Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Újjáélesztenék

az önkéntes társulást

Életképes-e a statisztikai kistérségtől függetlenül működő, önkéntesen szervezett társulás? Többek között erre is választ keresnek a Fertő menti települések vezetői.
– A Fertő Menti Önkormányzatok Térségfejlesztési Társulása 1996-ban, még jóval a Sopron–Fertőd statisztikai kistérség megalakulása előtt jött létre – mondja Fülöp Géza, Fertőd polgármestere, a társulás elnöke. – 2002-ig közel harmincmillió forintot nyertünk el különböző pályázatokon. Ám ezt a pénzt a tervek, koncepciók elkészítésére és nem beruházásokra költhettük el. A mostani helyzetben meg kell vizsgálni, mennyire életképes az önkéntes társulás. Ha közösen több pénzhez juthatunk és ezt a fejlesztésekre fordíthatjuk, akkor természetesen folytatni kell a munkát.
A Fertő menti települések polgármesterei várhatóan május közepén találkoznak. A közgyűlésen kell eldönteni, hogy a megszűnés, a szüneteltetés vagy a további folytatás mellett szavaznak-e.
Mindenesetre Horváth Tibor, Fertőszentmiklós első embere az újjáélesztés mellett áll. – Lényeges, mások a kötelezettségei, érdekei egy városnak és egy kistelepülésnek – mondta Horváth Tibor. – Egyre több olyan pályázat jelenik meg, amelyben a települések közösen vehetnek részt. Nekünk, pontosabban a tíz tagtelepülésnek azonosak az érdekeink, így véleményem szerint össze tudunk fogni. Azt viszont nem szabad hagyni, hogy az önkéntes társulást most felbontsuk, és évek múltán egy újat hozzunk létre. A statisztikai kistérség nem minden esetben tudja betölteni szerepét, hiszen ez a kormányzati szándéknak megfelelően jött létre.
„ Bizonyos feladatokat az önkéntes társulás jobban megoldhat,

mivel helyben pontosabban látjuk

a problémákat.”
– Már csak azért is szükséges lenne megreformálni a társulást, hiszen rendszeresen fizetjük a tagdíjat – egészíti ki Turi Lajos sarródi polgármester. – Az önkéntes társulás Lövő esetében jól működik, ez egy minta lehet számunkra. A végső szót persze a tagtelepülések vezetői mondják majd ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz

a Kolostor-

hegyen

Tűz pusztított Sopronban a hétvégén. Szombaton késő este a Kolostor-hegyen csaptak fel a lángok és… Tovább olvasom