Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 4°C

Újra látogatható a megújult siklósi vár

Újra megnyílt a látogatók előtt az 1,6 milliárd forintból részlegesen felújított siklósi vár csütörtökön.
Marenics János, Siklós független polgármestere az átadási ünnepségen elmondta, hogy a másfél évig tartó, hazai, európai uniós és a Norvég Alap forrásaiból finanszírozott kivitelezési munkálatok keretében látogatóközpontot építettek, felújították a barbakánt, a felhajtóhidat, a Dorottya-kertet, a várkápolna belső tereit, egyebek mellett kibővítették kiállítóhelyiségeket is.

Rámutatott: a fejlesztésnek köszönhetően a vár alkalmassá vált nagyobb tárlatok megrendezésére, kiemelkedő hazai és külföldi alkotók műveinek bemutatására. A várudvaron rendezett színházi előadásokon, koncerteken egyidejűleg 650 vendéget tudnak leültetni, vagy 2 ezer álló vendéget tudnak fogadni. A város erre is alapozva célul tűzte ki, hogy a vár látogatottságát a korábbi évi 80-100 ezerről 170 ezerre növeli.

Tállai András önkormányzati államtitkár beszédében áttekintést adott a siklósi vár történetéről, hangsúlyozva, hogy a felújítása olyan összefogás eredményeként valósult meg, amelyhez hasonlókra az egész országban nagy szükség van.

Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője annak a véleményének adott hangot, hogy Dél-Baranya bővelkedik értékekben, ezeket bűn lenne nem kihasználnia. Példaként az Ormánságot, a harkányi gyógyvizet, a villányi, siklósi borvidéket és a siklósi várat említette.

A várat az itt élők szellemi, kulturális központjának, bástyájának, az ínséges időkben való helytállás jelképének nevezte. Utalt rá, hogy évekig a vár lakója volt Zsigmond király, itt tanított Kanizsai Dorottya, aki innen indult el temetni az 1526-os mohácsi csata halottjait.

A siklósi vár felújítása része a Duna-Dráva Nemzeti Park, a siklósi, valamint a mohácsi önkormányzat komplex turisztikai fejlesztési programjának is.

A 80 százalékos európai uniós támogatást élvező projekt keretében teljesen megújul a Mohácsi Történelmi Emlékhely, Mohácson vízi sporteszköz- és kerékpárkölcsönzőt nyitnak, pincéket újítanak fel, de jut pénz a Duna-parton partfalrendezésre is.

Minderre azért van szükség, mert ezek a látványosságok az 1970-es, 1980-as évek óta veszítettek népszerűségükből. A nemzeti park és a két érintett önkormányzat szeretné, ha a rekonstrukciók és az új élményelemek révén a siklósi vár, a mohácsi emlékhely, sőt egész Dél-Baranya vonzóbbá válna a turisták számára, akik ezáltal nemcsak egy, hanem több napot is eltöltenének a térségben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítás miatt félpályás útlezárás az M5-ös autópályán

Félpályás útlezárásra kell számítani az M5-ös autópálya egy szakaszán, a Budapest felé vezető… Tovább olvasom