Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Újra látogatható lesz az egri vár kazamatája

Várhatóan a nemzeti ünnephez kapcsolódó hosszú hétvégén már látogatható lesz az egri vár egyik fő látványossága, a kazamata, amelyet január elején zártak be a vízbetörések miatt.
Az egri önkormányzat és a fenntartó Heves Megyei Közgyűlés 2,5-2,5 millió forintot hagytak jóvá a karbantartási munkálatok elvégzésére - közölte Veres Gábor, a vármúzeum igazgatója az MTI-vel hétfőn. Hozzátette, hogy a sérült járatok és falszakaszok végleges megerősítéséhez mintegy 300 millió forintra volna szükség.

A hétfői terepbejárást követően az intézményvezető elmondta még, hogy megfelelő vízelvezetés hiányában évről évre gondot okoz a várfalakat mállasztó, a földalatti járatokba betörő téli csapadék és a fagy. Ez volt az oka, hogy az idén is több falszakaszt kellett elkeríteni, valamint statikus javaslatára január elején bezárták a látogatók által kedvelt kazamatát is.

Veres Gábor arról is beszámolt: reményeik szerint hosszú távú megoldást jelent az pályázat, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Terv Észak-Magyarországi Operatív Programja keretében nyújt be az intézményfenntartó megyegyűlés még ebben a hónapban. Az 1,7 milliárd forintos projekt célja a csapadékvíz elvezetésének megoldása és a falak megerősítése, emellett megnyitnák a látogatók előtt az egykori helytartói palota pincéjét és a dézsmapincét. Mindkét helyszínen kiállítóhelyeket hoznának létre és a program keretében a várfal tetején egy sétányt alakítanának ki.

Sikeres pályázat esetén - a tervek szerint - 2013 végére készülnének el a fejlesztések. A város és a megye önkormányzata 102-102 millió forint önrésszel járul hozzá a projekthez - fűzte hozzá Veres Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korrupt rendőröket ítéletek el Debrecenben

Felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki jogerősen a Debreceni Ítélőtábla hétfőn két rendőrre,… Tovább olvasom