Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Ujhelyi István az új útdíjszabás hatástanulmányait kéri

A szocialista EP-képviselő szerint a gyorsforgalmi úthálózat használatának "megsarcolása" jelentős terheket jelent a közlekedőknek.
Térképeket tettek közzé a megyei matricákkal használható útszaka-
szokról – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ). A térképekből az autósok felmérhetik, mely úthálózati szakaszokon jogosultak egy adott megyei matricát használni. A térképek elérhetők, letölthetők a kormany.hu, a nemzetiutdij.hu és az utinform.hu weboldalon.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. táblákkal segíti az autósokat. Ezek az M1, M3, M7 Budapestről kivezető szakaszain az utolsó díjmentesen használható csomópont előtt figyelmeztetnek majd arra, hogy mekkora távolságot követően következik a fizetős autópálya-szakasz. Az M0-s autóúton az irányjelző táblák informálnak a díjköteles útvonal kezdetéről az arra való ráhajtás előtt, így az autósok a díjköteles szakasz előtti utolsó csomóponton keresztül elhagyhatják az autóutat.

Az NFM kiemeli: 2015. január elsejétől a mintegy 1500 értékesítési pont bármelyikén bármely megyére – Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye kivételével, ahol nincs díjköteles gyorsforgalmi hálózat – megvásárolható a megyei matrica. Az értékesítési pontok részletes listája december 31-étől elérhető a nemzetiutdij.hu oldalon. Február elsejétől minden eddig megszokott értékesítési ponton és mobiltelefonon is meg lehet majd vásárolni az új matricákat.

Türelmi idő is lesz: azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14 ezer 875 forintos pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díj (1470 forint) megfizetése mellett az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztertől és Börzsei Tibortól, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójától kért tájékoztatást a január elsejétől életbe lépett új útdíjszabási rendszerrel kapcsolatban Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője.

Az EP közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke az említetteknek írt levelében - mint arról az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben tájékoztatott - "fájdalmasan cinikusnak" nevezte az Orbán-kormány propagandáját, amely "úgy állítja be az új díjfizetési rendszert, mintha az költségcsökkentést jelentene az autósok számára".

A szocialista EP-képviselő szerint a gyorsforgalmi úthálózat használatának "megsarcolása" jelentős terheket jelent a közlekedőknek, így a fuvarozóknak, de áttételesen a tömegközlekedést használóknak és egyéb szektorok mellett még a turisztikai ágazatnak is.

Az új díjfizetéssel kapcsolatban Ujhelyi a szakminiszternek írt levelében többek között arra vár választ, hogy miért pár héttel a bevezetés előtt jelentették csak be a jelentős változásokat, illetve milyen konkrét hatástanulmányok és számítások készültek az új díjstruktúrával kapcsolatban. A képviselő szeretné megtudni, hogy milyen beruházásigénnyel jár a rendszer megváltoztatása, és ezt a költséget a kormányzat miből kívánja finanszírozni. Ujhelyi István arra is választ vár, hogy az "egyszerű pénzbehajtáson túl" mi indokolta a ferihegyi repülőtér megközelítéséhez elengedhetetlen útszakaszok fizetőssé tételét, illetve, hogy ezen szakaszok "megsarcolásával" kapcsolatban milyen konkrét háttérszámításokat végeztek és milyen részbevételeket remélnek. Ujhelyi István azt is tudni szeretné, hogy milyen hatással lesz a balatoni forgalomra a megyei matricák bevezetése, illetve készült-e háttértanulmány azzal kapcsolatban, hogy az egyes szakaszok "újbóli megsarcolása" milyen konkrét hatással lesz - a jelentős járatritkítás miatt épp átalakuló - vasúti utasforgalomra, a közúti fuvarozásra és áttételesen a turisztikai szektorra.

A képviselő levelében jelezte, hogy szeretné mielőbb megismerni a témában készült háttéranyagokat és szakmai tanulmányokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerítésnek csapódott egy autó Tahitótfalun

Az oldalára borult járműben hárman utaztak, közülük egy férfit és egy nőt a mentők kórházba vittek. Tovább olvasom