Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Újra megkeresi a holokauszttúlélőket a magyar állam

Megkeresi a külföldön élő magyar holokauszttúlélőket a magyar kormány, hogy rendre megkaphassák a nekik juttatandó támogatást.
Egyeztet a kormány a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvánnyal (Mazsök) annak érdekében, hogy a külföldön élő magyar holokauszttúlélők rendre megkaphassák a nekik juttatandó támogatást – közölte a Magyar Hírlappal a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium annak kapcsán, hogy a kárpótlások kifizetésével korábban megbízott Claims Conference továbbra sem mutatott be elfogadható elszámolásokat.

A lap hétfői számában azt írta: mivel ezek hiánya miatt a nemzetközi szervezetnek nem utalható magyar költségvetési
pénz, s a Claims vonakodik a Mazsöknek átadni a túlélők adatait is, a közalapítvány kénytelen elölről kezdeni a külföldiek felkutatását, valamint a kapcsolat felvételét annak érdekében, hogy a támogatást nekik el tudja juttatni – írta a tárca.

Szabó György Mazsök-elnök a lapnak korábban azt mondta, az érintettek személyazonosságát, jogosultságát nem lehet azonosítani.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. SP 2012. október 15. 20:32
  „"".....rendre....""

  ?”
 • 22. Beroesz 2012. október 15. 16:24
  „A Claims Conference magyar fogalmak szerint inkább tűnik csalók gyülekezetének, semmint valódi emberbaráti szervezetnek.

  Ha valaki ismeri a nyugati segélyszervezetek működését, akkor az tudja, hogy ezen szervezetek bevételeikből elsősorban saját működésüket finanszírozzák és csak a működési költségek levonása után maradt összeget adják oda a kedvezményezettnek. Ilyenek pl. az afrikai éhezőknek jól fűtött mercikből pénzt gyűjtő német szervezetek is.
  (A magyar közpénzügyi kultúrában az átadott összeget úgy értelmezik, hogy az a pénz folyósítója átadja egy annak elosztására hatékonyabb szervezetnek, az pedig önnön működési költségeinek levonása nélkül szétosztja a pénzt. Nagyjából ez történik az állam által az önkormányzatoknak és a kistérségi társulásoknak adott összegekkel.)

  A Claims Conference (már a név is gusztustalan) vélhetően azért nem akarja a megsegített túlélők névsorát közölni a támogatóval (a magyar állammal), mert joggal aggódik azon, hogy a magyar állam kevesellné a túlélők számára valóban kifizetett összeget. Vélhetően a Claims a Magyarország által kifizetett pénzt egyszerűen "elműködte", ahelyett, hogy a valódi kedvezményezettnek átadta volna. (Értsd: merciket vásároltak belőle és fizették a vezetők utazgatását) A túlélők nevének közlése egyébként is rontaná a Claims Conference üzleti modelljét: ha a támogató ismeri a kedvezményezettek nevét és elérhetőségét, akkor a Claims-féle, adatbázisokkal nyerészkedő, támogatottakat átverő szervezetekre máris nincs szükség.

  Jómagam azon vagyok, hogy ezzel a brigáddal nem szabadna tárgyalni semmilyen szinten, az arra jogosultaknak pedig a claims-es bagázs kiiktatásával kell eljuttatni a pénzt. Már ha van még egyáltalán jelentkező; eltelt 68 év, elméletileg az akkori csecsemők is rég nyugdíjasok.”
 • 21. vidékibetyár 2012. október 15. 15:18
  „A háborúnak már 67 éve vége! Ezt még senki nem vette észre? Ami történt az megtörtént. Aki meghalt, az meghalt. Legyen akár német, orosz, magyar, lengyel, francia, zsidó és még sorolhatnám. Előre kellene már nézni nem a múltat siratni.”
 • 20. morcis 2012. október 15. 13:46
  „Morcis
  Nagyon érdekes,hogy 56-sok akik börtönben ültek,még augusztusban igérte az egyik képviselő asszony,hogy januártól visszamenőleg a pótlékukat 8 százalékkal emelik szeptember utolsó napjáig meg is kapják.Ebből nem lett semmi,a nyugdij intézet nem is tud róla,hisz nem jelent meg a magyar közlönyben,Tehát porhintés volt az egész.Azóta

  néma csend,az ujságok is hallgatnak,a képviselők nem válaszolnak, unottan ülnek az Ország házában.Kicsit lelkesebbek lehetnének,hisz eléggé felemelték a fizetésüket,arra futotta!!!!!!!!”
 • 19. macs 2012. október 15. 13:36
  „16. keletaru,
  talán azért, mert mindig a vesztes oldalán álltunk. Tudod, a győztes mindent visz! :-)”
 • 18. WSS 2012. október 15. 12:23
  „EZ A KORMÁNY NEM NORMÁLIS!”
 • 17. zero 2012. október 15. 12:21
  „Hát ez miatt még jobban szeretik őket .”
 • 16. keletaru 2012. október 15. 11:54
  „Érdekes mindig mi Magyarok vagyunk antiszemiták , Európa szemében . Mindég tőlünk vettek el valamit minden háború után ! Mikor mások hogy is bánnak a kisebbséggel pl. Franciaország ! Üdv Kuci”
 • 15. macs 2012. október 15. 11:18
  „Jól értem, eddig a pénzt a Claims Conference-en keresztül utalták, de ők nem hajlandók elszámolni. Vagyis most mindössze arról van szó, hogy azt akarja tudni a kormány, hogy az érintettek valóban megkapták-e azt, amit nekik szántak?
  Mert, ha jól értem, akkor alaptalanok a vicsorgások. :-)”
 • 14. Queenmargareth 2012. október 15. 11:00
  „13. maci53 2012.10.15. 10:42 Sajnálom és igaz, de ilyenkor olvasd el újra a cikk elejét..."egyeztetett a kormánnyal..."”
 • 13. maci53 2012. október 15. 10:42
  „Ez már több a sokknál!
  Szegény Nagyapám 4 évig volt amerikai fogságban,keresztapám 7 évig,másik rokonom 5 évig volt a "Testvéreknél" orosz országban.Ők csak hallgattak,nem hogy pénzért esdekeljenek.
  Vagy az a bűnük hogy Magyarok voltak?
  Meddig fizetünk a zsidóknak mi magyarok,amikor a németek csinálták az egészet?”
 • 12. Queenmargareth 2012. október 15. 10:31
  „?annyit írtam, hogy ez kell.Komolyan. Amúgy sietni is kell, mert meghalnak öregségben a túlélők.”
 • 11. v.imre 2012. október 15. 09:46
  „Gondolom a Mazsi... összes testülete jóváhagyta annak idején a Claims Conference megbízását a pénz eljuttatására a túlélők kezéhez. Nem a magyar állam tehet arról, s nem a magyar kormánynak kellene utánajárni az ellátottak köre felderítéséhez. Már elnézést kérek.”
 • 10. Egyolvasó 2012. október 15. 09:00
  „Minden ország lezárta a Holokausztot csak Magyarország fizet még mindig, miért lehet ezt engedni.
  Sajnálom az ott szenvedett, megkínzott embereket, elítélem azokat akik ezeket a szörnyű cselekedeteket végrehajtották, de könyörgöm Magyarország miért fizet még mindég??”
 • 9. qrumpli 2012. október 15. 08:45
  „Eccer csak efogynak mán.
  Utánna a Gulágra meg a malenkij robotra hurcoltak következnek?”
 • 8. geza 2012. október 15. 08:34
  „A Don kanyarban elesettek, túlélőket nem támogatják. A kommunista rezsimben az elhurcolt levert vesével, kivert fogakkal visszaérkező túlélőket miért nem??
  Miért csak egy "népcsoportot" ??”
 • 7. heloman 2012. október 15. 08:32
  „Ez már a magyar holokauszt...”
 • 6. KaszaOne 2012. október 15. 08:18
  „Ne szabadkozz: Te szabad vagy,
  A hatalmad magadnak akartad,
  Hát szabad-e hagynod, hogy fúrja-tépje
  Hazádat folyton a bosszú népe?
  Félnek tőled, rettegnek,
  És inkább elevenen esznek meg,
  Csak nehogy el tudd mondani végre,
  Hogyan gyűlöl a bosszú népe.”
 • 5. bánki 2012. október 15. 08:08
  „Na tessék !
  Ma még csak hétfő van !
  Q-ra unom a XXI-ik századot és a kiválasztotakat !”
 • 4. Horthyszobor 2012. október 15. 08:06
  „Nem kellene mar ezt a sztorit 70 év távlatából abba hagyni???”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jöhet az egyéni számlás nyugdíjrendszer

Még ebben a ciklusban lerakják az egyéni számlavezetés alapjait az állami nyugdíjrendszeren belül. Tovább olvasom