Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Újra végig kell gondolni a szociális rendszert

Bajnai Gordon szerint újra végig kell gondolni a szociális rendszert. A miniszterelnök erről a Magyar Demokratikus Charta hétfői rendezvényén beszélt Budapesten.
A kormányfő szerint a szociális rendszernél alapelvnek kell lennie, hogy a magyar társadalomnak kutya kötelessége gondoskodni azokról, akik nem képesek gondoskodni magukról.

Hozzátette: aki fizikailag képes rá, attól három dolog mindenképpen elvárható; ide sorolta a társadalmi együttélés alapvető normáinak betartását, illetve azt, hogyha a társadalom esélyt kínál a kitörésre, akkor azzal éljen, aki megkapta ezt a lehetőséget. A harmadik dolognak azt tartja, hogy meg kell próbálni legalább a gyermekekre nem átörökíteni a szegénységet.

Bajnai Gordon hangsúlyozta, megoldást kell találni arra, hogy az ország "ne ragadjon bele" az 57 százalékos foglalkoztatottságba, ami várhatóan még romlani fog.

Bajnai Gordon szerint ez nem roma probléma, több társadalmi csoportot is érint.

Megismételte ugyanakkor korábbi kijelentését, miszerint Magyarországnak nincs esélye, ha a cigányság integrációját nem tudja véghez vinni.

A miniszterelnök kitért arra, a válságkezelésnél érvényesíteni kell a szolidaritás, a társadalmi összetartozás és az értékmentés elvét.

Úgy fogalmazott: a válságkezelésnek az egyensúlyteremtés és a bizalom visszaállítása mellett az is fontos szempontja, hogy az életünk kereteit egyben tartsa mint például a foglalkoztatást, a lakhatást és a szociális ellátást.

Emlékeztetett arra, a kormány foglalkozatási intézkedéseinek eredményeként 70 ezren kaptak munkát és az Út a Munkához Program segítségével 100 ezer ember dolgozhat.

A válságkezelés ezzel kapcsolatos intézkedései közül kiemelte a devizahitelesek érdekében tett lépéseket, többek közt a krízisalap elindítását, vagy például azt, hogy a közigazgatásban részmunkaidőben foglalkoztatni kell a kismamákat.

A 13. havi nyugdíj megszüntetésével összefüggésében annyit mondott: 2011-től esély van arra, hogy a gazdaság teljesítménye alapján nyugdíjprémiumot kaphassanak a nyugdíjasak.

Bajnai Gordon előadásában megjegyezte, lehet, hogy nem csak banki kódexre, hanem demokrácia kódexre is szükség van Magyarországon. Véleménye szerint ugyanis az elmúlt hónapokban züllik a demokráciánk, és ezt egyre kevésbé veszik észre az emberek.

Mint mondta: már fel sem kapjuk a fejünket arra, amikor nap mint nap fasiszta jelképeket mutatnak, fasiszta gondolatok, valamint cinikus politikai tartalmú hazugságok hangzanak el a médiában. Ide sorolta azt is, hogy az önkormányzatok tudatosan követnek el jogsértéseket vagy, hogy nyáron politikai terrorszervezetet számolt fel a rendőrség.

Úgy látja, ebben, illetve a szélsőségek előretörésében valamennyi parlamenti pártnak van felelőssége.

A kormányfő szavai szerint a szélsőségek megerősödésének elsősorban az az oka, hogy valódi problémákat feszegetnek, amelyre a demokratikus közép nem talál választ, vagy még nyelvet sem ahhoz, hogy beszéljen róla. Ezek között említette a korrupciót, a közbiztonság kérdését, illetve a cigányság integrációját és az annak elmaradásából származó együttélési problémákat.

Sajnálatosnak nevezte, hogy a pártok sokszor arra használják ezeket a problémákat, hogy egymásra mutogassanak, ahelyett, hogy közösen lépjenek fel a szélsőségek ellen. Bajnai Gordon elmondott egy idézetet annak érdekében, hogy - mint fogalmazott - mindenki megértse milyen iszonyú sok vesztenivalónk van.

Felidézte, Horthy Miklós egyszer azt mondta: ebben az országban rendnek kell lennie, én itt rendet fogok tartani és ha nem lesz rend lövetni fogok. Ha jobbról, fájó szívvel, ha balról, akkor passzióból - idézte Horthy Miklós szavait a miniszterelnök.

Bajnai Gordon leszögezte: meg kell találni azoknak a problémáknak a gyökereit, amelyek táptalajt adnak a szélsőségeseknek.

Olvasóink írták

 • 6. achilleus 2009. november 24. 10:39
  „Egyrészt Bajnai RASSZISTA, a saját mércéjük szerint,
  másrészt (ami a 13. havi nyugdíjról való hablatyolást illeti) DEMAGÓG!
  Amúgy pedig jönnek a választások, ezért HAZUG.
  A többiről majd a bíróság előtt beszámol.”
 • 5. CID 2009. november 23. 22:18
  „Először is, a cigányokat nem integrálni...<moderálva> ( kevés kivételtől eltekintve ).
  Másodszor, a szociális hálóval semmi baj, az ellenőrzést, jogosultságokat kellene felülvizsgálni.”
 • 4. KolompárRómeó 2009. november 23. 22:13
  „"A kormányfő szerint a szociális rendszernél alapelvnek kell lennie, hogy a magyar társadalomnak kutya kötelessége gondoskodni azokról, akik nem képesek gondoskodni magukról."

  Persze ide értendők a fukszos merdzós szerencsétlen hátrányosok is.”
 • 3. Rozsdás 2009. november 23. 21:34
  „Ez már elkésett,és nem a teljes szociális problémák körében ad képet!!”
 • 2. dodó 2009. november 23. 21:20
  „Kordonka!
  Kései kicsinyt a fölvetésed! Egyébként nem plagizálsz egy picit a Jobbik programjából?”
 • 1. Hmmm... 2009. november 23. 20:48
  „Nem kell a problemak gyokereit keresni, mindenki latja oket. Megoldast , megoldasokat kell keresni, de olyanokat, melyek mukodokepesek es nem ujabb mellekvaganyokka valnak.
  Ideje lenne a szocialistorveny tervezet pontjainak gyakorlati mukodesi modelljet kidolgozni a varhato lehetosegekkel szamolva. Nelkulozhetetlennek tartom szociologusok, pedagogusok, egeszsegugyi szakemberek, genetikusok, szexologusok es neprajz kutatok gyakorlati tapasztalatait felmerni es azok merlegelesevel letrehozni az uj torvenyt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orosz-osztrák tárgyalás a Déli Áramlatról

A Déli Áramlat minden meglévő és tervezett gázvezeték közül is kiemelkedik mind léptékét, mind a… Tovább olvasom