Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Újra megjelentek a nyereményt ígérő csalók

Belföld – Csalók bukkantak fel Nyugat-Magyarországon. Csongrád megyében is többször próbálkoztak különböző trükkökkel pénzt kicsalni gyanútlan nyugdíjasokból. A séma azonos, vagy nyugdíjemelést, vagy ajándékot ígérnek – ügyintézési vagy kiszállási díjért.
A nyugdíjfolyósító munkatársának adta ki magát három férfi, így csalt ki pénzt több embertől a Zala megyei Lovásziban, nyereményt ígérve nekik - mondta a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedden az MTI-nek. Csizmazia Péter közlése szerint hétfő délelőtt a településről két állampolgári bejelentést is kapott a Lentiben lévő rendőrkapitányság arról, hogy ismeretlenek árusítást végeznek, és volt, akit becsaptak. A rendőrök rövid időn belül előállítottak három salgótarjáni férfit és lefoglalták az általuk árusított, hét-nyolcezer forint értékű masszázskészülékeket.

A három férfi a nyugdíjfolyósító munkatársának adta ki magát és azzal csengetett be idős emberekhez, hogy masszázskészüléket nyertek, azt szeretnék átadni. Munkadíjként és kiszállítási költségként ötvenezer forint körüli összeget kértek az ennek töredékét érő eszközért.
A rendőrség tudomása szerint a csalók elfogásukig két esetben szereztek pénzt a megtévesztett emberektől. A három férfi ellen ezért csalás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak.

Innen.
Veszélyben a nyugdíjasok. Innen.

Korábban írtuk, hogy ál csatornatisztítók és vízóra-leolvasók járták Szeged utcáit, de Hódmezővásárhelyen is feltűntek a trükkös árusok.

„Az időskorúak, mint általában különösen védtelen csoport védekezési képességeinek növelése azzal is emelhető, ha az áldozattá válás reális kockázata számukra láthatóvá válik, és egyben az elkerülés, a megelőzés eszközeit, módszereit, megismerhetik." - írja az ORFK Bűnmegelőzési és Esélyegyenlsőégi Osztálya. „Az ilyen jellegű bűncselekményekre jellemző, hogy a bizalom elnyerése érdekében az elkövetők által alkalmazott legendák egyre sokszínűbbek, aktualizáltabbak, az adott körülményekhez jól illeszthetőek, ezáltal megtévesztésre alkalmasak. A kiszemelt áldozatnak előnyt, jót, hasznot ígérnek, melynek hatására annak védekezési mechanizmusa „kikapcsol", elmarad az egészséges kételkedés, a kontroll, és az eredmény a bekövetkezett bűncselekmény." - olvastuk a police.hu oldalon.

Olvasóink írták

  • 1. Öszintenő 2010. április 13. 15:22
    „Nem értem, hogy miért nem lehet ellenük tenni!
    Ha egy idős ember betelefonál, hogy csaló van nála, kimennek,igazoltatják, s megy tovább,mint aki jól végezte dolgát!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Társuk pénzét lopták el a hajléktalanszállón

Elfogták két férfit, akik a salgótarjáni hajléktalanszállón ellopták egy társuk összegyűjtött… Tovább olvasom