Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Újra agyagkitermelés

Szeptembertől három hónapon át Peresztegről Sopronba szállítják az agyagot. A téglagyárban a nagy igény miatt pluszműszakot vezettek be.
A mezőgazdasági munkák befejeztével markolók és teherautók lepik el a peresztegi agyagbányát. A soproni téglagyár szándékosan őszre időzítette a kitermelést, hogy ne zavarják a közelben folyó munkákat. Erre az évre mintegy ötezer tonna agyag elszállítását tervezik.
– A bányát három éve nyitottuk meg, de azóta minden évben folyamatosan bővítjük – mondta el lapunknak Hatos László, a Wienerberger Téglaipari Zrt. soproni gyárának igazgatója. – Számításaink szerint egészen novemberig folynak itt a munkák. Mindebből a helybéliek semmit sem vesznek észre. A többtonnás teherautók ugyanis a települést megkerülve, a 84-es számú főúton érik el Sopront. Ezzel párhuzamosan természetesen a soproni bányánk is üzemel. Már most gondolunk a rekultivációra, így a kinyert, számunka értéktelen meddőt, azaz a termőtalajt és az agyaggal kevert kavicsot, agyagot nem szállíttatjuk el, hanem helyben marad, szükséges a későbbi helyreállításhoz. A peresztegi rekultiváció első üteme legkorábban 2010-ben kezdődhet meg.
A gazdaság, azon belül az építőipar bármilyen változása érzékenyen érinti a téglagyárakat. A fellendülésre azonnal kell reagálniuk.
A gyár az építőipari kedv növekedése következtében augusztusban pluszműszakot vezetett be. Mindaddig nagyobb kapacitással dolgoznak, amíg a piac ezt igényli.
De visszatérve a peresztegi bányához, Hatos Lászlótól megtudtuk, a szállítás megnöveli ugyan az előállítási költségeket, de az, hogy helyben építsenek egy gyárat, nincs napirenden. A területen egyébként még a hetvenes években működött egy gyár, amelyet időközben teljesen lebontottak. Az üzemre már csak egy kémény emlékeztet. Ezt azonban nem bontják le. – A legújabb vizsgálatok szerint állapota stabil, nincs szó omlásveszélyről – egészítette ki az ügyvezető igazgató. – A 120 méter magas műtárgy egyébként fontos tájékozódási pont, a repülésben, illetve a földméréseknél veszik nagy hasznát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szófiába érkezett Gyurcsány Ferenc

Bulgária EU-csatlakozásának támogatása, valamint a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítése áll a… Tovább olvasom