Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Újra vár a Cseszneki Nyár

Idén is megrendezik immár tizenharmadik alkalommal a Cseszneki Nyár rendezvény- sorozatot.

A Cseszneki vár
Aki egyszer itt hallhatta az István, a királyt, s együtt énekelte a többezres tömeggel,  kivilágított vár tövében az ünnepi tűzijátékot követően a Himnuszt, aki tombolt az Edda koncertjén, aki a várjátékokon gyermekével együtt küzdött a szalmabálából épített várban, aki elnyerte a „Zsigmond király legjobb íjásza" címet, vagy aki beleborzongott a kuruc kori tárogató hangjába, az mindig visszavágyik Csesznekre. Az idén, meghosszabbítva a turisztikai szezont, Szent György (április) havában lesz az első program.

A vár a XV. században, Zsigmond király uralkodása idején élte fénykorát, ezért április 30-án az uralkodó neve napjának méltó megünneplésére történelmi íjászversenyt rendeznek. A győztes egy évig viselheti a „Zsigmond király legjobb íjásza" címet. Júliusban három program lesz. Tizenkettedszer lép fel a „Kőbánya" Szabadtéri Színpadon az Edda, a koncert mottója: „...amikor tízezer szív egyszerre dobban!" A Várdalnoki Esték keretében Balassi Bálint-emlékműsort mutat be Kuncz László és a Kecskés együttes, melyen felidézik a régi magyar vitézi életet. A VI. Tárogatófesztivál a kuruc korszakot idézi, ekkor ezt a hangszert a császár betiltotta, mert az ellenálló-mozgalmat jelképezte.

Nagy Ferenc főszervező, a Cseszneki Programiroda irányítója fontosnak tartja, hogy megemlékezzenek azokról a kapitányokról, vitézekről, akik egykor a cseszneki várban szolgáltak. Így jött létre a hagyományosan augusztusban tartandó Várjátékok-sorozat, ahol az idén is lesz lovagi torna, solymászat, szerszámíjászat, lovagi hétpróba gyermekeknek és felnőtteknek, lovagkori étel- és italkóstoló, kézműves-bemutató és -vásár.

A II. Blues Fesztiválon fellép: a Deák Bill Blues Band, Tátrai Tibor és a Magyar Atom Blues Brothers, Török Ádám és a Mini együttes, Ferenczi György és a Racka Jam, a Step ont he Blues Floor, a Bluestrain és a Cuha Delta Blues Breakers. Cseszneken a millennium évében először bemutatott István, a király rockopera lesz az utolsó előadás az idén, melyen Vikidál Gyula lesz a sztárvendég. A program látványos tűzijátékkal zárul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediawave, a múlt és jövő fesztiválja

Megnyílt a Mediawave, a „kamaszkorba" lépett fényírófesztivál, amely afféla … Tovább olvasom