Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Újra kézbe veszi a város ügyeit

Folytatás az 1. oldalról.

– Mit jelent az, hogy rendesen?
– Úgy, mint azelőtt, csak legfeljebb nem tizenhat órát.
– Milyen ügyeket szándékozik személyesen kézben tartani?
– Azokat a stratégiai projekteket, amelyeket korábban is fontosnak tartottam. Ilyen például az ipari park jövője. A Phare kormánybiztosával, Uszta Józseffel épp az imént abban állapodtam meg, hogy 1,1 milliárd forintos költségvetéssel megépítjük az inkubátorházat. Ehhez 320 millió forintos önrészre van szükség, amelybe a gazdasági minisztérium 250–300 millióval besegít. Még Budapesten, a betegágyamon tárgyaltam az OTP és a Mol vezérigazgatóival, akik megígérték, hogy ebben segítenek, ha az önrészt előteremtjük. Egy neves budapesti építész november elején eljön Sopronba és felméri, milyen nagyságrendű beruházásról van szó.
– A stratégiai döntések közé tartozik a Sotáv privatizációja, amit az ellenzék hevesen támadott.
– Az ellenzéknek az a dolga, hogy kételkedjen, nekünk pedig az, hogy gazdálkodjunk. Tudomásul kell venni, hogy a kasszát üresen, sőt, 2,6 milliárd mínusszal vettem át, a pályázatokhoz pedig önrészre van szükség. Ezt banki kölcsönből nem lehet fedezni, csak saját tőkéből. Végtelenségig a kormánytól sem lehet kunyerálni. A Sotáv 49 százalékának eladásával meglesz a saját tőke, amivel tovább tudunk lépni. Nem dögledező vállalatot akarok eladni, hanem egy jól menő céget. És ne felejtsük el, az 51 százalékkal együtt a befolyásunk is megmarad.
– Az új mentőállomás ügye is régóta húzódik.
– Valóban, ez is stratégiai kérdés. Megépítjük az állomást a kórház területén, és a sürgősségi betegellátást is megoldjuk.
– Ha már az ígéreteknél tartunk. A Sopront elkerülő út is szerepelt a választási programban. Ezzel szemben a kormány 2004-es költségvetésében nem található meg ez a tétel.
– Jogos a felvetés. Tényleg nincs benne, de azért nincs, mert ez határon átnyúló projekt, Phare-

pénzből építjük, Brüsszel finanszírozza. Peresztegtől a soproni szennyvíztisztítóig megvan az engedélyeztetési terv, elkezdődtek a kisajátítások. A szennyvízteleptől a határig pedig most zajlik a tervezés.
– Említette, hogy elmegy a csütörtöki közmeghallgatásra. Milyen fogadtatásra számít?
– Szeretettel megyek és remélem, hogy engem is szeretettel fogadnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszolgáltatott műkincsek

Hónapokkal ezelőtt az országban több helyütt nagy értékű régészeti lelet került elő a földből. A… Tovább olvasom