Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Újjáépül az első ház Felsőzsolcán

Épül az első olyan ház az árvíz sújtotta Borsod megyei Felsőzsolcán, amely egy alapítvány és helyi vállalkozók összefogásával készül.
"Itt egy árvízben összedőlt ház újjáépítése zajlik", olvasható azon a táblán, amely a körbekerített terület mentén helyeztek el. Az MTI helyszíni tapasztalata szerint a háznak már a lábazata készül, a betonalapot gyakorlatilag beöntötték.

A tulajdonos az MTI-nek az építkezés kellős közepén, egy meggyfa árnyékában számolt be a részletekről és idézte fel a július eleji árvíz történéseit. Mint mondta, háza július 6-án az elsők között dőlt össze. Mivel családjával nem volt hol lakniuk, a szomszédban kaptak helyet, majd egy lakást béreltek Miskolcon, a Jókai lakótelepen arra az időre, amíg otthonuk elkészül.

Az önkormányzattól egy egyszeri húszezer forintos támogatást kaptak, albérletüket önmaguk finanszírozzák, a ház pedig egy helyi alapítvány segítségével épül - sorolta.

Kun Ágnes helyi lakos az MTI-nek beszámolt arról, hogy a munka egy hete kezdődött. "A múlt héten még semmi nem volt, most meg már a lábazatot rakják" - tette hozzá. Az épület hasonló lesz az összedőlt ingatlanhoz, mivel az műemlék jellegű volt, annak jegyeit igyekeznek visszaadni a mesterek.

Tóth Lajos, a Felsőzsolca Újjáépítéséért Alapítvány elnöke közölte: az összedőlt házakat fel kell építeni a városban, a munkát az alapítvány és a helyi vállalkozók segítségével végzik. Az szervezet kiegészíti az építkezéshez azt a forrást, amelyet a biztosító, illetve az önkormányzat nyújt a károsultaknak.

Kubus István műszaki vezető kitért arra, hogy sok összedőlt ház "Zsolca ékének" számított, hiszen a múlt jegyeit, építési örökségét tükrözték. Vályogból, vagy vert falból készültek annak idején. Emiatt igyekeznek az első ingatlant az eredetihez hasonlóan megépíteni, a ház szeptemberre készülhet el.

Hozzátette: 84 védett ház volt a településen, de összességében 130 olyan épületet mosott el az ár, amelyek a borsodi város jellegzetességei voltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszafordult egy gép Ferihegyre

Visszafordult egy Varsóba tartó utasszállító gép szerda este Ferihegyre, mert a műszerek füstöt… Tovább olvasom