Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Újra lendületbe jöttek az energiatakarékossági pályázatok

Idén ismét sokan érdeklődnek az energiatakarékossági pályázatok iránt. A legtöbben a nyílászárók cseréjére és utólagos hőszigetelésére szeretnének pénzt nyerni, és a tavalyihoz képest majdnem háromszor akkora az érdeklődés a megújuló energiaforrások iránt.
Az idei energiatakarékossági pályázatra, a NEP-2008-ra április 14-e óta lehet pályázni öt kategóriában, összesen 1,6 milliárd forint értékben. Az indulás óta 2826 pályázat érkezett be. Ez a tavalyihoz képest nagyon jó eredménynek mondható, hiszen 2007-ben egész évben összesen 3300 pályázatot finanszíroztak a programból. Az érdeklődés folyamatos, hetente nagyjából ugyanannyian adják be a dokumentumokat, és a rendelkezésre álló pénzügyi keret minden bizonnyal kitart az év végéig. Aki tehát pályázni akar, még nyugodtan megteheti - mondta el Rajnai Attila, az Energia Központ Kht. ügyvezető igazgatója.

A legtöbben, a pályázók 41 százaléka a nyílászárók cseréjére és utólagos hőszigetelésére szeretne pénzt elnyerni, de örvendetes, hogy egyre többen érdeklődnek a megújuló energiahordozók, például a napkollektorok, hőszivattyúk és szélenergiát hasznosító berendezések iránt. Tavaly még csak a pályázók 13 százalékát érdekelték ezek a technológiák, idén viszont már a 31 százalékuk szeretne kifejezetten erre a célra pénzt kapni. A támogatás a megújuló energiahordozók esetén 25 százalék, de legfeljebb 1 millió forint. Ez tehát azt jelenti, hogy a teljes beruházás egy családi ház esetén 4 millió forintból kijön, ami a szakemberek számításai szerint elviselhető költséget jelent - tette hozzá Rajnai Attila.

A NEP-2008 sikerét az Energia Központ Kht. vezetője abban látja, hogy változtattak a tavalyi pályázatokhoz képest, és öt részre bontották a programot. A nyílászárók cseréjét és utólagos hőszigetelését támogató pályázat 15 százalékos, lakásonként maximum 264 ezer forintos támogatással jár. A fűtés és melegvízellátás korszerűsítésére a beruházás 20 százaléka, lakásonként legfeljebb 400 ezer forint az elnyerhető összeg. A harmadik kategória a lakóépületek utólagos hőszigetelése, amelynél a költségek 20 százalékát, de legfeljebb 400 ezer forintot lehet elnyerni. A negyedik jogcím a komplex energiatakarékossági beruházásokat támogató pályázat, ami magában foglalja a nyílászáró-és az energetikai berendezések cseréjét és a hőszigetelést is. Erre lakásonként 720 ezer forintot, a beruházás összköltségének 18 százalékát lehet elnyerni. A legnagyobb mértékű, 25 százalékos támogatást pedig a megújuló energiafelhasználást ösztönző pályázatok kaphatják, lakásonként maximum 1 millió forintot.

A pályázat beadásához szükséges nyomtatványok a szaktárca honlapján (www.gkm.gov.hu) és az Energiaközpont Kht. weboldalán (www.energiakozpont.hu) elérhetőek, a hitelprogram részleteiről a Magyar Fejlesztési Bank honlapján (www.mfb.hu) lehet tájékozódni.

Olvasóink írták

  • 1. Balogh Gábor 2008. június 11. 20:41
    „Ha megnézzük , ez a 15-25 %-os támogatás nagyjából az áfát fedezi , még nagyon kevés ha egy nagyobb beruházást szeretnék !!!
    bégé”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

23 veszélyes étrend-kiegészítő forgalmazását tiltották be

Helybenhagyta a Legfelsőbb Bíróság az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)… Tovább olvasom