Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Újra járnak a vonatok

Ismét járnak a vonatok kedd hajnaltól országszerte. Éjféltől felfüggesztette ugyanis a kilenc napon át tartó sztrájkját a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. Bár napközben még lesznek késések, délutánra már szinte minden szerelvény a menetrend szerint tud indulni.
Folyamatosan indulnak a vonatok kedd hajnaltól az ország pályaudvarairól, kisebb késések azonban még lehetnek. A MÁV először az elővárosi és az InterCity szerelvények menetrendszerinti közlekedését igyekszik helyreállítani, ezt követik majd a távolsági gyorsvonatok. Becslések szerint délutánra a vonatok többsége - 80 százaléka - már a menetrendek megfelelően tud majd elindulni.

Probléma egyedül a nemzetközi vonatoknál lehet, azok zöme ugyanis a sztrájk miatt külföldön rekedt. Bár a MÁV már értesítette az érintett országok vasúttársaságait, nem kizárt, hogy egyes járatok mégis kimaradnak. Erről érdemes előre tájékozódni.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete hétfőn jelentette be, hogy a karácsony miatt felfüggesztik a sztrájkot éjféltől. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy meddig. A követeléseikről ugyanis még nem sikerült megegyezniük a MÁV-val. Ezek egyébként változatlanok: egyszeri 250 ezer forintos kifizetés minden vasutasnak a Cargo privatizációs bevételéből és 10 százalékos pótlék a kiszervezett cégek dolgozóinak.

Kisebb késések országszerte
 

Gőzerővel dolgoznak a vasutasok a menetrend helyreállításán Észak-Magyarországon - ezt Cseh Béla, a VDSzSz helyi vezetője nyilatkozta. A reggeli járatok többsége elindult, kisebb-nagyobb késésekre, csúszásokra azonban kedden még számítaniuk kell az utasoknak. A szakszervezeti vezető szerint délre, legkésőbb késő délutánra helyreállhat a menetrend Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében.

Hasonló a helyzet Kelet-Magyarországon is, ahol szintén rendben elindultak a hajnali szerelvények. Így Debrecenből kifutottak a reggeli InterCity járatok is. Smid Norbert a MÁV területi kommunikációs vezetője szerint a menetrend csak az esti órákra állhat helyre, addig még várhatók késések. Utas egyébként kora reggel nem volt sok a nagyobb pályaudvarokon.

Megindult a vonatközlekedés a Dél-alföldön is.

Az új menetrend és a vagonhiány miatt Szegeden késékre lehet számítani. Szeged Nagyállomás egyik jellegzetessége, hogy csak annyi vonatot képes elindítani, mint amennyi érkezik, mert - fejállomásként - csak az érkező vonatokból tudnak kiállítani induló szerelvényeket. Éjfél óta azon dolgoznak a vasutasok, hogy a környező állomásokon veszteglő személy- és gyorsvonatokat összegyűjtsék a Nagyállomásra, és ezekből a menetrendnek megfelelően elindíthassák a vonatokat. Így előfordult, hogy több vonatot kevesebb vagonnal indítottak el, hogy legyen elég személyvagon a következő vonatokra is és az induló vonatoknál a kocsivizsgálatok miatt késések is lehetnek - mondta Veréb Olga a VDSzSz szegedi területi vezetője. Szeged térségében azt remélik, késő délutánra visszaáll a menetrendnek megfelelően a vasúti közlekedés.

Újra megindult a vasúti forgalom a Dél-Dunántúlon is. Mindössze a Balaton-parton illetve a Cece-Dunaújváros szakaszon maradt ki egy-egy járat. Kisebb, 10-15 perces késéssel jártak a szerelvények Kaposvár-Siófok és Kaposvár-Fonyód között, a többi vonalon időben indultak és érkeztek a vonatok. Pécsről is időben elindult a hajnali InterCity Budapestre. Utas azonban egyelőre kevés van, feltehető még nem mindenki értesült a sztrájk felfüggesztésről, valamint nem mindenki bízott abban, hogy időben, zökkenőmentesen indulnak majd a vonatok - mondta a Független Hírügynökségnek Imre Lászlóné, a MÁV Dél-Dunántúli Igazgatóságának területi kommunikációs vezetője.

Minden vonatot el tudtak indítani a Nyugat-Dunántúlon kedd reggel - mondta a Független Hírügynökségnek T. Leiner Ildikó, a MÁV területi kommunikációs vezetője. Kisebb, átlagosan 10 perces késésekkel, de járnak a vonatok és ez várható napközben is. Estére valószínűleg a késések is megszűnnek.

A Kisalföldön is elindultak a vonatok, a győri állomásról menetrend szerint közlekedik Budapest és Hegyeshalom irányába a személyvonat. A menetrend itt is csak a délutáni, esti órákra állhat helyre, addig még késések várhatóak, főleg Veszprém és Celldömölk irányában. A győri pályaudvaron akad dolguk a jegypénztárosoknak, egyre több utas érkezik.

Olvasóink írták

 • 15. Luckatosh 2008. december 25. 01:41
  „sok huje bakter”
 • 14. lelketlen 2008. december 23. 19:19
  „12.nek.
  ne mérgelődj,mindent a vasutasok sem tudhatnak,ami nem a sztájk-al kapcsolatos.”
 • 13. Power 2008. december 23. 17:04
  „12-nek! Amilyen a kormány, olyan a közlekedési minisztere és a vasút vezetése.”
 • 12. KolompárRómeó 2008. december 23. 16:52
  „Egy nagy sz@r, fos, kigyulladó fenyőfás karácsonyt kívánok nekik. Az egy dolog, hogy hetek után hazaérve másfél órát vártam egy személyvonatra Ferihegyen, de hogy csak azt tudták kiírni, hogy Ceglédig közlekedik, az pofátlanság. Ha nem szólnak a várakozók, hoy ez a szegedi, akkor még többet várok.”
 • 11. hazaipalya 2008. december 23. 16:46
  „Natasa :O hogy beszélsz ? Én nem várom aranka2 hozzászolását!Inkább sajnálom szegényt .”
 • 10. Power 2008. december 23. 15:30
  „9-nek! Már várom "aranka2" hozzászólását, hogy a Róma melletti Fiumicino Leonardo da Vinci repülőtéren jelenleg sztrájkoló repülőgép karbantartók és poggyászkezelők is "ellenünk" vannak, mivel magyar utasok is ott rekedtek.
  Az olasz kormány szerint a karácsony alatti sztrájk alkotmányellenes.”
 • 9. KovácsPistike 2008. december 23. 15:14
  „A Fővárosi Munkaügyi Bíróság határozata szerint jogszerű a ferihegyi munkabeszüntetés. Gondolom az ottani munkavállalók sem "ellenünk" sztrájkoltak, hanem a Hochtief-Budapest Airporttal szemben voltak követeléseik.”
 • 8. Logaritmus 2008. december 23. 14:20
  „"hozzányúlt volna az emberek fizetéséhez, nyugdíjához..."

  ?!”
 • 7. lelketlen 2008. december 23. 13:55
  „6.-nak.
  nem lenne ezzel az országgal semmi baj,ha nem két mérete lenne.
  1,ha a pénzt meg kell termelni - borzasztóan kicsi.
  2,amikor a pénzt szét kell osztani - borzasztóan nagy.
  Churchill szerint Sztálin a II.világháborúban két hibát követett el.
  1,megmutatta katonáinak Európát.
  2,Európának megmutatta katonáit.”
 • 6. Power 2008. december 23. 13:08
  „Nem mindent 6 év alatt lett tönkretéve, de nem emlékszem, hogy az elmúlt hat éven kívül lett volna olyan magyar kormány, amely 12 ezer milliárddal túlköltekezett volna, hogy megnégyszerezte volna az államadósságot, hogy hozzányúlt volna az emberek fizetéséhez, nyugdíjához...stb stb
  Ha véletlenül nem lenne igazam, azért nyugodtan cáfoljatok meg.”
 • 5. lelketlen 2008. december 23. 12:50
  „2.-nek.
  akkor most az elmúlt 19/6 évben kik,mikor és mit torpedóztak meg,ha nem éppen a reformok nevű"hajót".”
 • 4. Natasha 2008. december 23. 11:33
  „Sz@rok a MÁV-ra! Inkább kocsival járok, a benzin ára is elfogadható már. Nem kell 2,5 órát mocskos, lepukkant, zsúfolt helyen eltöltenem! És még olcsóbban is megúszom.”
 • 3. felhasználónév 2008. december 23. 10:27
  „Kovács Pistike

  Azért nem 6 év alatt lett itt minden tönkretéve....!

  Az optimizmus persze nem árt...már akinek van még. Én már egyikükhöz sem vagyok optimista, itt senki nem fog 4 , de még 6 év alatt sem ...-ból várat építeni. Le az egész garnitúrával és a 15%-os /adózásnak nem nevezhető/ morzsahintésükkel a nép felé...Szégyen amit csinál mindegyik.”
 • 2. KovácsPistike 2008. december 23. 10:15
  „Nagyapám azt mesélte, hogy korábban a ,,reformizmus" az bűnnek számított a bolsevikoknál.

  Ma ugyanezt tapasztaljuk Magyarországon, hogy a reformok elmaradnak a régi és tartalmában elavult törvényeinket nem módosítják, mert nincs meg a kétharmad a parlamentben. A fejlődés helyett helyben topogunk, egymást cseszegetjük, mert a kormányzat tehetetlen. Ebből az állapotból csak a magyar nemzet mozdíthatja ki az országot, a kormányra hiába várnak, hat év alatt mindent tönkretettek.

  Nagyapám szerint a forradalmi szituáció olyankor van, ha a fennálló rendszer a létező lehetséges legrosszabb, tehát nem kérdés az, hogy mi jön utána. Lehet, hogy nem az jön utána, amit akarunk, de csak jobb jöhet, tehát jöjjön.”
 • 1. cyt 2008. december 23. 10:00
  „Koszonjuk VDSzSZ!!!!!
  Oszt januarban csak tovabb a megkezdett uton!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trükközött a borászat - bezáratták

Kunsági és felső-magyarországi kékfrankosként, valamint olasz merlot-ként is megpróbálta ugyanazt a… Tovább olvasom