Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Újra kell tárgyalni a vatikáni szerződést a Demokratikus Koalíció szerint

A Demokratikus Koalíció (DK) szükségesnek tartja a vatikáni szerződés újratárgyalását
Elsősorban azért, hogy megszüntessék a történelmi egyházak kivételezett helyzetét az oktatási rendszerben - tudatta Niedermüller Péter, a Gyurcsány Ferenc vezette párt alelnöke szerdán sajtótájékoztatón.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes január 26-án találkozott Dominique Mamberti érsekkel, a Vatikán külügyi kapcsolatokért felelős titkárával. A megbeszélésen megállapították, hogy mind a Szentszék, mind Magyarország szükségesnek tartja a korábbi - 1997-ben, a Horn-kormány alatt született - megállapodás átalakítását, illetve készek újat kötni.

Ezzel kapcsolatban Niedermüller Péter azt mondta: a DK-t aggodalommal tölti el a hír, mert bár a vatikáni szerződés újratárgyalását szükségesnek gondolják, sajtóhírek szerint a KDNP-s kormányfőhelyettes ezt a többi között arra hivatkozva szorgalmazza, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó miatt csökkent az egyházaknak felajánlható egy százalékból származó bevétel. Ezzel szemben a DK szerint a szerződés újratárgyalásával az állam és az egyház következetes szétválasztásának elvét kellene megerősíteni. "Közpénzekből nem lehet egyházakat finanszírozni" - jelentette ki Niedermüller Péter.

A politikus szerint a szerződésmódosítás - amelynek szükségességéről január végén, a DK első kongresszusán Gyurcsány Ferenc pártelnök is beszélt - biztosíthatná az oktatási rendszerben a világnézeti semlegességet. Az ugyanis elfogadhatatlan - folytatta -, hogy azokon a településeken, ahol csak egy iskola van, az egyházi fenntartású legyen. Ehhez hozzáfűzte: állami iskolában nincs helye a keresztény erkölcstannak és hittanoktatásnak.

Mint mondta, a DK kiáll az egyházi iskolák mellett, de úgy ítéli meg: ha állami normatívát kapnak, meg kell felelniük az állami oktatási intézményekkel szemben támasztott feltételeknek, ha pedig ennek nem akarnak eleget tenni, nem kaphatnak állami támogatást.

Niedermüller Péter arról is beszélt, a katolikus egyháznak szembe kell néznie múltjával, hogy valóban erkölcsi mérce lehessen. Ezzel összefüggésben utalt a pécsi egyházmegyénél történt gazdasági visszaélésekre, a világszerte ismertté vált pedofilbotrányokra és arra, hogy a katolikus egyház egyes vezetői együttműködtek a Kádár-rendszer titkosszolgálatával.

Kérdésre válaszolva a DK alelnöke elmondta: egyelőre nem történt hivatalos kapcsolatfelvétel pártja és a Kuncze Gábort a közelmúltban elnökévé választó Szabadelvű Polgári Egyesület között, és nem tud arról, hogy a közeljövőben készülne ilyen.

Olvasóink írták

 • 3. bambinaXX 2012. február 16. 01:50
  „1. a MÁV-perre gondolsz az USA-ban? mikor volt már a 2. vh?! hagyjukmár a holokausztot.. kaptak egy országot, Izraelt! nekik az se elég? ez is kell?
  2. :) nembír magával..”
 • 2. babar 2012. február 15. 22:42
  „Ez az a DK, melyet az a Gyurcsány alapított, akit a saját pártja megbuktatott 2008-ban?”
 • 1. bánki 2012. február 15. 17:21
  „Niedermüller Péter ? Szerintem a tórát kéne újra tárgyalni ! 1,8 milliárd kárpótlás befigyel !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarlós: normatíva nélkül nem lehetünk biztosak semmiben

A főpolgármester szerint a Fővárosi Közgyűlésnek foglalkoznia kell a BKV paraméterkönyvével, ugyanis… Tovább olvasom