Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Újra asztalhoz ülne az MSZP, az Együtt-PM és a DK

Újra kell írni az MSZP-Együtt-PM-megállapodást és Gyurcsány Ferenc is jelezte, a DK kész tárgyalni az ellenzéki összefogásról.
A szocialisták választási bizottsága tárgyal a szövetségről

Az MSZP-t kampányidőszakban irányító országos választási bizottság hétfő délután tárgyal az ellenzéki szövetség kibővítésének lehetőségéről - hangzott el Szanyi Tibor sajtótájékoztatóján.

A szocialista politikust azután kérdezték újságírók, hogy Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője megállapodásuk kiterjesztése érdekében javasolt tárgyalást az MSZP-nek.

Szanyi Tibor azt mondta: az MSZP induló pozíciója a közös lista- és jelöltállítás volt 2012 novemberében, ám partnereik ezt eddig nem támogatták.

A szocialista párt európai parlamenti listavezetője mindazonáltal megjegyezte, azóta kihirdették jelöltjeiket és listát is állítottak, "a rántottából pedig nem olyan egyszerű visszacsinálni a tojást".

Kérdésre válaszolva Szanyi Tibor elmondta, fenntartja a Gyurcsány Ferencről korábban megfogalmazott véleményét. Hozzátette: a Demokratikus Koalíció elnöke korábban úgy nyilatkozott, hátralép, ha ő az akadálya a teljes összefogásnak.

A szocialista politikus arra nem válaszolt egyértelműen, véleménye szerint Gyurcsány Ferenc akadálya-e az ellenzéki együttműködésnek, de azt mondta: a volt miniszterelnök korábban visszautasította az MSZP ajánlatát.

Elmondta azt is, az MSZP-ben az elmúlt napokban nem volt téma az ellenzéki szövetség kibővítése, de Bajnai Gordon javaslata nyomán az országos választási bizottság hétfő délután erről is tárgyalni fog.

A szocialista pártot a kampányidőszakban az elnökség helyett irányító testület tagja Mesterházy Attila pártelnök, Simon Gábor elnökhelyettes, Gúr Nándor és Horváth Csaba alelnök, Botka László választmányi elnök, Velez Árpád pártigazgató, Molnár Zsolt kampányfőnök, Harangozó Tamás, Lukács Zoltán és Tóbiás József frakcióvezető-helyettes, Szűcs Gábor választmányi elnökhelyettes, Szanyi Tibor EP-listavezető és Baja Ferenc, a választásokat előkészítő munkacsoport helyettes vezetője.

Szanyi Tibor a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt tartott sajtótájékoztatót, ahová a szocialisták egy karácsonyfát vitték, amelyre papírnarancsokat aggattak. Szanyi Tibor és a szocialisták más EP-képviselőjelöltjei - utalva arra, hogy vízkereszt napja van - leszedték ezeket a fáról. A politikus azt mondta: a "narancsfa" leszedése a Fidesz-uralom lebontását szimbolizálja, idén ugyanis erre készülnek.

A szocialista politikus megismételte: azt szeretnék, ha Áder János köztársasági elnök az EP-választással egy napra, május 25-ére írná ki a parlamenti választást.

Még nem döntött az Együtt-PM jelölőszervezetként vagy pártszövetségként indulna-e a parlamenti választáson

Nincs még hivatalos döntés arról, hogy az Együtt-PM egy jelölőszervezetként vagy pártszövetségként indulna-e a parlamenti választáson, de ha megvalósul a közös ellenzéki lista, ennek nincs is jelentősége - mondta Szigetvári Viktor hétfőn az MTI-nek.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: újra kell írni az MSZP-Együtt-PM-megállapodást azt követően, hogy a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM nem szövetségként, hanem pártként kíván indulni az országgyűlési választáson.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke az MTI érdeklődésére hétfőn cáfolta, hogy erről már döntést hoztak volna.

Hozzátette: jogi értelemben nem szükséges változtatni az MSZP-vel kötött megállapodásukon, politikai értelemben viszont annál inkább. Ezért is üdvözlik - folytatta -, hogy Mesterházy Attila nyitottnak mutatkozott az ellenzéki szövetség kibővítésére, amit Bajnai Gordon javasolt.

Bajnai hétfő reggel az ATV-ben és az MTI-nek küldött közleményében is úgy vélekedett, vissza kell adni a kormányváltást akaróknak a győzelembe vetett hitet, ehhez pedig a lehető legszorosabb együttműködésre, akár közös listára van szükség az ellenzék érdemi támogatottsággal rendelkező erői között.

Szigetvári Viktor elmondta: az Együtt-PM vezetői a napokban politikai helyzetértékelést tartottak, itt határoztak arról, hogy tárgyalást kezdeményeznek a szocialistákkal a szövetség bővítéséről. Hozzátette, konkrét javaslatot tesznek majd az MSZP-nek a szövetségesi megállapodás kibővítésére, erről azonban nem akart nyilatkozni.

Kitért arra is, a szövetségkötés kérdését néhány héten belül, legkésőbb a jelöltállítás kezdetéig - április 6-ai választás esetén február közepéig - rendezni kell. Ha nincs közös lista, akkor eddig a határidőig döntenek arról is, hogy egy jelölőszervezetként vagy pártszövetségként indulnak-e a választáson. Ez azért lényeges, mert előbbi esetben 5, utóbbiban viszont 10 százalék a parlamenti küszöb.

Gyurcsány: a DK kész tárgyalni az ellenzéki összefogásról

A Demokratikus Koalíció (DK) üdvözli Bajnai Gordon és az Együtt-PM kezdeményezését a teljes körű demokratikus ellenzéki összefogás megvalósítására, és bármelyik pillanatban készen áll az együttműködésről szóló érdemi tárgyalások megkezdésére - közölte Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke hétfőn az MTI-vel.

Megerősítette: a DK álláspontja szerint az ellenzék győzelmének és az Orbán-rendszer megbuktatásának legnagyobb esélyét a közös jelöltek, a közös lista és a közös miniszterelnök-jelölt jelenti.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője hétfőn közölte, az MSZP és az Együtt-PM közötti megállapodás kiterjesztésének és továbbfejlesztésének lehetőségeiről tárgyalna a szocialistákkal. Az ATV reggeli műsorában azt mondta, az Együtt-PM szerint a lehető legszorosabb együttműködésre, akár közös listára van szükség az ellenzék érdemi támogatottsággal rendelkező erői között, és ennek megvalósításához "minden félnek áldozatot kell hoznia".

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt arról, újra kell írni az MSZP-Együtt-PM-megállapodást azt követően, hogy az Együtt-PM nem szövetségként, hanem pártként kíván indulni a 2014-es választáson, vagyis megváltozott az egyik szerződő alany személye. Ennek során annak megvalósítására kívánnak törekedni, hogy egy baloldali jelölt álljon szemben az egyéni választókerületekben a Fidesszel - közölte, jelezve azt is: a helyzetértékelésre alkalmat ad az is, hogy a köztársasági elnök várhatóan hamarosan megjelöli a választás hivatalos időpontját, valamint elemezni kell azt a helyzetet is, hogy immár hasonló támogatottsággal rendelkezik az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció.

Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfő reggel úgy értékelte: ha újra összeállnak azok, akik egyszer már tönkretették az országot, az semmilyen újdonságot nem jelent a magyar családoknak, az emberek ugyanis emlékeznek arra, hogy mi történt 2002 és 2010 között.

Bajnai: ki kell bővíteni a "kormányváltó szövetség" megállapodást

Újra kell írni az MSZP-Együtt-PM-megállapodást azt követően, hogy az Együtt-PM nem szövetségként, hanem pártként kíván indulni a jövő évi választáson, vagyis megváltozott az egyik szerződő alany személye - jelentette ki Mesterházy Attila hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Ennek során annak megvalósítására kívánnak törekedni, hogy egy baloldali jelölt álljon szemben az egyéni választókerületekben a Fidesszel - közölte az MSZP elnöke.

Hozzátette, a helyzetértékelésre alkalmat ad az is, hogy a köztársasági elnök várhatóan hamarosan megjelöli a választás hivatalos időpontját. Ugyanakkor elemezni kell azt a helyzetet is, hogy immár hasonló támogatottsággal rendelkezik az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció - tette hozzá Mesterházy Attila.

Elmondta: három lehetőséget lát arra, hogy az egyéni körzetekben egy jelölt álljon szemben a Fidesszel. Az egyes körzetekben kölcsönösen visszalépnek egymás javára, vagy az Együtt-PM és az MSZP is bővíti a saját szövetségi körét. A harmadik pedig a közös lista - fejtette ki.

Éppen ezért azt javasolta Bajnai Gordonnak, az Együtt-PM vezetőjének, hogy a hét második felében értékeljék a kialakult helyzetet és kezdjenek egyeztetéseket a megállapodásuk újraírásáról - mondta Mesterházy Attila.

Bajnai: ki kell bővíteni a "kormányváltó szövetség" megállapodást

Az MSZP és az Együtt-PM közötti megállapodás kiterjesztésének és továbbfejlesztésének lehetőségeiről tárgyalna Bajnai Gordon a szocialistákkal.

"Vissza kell adni a kormányváltást akaróknak a győzelembe vetett hitet. Ehhez az Együtt-PM szerint a lehető legszorosabb együttműködésre, akár közös listára van szükség az ellenzék érdemi támogatottsággal rendelkező erői között. Ennek megvalósításához minden félnek áldozatot kell hoznia" - idézte az Együtt-PM vezetőjének egy tévéinterjúban elhangzott szavait a párt hétfői, MTI-hez is eljuttatott közleménye.

Bajnai Gordon az ATV-ben hétfő reggel azt mondta, ha létre tudnak hozni egy olyan összefogást, ami közelebb visz a győzelemhez, az azt jelenti, hogy nyilván nem ő vezeti majd az összefogást és neki is eggyel hátrébb kell lépnie. Saját személyi pozícióján kívül nem kíván másról nyilatkozni, amíg le nem ültek az MSZP-vel és a DK-val tárgyalni - tette hozzá.

Mint elmondta: "a kormányváltó szövetség megállapodásának kibővítésére kizárólag a két fél, az MSZP és az Együtt-PM egyeztetése révén kerülhet sor. A meglévő szövetség az alap, ez megkérdőjelezhetetlen".

A szélesebb összefogás megvalósítása érdekében a volt miniszterelnök érdemi tárgyalást kezdeményezett a két szövetséges politikai erő választási ügyekben illetékes vezető szervei között, a lehető legkorábbi időpontra, a hét első napjainak valamelyikére.

A kezdeményezésről Bajnai Gordon előzetesen értesítette Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TV2: az MSZP és az Együtt-PM politikai haszonszerzésre használja a csatornát

Braun Róbert szocialista politikus és Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke közös… Tovább olvasom