Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Ujhelyi: lesz támogatása a Bajnai-csomagnak

Ujhelyi István biztos abban, hogy Bajnai Gordon megkapja a szükséges támogatást programjához, és leszögezte: tudják, hogy ezzel mit kockáztatnak.
Az MSZP egyik alelnöke szerint megkapja a kellő támogatást programja megvalósításához Bajnai Gordon, a szocialista képviselők ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy a tervezett intézkedések felvállalásával elbukhatják a következő parlamenti választást. Ennek ellenére vállalják azokat - mondta Ujhelyi István csütörtökön a Magyar Televízió "Az Este" című műsorában.

Ugyanitt Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője brutálisnak nevezte a tervezetet. Barcza György, a K&H vezető elemzője pedig úgy vélte: ezzel a csomaggal a forint és a magyar állampapír hónapokon belül a világ egyik legjobb befektetése lesz, ha megvalósítják.

"Vállaljuk azt is, hogy esetleg emiatt bukunk" - fogalmazott Ujhelyi István. Hozzátette: "Ha ezt a programot végigcsináljuk, akkor az országot megmentjük". Ujhelyi István a stúdióban írta alá azt a politikai nyilatkozatot, amelyet csütörtökön kaptak meg az MSZP és az SZDSZ képviselői a kormányfő-jelölttől. A politikus szerint abban az országban, ahol ennyi embernek van devizahitele, vállalni kell a dokumentumban vázolt intézkedéseket, mert meg kell erősíteni a meggyengült forintot, és vissza kell állítani a Magyarország iránti bizalmat. "Az MSZP képviselőinek politikai pályájuk egyik legnehezebb döntése volt az, amit meghoztak" - tette hozzá.

Ujhelyi István: Vállaljuk azt is, hogy esetleg emiatt bukunk
Ujhelyi István: Vállaljuk azt is, hogy esetleg emiatt bukunk

A Fidesz elutasítja Bajnai Gordon terveit. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője Az Estében úgy nyilatkozott: ez egy brutális megszorító csomag. Úgy vélte: két bukott párt színfalak mögött történő egyezkedése zajlik, pedig az emberek erre nem adtak felhatalmazást. A politikus szerint ők mindent megtettek az előrehozott választások érdekében, és bár továbbra is ellátják majd parlamenti és bizottsági feladataikat, nem hajlandóak tárgyalni az új kormánnyal. Az, hogy Magyarország itt tart, nemcsak a válságnak köszönhető, ez hét év elrontott kormányzásának eredménye - fogalmazott az ellenzéki párt szóvivője.

Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője szerint "ez egy nagyon kemény csomag lesz", olyan, amelyet nagyon kevés országban lehetett csak látni az elmúlt évtizedekben. Hozzátette: ezzel a csomaggal ilyen kamatok mellett a következő hónapokban a forint árfolyam és a magyar állampapírok a világ egyik legjobb befektetésévé válhatnak. A tervezett intézkedések kapcsán elmondta azt is, hogy a program valószínűleg megoldja a rövid távú problémákat, de a hosszú távú kihívásokat nem. Mivel évtizedes lemaradásról van szó, egy kormányprogram se tudna megoldást találni ilyen kevés idő alatt.

Egyelőre arra kell törekedni, hogy ne gyengüljön tovább a forint, vagy akár erősödjön, illetve, hogy a kamatok ne szökjenek az égig. "Egy nagyon veszélyes helyzetnek a szélén táncoltunk" - mondta. Arra kérdésre, hogy a piac nem bízna-e jobban egy új kormányban, a Barcza György úgy válaszolt: annyi előnye lenne az előrehozott választásoknak, hogy akkor nem egy-, hanem négyéves program alapján tudnának véleményt alkotni.

Parragh László, a csütörtökön feloszlott Reformszövetség egyik alapítója, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy vélte a műsorban: szerinte lesznek olyan helyzetek a következő időszakban, amikor meg kellene kerülni a törvényhozást és rendeletekkel kormányozni, hiszen válsághelyzetben gyors döntésekre van szükség. A rendeleti úton történő kormányzásra rengeteg példa akad Európában még napjainkban is - tette hozzá.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. sóhaj 2009. április 04. 11:22
  „Bajnai úr, és bandája elérte azt, hogy félnek az emberek. Én is félek, ennek nem jó vége lesz. Tűrőképesség határán, már nem lehet ezt megcsinálni. Én is mszp-s voltam, de most ott tartok, hogy minden ellenük irányuló megmozdulást támogatok. Akik félnek, főleg ha éhesek is, mindenre képesek tisztelt képviselő urak. Sajnos most szúrták el igazán. Itt látszik, hogy csak a saját érdekük, és a saját zsebük fontos. Meggyőződésem egyébként, hogy semmiféle megszorításból származó jövedelem az államkasszába nem kerül ugyan úgy, ahogy eddig sem. Teljesen kilátástalan minden addig amíg ők semmiről le nem mondanak.”
 • 46. dodó 2009. április 03. 21:37
  „"... lesz támogatása a Bajnai-csomagnak..." meg a Világbanknak!”
 • 45. Power 2009. április 03. 17:57
  „44! Ha nyögve-nyelősen is de lassan kijön! :)”
 • 44. garbon 2009. április 03. 17:11
  „Az MSZP és az SZDSZ olyan mint a székrekedés előbb utóbb kijőn.”
 • 43. klj_54 2009. április 03. 17:05
  „42. hozzászólás Yessyka 2009.04.03. 16:31

  Orbán meg keményen megdolgozott szőlőjéért és budai házáért?
  Vicc.”
 • 42. Yessyka 2009. április 03. 16:31
  „Újhelyinek csak meg kellene nézni Szőregen a "házát"!!! Biztos deviza hitelre épitette:))))))))))))))”
 • 41. Power 2009. április 03. 16:24
  „Csepelen nem Vörös Csepelje, de már vörös szegfűje sincs az MSZP-nek. :)”
 • 40. klj_54 2009. április 03. 16:22
  „4. hozzászólás cselac 2009.04.03. 08:04

  "terve a Fidesznek, pl. a közszféra apparátusának megnyirbálása kifejezetten jó ötletnek tűnik. Elvenni mindenki tud, arra mindenkinek van ötlete..."
  Igen ötlete van, de magvalósítani csak az meri, aki alatt már amúgy is szakad az ág!
  De ha belegondolsz, mit javallanak a valóban hozzáértők, elveiben megegyezik a Gordonaművész elképzelésével!
  Ha nem 386 nagyrészben megélhetési bűnöző ülne a parlamentben (aki csak a saját havi zsetonját nézi!), már régen nem a szocik lennének hatalmon!
  De ugye, a fityuszék is arra utaznak, hogy úgy sem lesz előrehozott választás. Ők hátradőlnek, valaki megoldja a problémájukat és beülnek a készbe, mint 1998-ban!
  Feleslegesen ugrunk itt egymásnak anyázva (már aki:),
  "Kutyaugatás és szamárordítás nem hallik az égbe."
  Megboldogult nagymamám igazsága itt is igazolódik!
  Mi itt az interneten legfeljebb kidühöngjük magunkat (az is eredmény!), ök meg ott a parlamentben úgy osztanak -szoroznak, hogy ők járjanak jól:(
  További kellemes társalgást!”
 • 39. Power 2009. április 03. 15:44
  „Külföldi lapok, politikai elemzők azt állítják, hogy a szocialisták és a liberálisok el akarják kerülni az előrehozott választásokat. A szocialisták a Fidesz győzelmétől tartanak, a liberálisok pedig attól, hogy nem jutnak be a parlamentbe, nem érik el az 5%-ot.
  Az MSZP és az SZDSZ még mindig nem az ország érdekeit helyezik előtérbe, hanem a saját kicsinyes érdekeikkel vannak elfoglalva.

  A The New York Times egy magyar családról ír, akik már nem tudják fizetni az apartmanra felvett hitelt és a végrehajtók felszólították őket a lakás átadására. (,,Két gyermekünk van. Hol fogunk lakni?"):

  "He and his wife bought a small apartment two years ago, but they can no longer keep up the payments. Last week they received a letter from a collection agency saying their house would be repossessed. "I am afraid," said Mr. Rakitovszky, his face gaunt, his clothes shabby, his eyes far away. "We have two kids. Where will we live?""”
 • 38. achilleus 2009. április 03. 15:18
  „"Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője"
  Ez a Bank sem az elemzőiről, hanem a "brókeréről" híres. Már megint valami beetetés ez a duma?? Vagy nincs még pénzügyminiszter-jelölt, hogy ekkora blődséggel kelljen felhívnia magára a figyelmet? Nem értem, miért száll el ennyire valakinek a józan ítélőképessége.”
 • 37. Power 2009. április 03. 15:16
  „33: "extra-neoliberális MSZP-SZDSZ-es pénzszivattyú"
  Csak az a nem mindegy, hogy a szivattyú melyik oldalán állsz: a szívó ágon a legrosszabb!:)”
 • 36. Mathiasking 2009. április 03. 15:13
  „Miért távoznak külföldi "emigrációba" a milliárdosok többsége, akik a jelenlegi államapparátus apparatcsikjai voltak? Süllyed a hajó? Nem, csak most forró a talaj!”
 • 35. flexsnake 2009. április 03. 14:34
  „A világ egyik legjobb befektetése lesz a magyar állampapír! :D Mindjárt sikítva szaladgálok körbe-körbe :D
  Az most olyan mint a ,,döbörög a gazdaság" :D De fidesz sem tiszta fialás mikor magát menti. Milyen munkát látnak el? Kivonulnak állandóan meg le sem szarják az egészet.”
 • 34. Power 2009. április 03. 14:03
  „A nyilatkozatok szerint Újhelyi és az MSZP tisztában van azzal, hogy ők már nem rúghatnak labdába. Úgy gondolják, ha megdöglött a tehenük, dögöljön meg a másé is.
  Ezt nem szabad a magyar választóknak hagyni, mert ez a gondolkodásmód kifejezetten antidemokratikus és további károkat okoz a szakadék szélén álló országnak.
  Ilyen felismerés után elvárná az ember egy normális képviselőtől és párttól, hogy lemondjon.”
 • 33. cyt 2009. április 03. 13:58
  „Ez a Bajnai neve alatt futó extra-neoliberális MSZP-SZDSZ-es pénzszivattyú-program csak arra ad biztosítékot, hogy az eddig is maffiózó szoclib kormányzat még 12 hónapon keresztűl tömhesse a zsebeit, miközben az állampolgárok utolsó filléreit is elveszik. Semmi több nincs a kiszivárogtatott "programban". Vajon hány MSZP-SZDSZ-es képviselő mer majd egyedül sétálni az aláírások utáűn az utcán????? Örüljenek, ha csak kikerülik, vagy leköpik őket az emberek. Ennél ugyanis sokkal kevesebbet már nem érdemelnek.”
 • 32. abrakapokusz 2009. április 03. 13:24
  „Bajnai a kieső jövedelmek pótlására semmilyen lehetőséget sem teremt.
  Azok az emberek továbbra is élni akarnak, akik elesnek a juttatásoktól.
  Munka hiján a bűnőzésbe menekül majd az is, aki egyébként dolgozna.
  A bűnőzés drámai emelkedése várható:

  "Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint figyelmeztetni kell a társadalmat a cigánybűnözésre. Szabó Máté a Figyelőnetnek nyilatkozva elmondta, hogy már most vannak olyan jelek, hogy a bűnözés növekedése az állam széteséséhez vezethet.

  Az ombudsman úgy látja: kialakult a megélhetési bűnözés egy sajátos fajta, amelyet a kollektív elkövetési forma jellemez. Egy kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról van szó, szemben a magyar társadalom nagymértékű individualizáltságával, nyilatkozta az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

  Én azt gondolom, hogy ez a fajta bűnözés nem tekinthető csupán adatvédelmi és kisebbségi kérdésnek, az államnak van egy bűnmegelőző funkciója, és van az erőszakszervezeteinek is, állítja Szabó Máté. Nagyon örülök, amikor a kisebbségi biztos és az adatvédelmi biztos bilaterálisan meg akarják oldani a kérdést, de ezt a többségi biztos, azaz jómagam nélkül nem lehet.

  Az ombudsman úgy látja, vannak arra utaló tendenciák, hogy "szétesik az állam" Magyarországon, és a gazdasági válság miatt növekedhet a bűncselekmények száma. "

  Ujhelyit csak a saját karrierje foglalkoztatja, gondolkodni nem szokott?”
 • 31. IVY 2009. április 03. 13:23
  „magyarock1!

  Rátapintottál a lényegre!!!!!!!”
 • 30. magyarock1 2009. április 03. 11:53
  „Kitől mentitek meg az országot?Magatoktól?Miért kell menteni az országot?Mert ebbe a helyzetbe hoztátok.”
 • 29. Power 2009. április 03. 11:31
  „Semmi kétségem affelől, hogy a balliberális kormány önmagát megtámogatja. A gazdaságunk ugyanúgy a padlón marad mint eddig, mert ami hiányzik, az a társadalmi támogatottság. Enélkül, még mélyebbre süllyedünk a saját piszkunkban.”
 • 28. B.Giovanni 2009. április 03. 11:26
  „Ezek a megszorítások nagyon kemények, persze nem a tehetősek reszketnek tőle, hanem a dolgozó ember....

  A csomagban több pont is kemény:
  Nyugdíjkorhatár: Dolgozz halálod napjáig....
  Csökk. táppénz: Ha pénzt akarsz keresni, akkor is dolgozz, ha dögrováson vagy....
  Családi pótlék befagy: Minden drágul, a gyermekek nőnek, ugyanannyi pénzből old meg mint eddig...
  Lakástámogatások: Ne legyen lakásod, maradj a szülőknél 60 éves korodig....
  Gáz, távhő támogatás: ne fűts, ne főzz, halj éhen és faggyál meg...
  Agrártámogatás csökk: utolsó döfés a magyar mezőgazdaságnak( pedig mi mezőgazdasági ország voltunk..)
  Gyes , gyed: Ebbe az országba, ilyen gazdasági helyzetbe nem kell gyerek...ezt elérte a kormány

  Igy még rosszabb lesz a helyzet kicsiny hazánkban...míg jócskány nyelte a pénzt a fel nem épülő kormánynegyed ( mindenki megkapta a jutalmat, oszt semmi nem lett belőle) , az épülő metró...esztelen útépítések, alagútfúrások, és még lehetne sorolni.
  Azonban meghalni sem szabad csak úgy, mert az is nagyon-nagyon drága...sajnos nem igazán lesz jobb a közel jövőben nekünk...”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc év börtönt is kaphat a verekedős diák

Akár nyolc év börtönt is kaphat az a fiatal, aki tavaly januárban megverte egyik osztálytársát a… Tovább olvasom