogatást igénylő számlát, mikor történtek az utolsó utalások, és mikorra várható, hogy ismét megindulnak a kifizetések.

"Az Európai Unió átláthatóságra és tisztességes, egyenlő eljárásra vonatkozó szabályait a magyar kormánynak is be kell tartania. Azt azonban el kell kerülni, hogy Orbán Viktor és kormányának tudatos gátlástalansága vagy tudatlan hibája miatt a magyar embereket, a magyar vállalkozókat büntessék" - hangsúlyozza közleményében a politikus. Kommünikéjében Ujhelyi István úgy véli: a magyar kormány pökhendi módon megszegi az európai szabályokat és minden forrást a saját ellenőrzése alá akar vonni.

Reggel a 444.hu hírportál számolt be arról, hogy Magyarország április óta egyetlen számlát sem küldött ki Brüsszelbe; az Európai Bizottság továbbra is vizsgálja a magyar intézmények átalakítását, és fenntartja magának a jogot, hogy ha kapna számlát, akkor azt ne fizesse ki. Erre reagálva a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkársága közölte: április 15-e óta a brüsszeli testület 30 alkalommal utalt át Magyarországnak összesen 1,3 milliárd eurót.

Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős uniós biztos, Johannes Hahn szóvivője korábban tudatta, hogy Brüsszel szerint az uniós támogatások fogadására kialakított új rendszer papíron elfogadhatónak tűnik, de a bizottság biztosítékot szeretne kapni a támogatások elosztását ellenőrző magyarországi főigazgatóságtól, az EUTAF-tól; az április 15. előttről származó számlákat minden további nélkül kiegyenlítik, a kifizetéseket Brüsszel hivatalosan nem állította le, így Magyarország, ha úgy látja jónak, április 15. utáni számlákat is küldhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazáig követte a lányt, majd a nemi szervét mutogatta neki

A 45 éves férfi térdig letolt nadrágban szólította meg a sértettet. Tovább olvasom