Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Újraindul hétvégén a termelés a timföldgyárban

Az ajkai timföldgyárban elkezdődött a hőtermelés, és a hét végén újra indul a termelés - jelentette be Bakondi György, a MAL Zrt. kormánybiztosa kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
A kormánybiztos elmondta, hogy keddtől a MAL minden telephelyét a rendőrség őrzi, és ellenőrzése alá vonta az informatikai rendszert is.

Bakondi György közölte: a menedzsmentet nem menti fel, hanem felügyelőket rendel föléjük. Nem veszi át a tulajdonosi jogokat sem, csak a törvényben meghatározott jogait gyakorolja - tette hozzá.

A kormánybiztos a sajtótájékoztatón bemutatta a stábját. A két helyettese: Tollár Tibor és Valenta László. A felkért felügyelők egyes részterületekért felelősek. Így a menedzsmenttel Kossa György tartja a kapcsolatot, az ajkai gyárat pedig Jártas Antal felügyeli. A termelés felügyelője Varga József, a Mecseki Ércbányák vezérigazgatója, az értékesítést és a nemzetközi kapcsolatokat pedig Zsadányi László felügyeli. Többek közt tagja még a felügyelői stábnak Szaló Péter belügyminisztériumi helyettes államtitkár, aki az építési ügyek felügyeletét látja el. A felügyelőket szakértők segítik a munkájukban.

A kormánybiztos elmondta, hogy kedden házkutatás volt a MAL budapesti központjában, és még a napfolyamán találkozik a cég igazgatóságával és felső vezetőivel. A maga jogköréről szólva a hétfő este elfogadott, és a keddi Magyar Közlönyben kihirdetett honvédelmi törvény módosítást ismertette.

Bakondi György kérésére az APEH elkezdte a cég teljes revízióját. Kérdésre válaszolva üzleti titoknak nevezte a MAL tartozását. Az MTI kérdésére, hogy addig lesz a MAL állami felügyelet alatt, míg ki nem termeli az állam által kifizetett kártalanítási költségeket, a kormánybiztos korainak tartotta még a választ.

Olvasóink írták

 • 20. tarkan 2010. október 14. 13:26
  „Ami a legérdekesebb,hogy a védőfelszereléseket sem az "állam"adja vagy finanszírozza,hanem jön,jövöget,innen,meg onnan,adományokból,külföldről......ennyi!!!!”
 • 19. tarkan 2010. október 14. 12:49
  „Véreim!!!Itt most nem az a lényeg hogy melyiktek eszesebb,hanem az a fura tény,hogy aszonnya:-Lakható a vidék,de azért a gát tovább repedezik,szakadozik...kettő:-Dolgzhat a gyár,de az állam rá tette a kezét..Három olvasott vagy hallott itt e hasábokon vitatkozók közül valaki olyanról hogy a nincstelenné váltak teljes kártérítése ekkor meg ekkor megtörtént??????Na szebb jövőt::))))”
 • 18. franzvon 2010. október 13. 06:32
  „Ám egyszerű megfontolással is: melyik stabilabb állapot-egy folyó a medrében, vagy egy kiáradt folyó gátak között tartva?
  Az idő pediglen halad...”
 • 17. franzvon 2010. október 13. 05:22
  „13!
  Nyugi!
  Nem vagyok bányamérnök, csak kérdéseket tettem fel-pontosan az "okoskáktól"!

  Egyébként azért nem ástak, mert a zaggyal töltött lyukat lefelé bővíteni már nem lehet, töltést emelni meg igen.
  Eleve túlhajszolhatóvá tervezték a tározót.

  Lehet, az én kérdéseim buták, de az a gát mégiscsak átszakadt.”
 • 16. Lehiggadt 2010. október 13. 02:00
  „Két dolog:
  1.: Egyedül, de legalábbis elsőként Gyurcsány Ferenctől hallottam, hogy a MAL-nál a termelést nem szabad leállítáani, illetve minél hamarabb újra kell indítani, mert olyan károk keletkeznek, hogy utána lehetetlenség lesz újraindítani. Mondta mindezt az az ember, aki a mosonmagyaróvári MOTIM-ban érdekelt, de náluk már több éve nem keletkezik újabb iszap - minden ellenkező híresztelés ellenére!?!...
  2.: Nekem marhára nem tetszett az a csőszerelő, aki nem szólt, pedig látta a repedést! Nem akarom menteni a tulajt, DE Itt ugyan az a balhé, mint Csernobilban, hogy 17 szinten mindenki arra várt, hogy valaki nála feljebbvaló fog kukorékolni!?!
  Nekem egy főnököm - több instrukció közepette - azt mondta, hogy szóljak minden problémáról! Ő a főnök, oszt majd eldönti, hogy mi a teendő!, DE ha nem szólok egy problémáról, pedig tudtam róla, akkor segbe rúg!...”
 • 15. .suhym. 2010. október 12. 23:25
  „http://www.magyarhirlap.hu/belfold/a_jo_elvtarsbol_a_hulladekipar_fohercege_lett.html”
 • 14. .suhym. 2010. október 12. 23:23
  „Én meg azt nem értem, ha egy cégnek a világ alumínium iparában 4%, Európában 12%-os a részvétele, hogy nem telik a tulajoknak, egy normális, biztonságos tároló építésére?”
 • 13. csafe 2010. október 12. 22:56
  „Nekem is gondjaim vannak a nagyságrenddel :-)
  Helyesen: 130 cm körüli csapadék esett az idei évben ezen a vidéken!”
 • 12. csafe 2010. október 12. 22:37
  „franzvon 2010.10.12. 17:43
  Ne menj el bányamérnöknek! A mennyiségek nagyságrendjének a megbecsülésével is komoly gondjaid lennének!
  Egyébként a leghitelesebb szakértői vélemények szerint, a föld szakadt le a tároló sarkánál. Semmi köze sem volt a gátszakadásnak ahhoz, hogy milyen magas volt, és mennyi volt a betárolt iszap magassága. A rendkívűli sok csapadék, (130mm körül) megváltoztatta a talaj mechanikai tulajdonságait. Lásd, mennyi löszfal omlás, földcsúszás következett be az idén. Természetesen ezekkel is kellett volna anno számolni!”
 • 11. csafe 2010. október 12. 22:25
  „lidi 2010.10.12. 20:56
  Fura helyzet. Amikor a bányászok odavesztek, nem kaptak a családtagok ekkora kártérítést. De ezeket felhozzák. Hogy is......
  Néha az az ember érzése, hogy ilyenkor megnő az emberek kártérítési igénye. Pedig a bányászok állítólag azért is keresnek jóval az átlagon felül, mert bizony a legnagyobb gondosság mellett sem kizárható az ilyen baleset.”
 • 10. franzvon 2010. október 12. 21:55
  „A legmagasabb gátrészlet harminc méter körüli.
  Harminc méteren azért oly´ nagy vízbázis még nemigen van.Notron kút max, de nem ártézi.”
 • 9. lidi 2010. október 12. 20:56
  „3. a víz az iszap tetején állt azért, hogy az iszap ne száradjon ki, mert ugye akkor mérgező + a szél is viszi. Ebből számomra az is következik, hogy ha valami a föld felett mérgező, az a föld alatt is az, ráadásul ugye a vízbázis is a földben van - tehát gondolom, ezért nem lehet csak úgy "eltemetni". De az Indexen volt egy cikk arról, hogy máshol hogy tárolják ezeket a melléktermékeket.

  7. Na nézzük csak, hogy megy ez például máshol:
  "Fejenként legalább egymillió dollárra perlik be a chilei bányában rekedt munkások családjai a tárnát működtető vállalatot és az államot. Brunilda Gonzales, a San José mellett fekvő Caldera bányaváros polgármestere mondta ezt egy helyi rádiónak. Gonzales szerint a mélyben rekedt 33 bányász közül 27-nek a családja fogja benyújtani csütörtökön a kártérítési keresetet Copiapo város bíróságán.
  Gonzales szerint a kereset a San José bánya tulajdonosa, a chilei állam, illetve azon állami alkalmazottak ellen nyújtják be, akik nem végezték lelkiismeretesen dolgukat. "A bíróság majd eldönti, hogyan osztja meg köztük a kifizetendő kártérítést, ki a felelős, és kinek kell fizetnie" -- mondta a polgármester, aki a baleset óta támogatta a bajba jutott bányászok családjait."

  persze a bányászati miniszter ott is pózolt a bányászok gyerekeivel, de közben két hónappal korábban hozzák fel a bányászokat, mint tervezték, és amíg a mélyben voltak, szórakoztatták és felkészítették őket, hogy ne gárgyuljanak meg... Arról nem olvastam, hogy a bánya üzemeltetőjét a kormány (állam) lecsukta volna, eddig mintha a mentésre koncentráltak volna.”
 • 8. franzvon 2010. október 12. 20:19
  „Egyébként mióta vágyom egy jó tányér finom timföldre pörköltszafttal, pici nokedlival-kis szarvasgombával megbolondítva, mellé egy pohár jó villányi cabernet savignon!!!!”
 • 7. franzvon 2010. október 12. 20:07
  „Ja kérem...”
 • 6. macs 2010. október 12. 19:07
  „Nem értem, állami ellenőrzés mellett, mi lesz a vörösiszappal? Hová teszik?”
 • 5. Evelyn_26 2010. október 12. 19:05
  „franzvon: jogos!”
 • 4. keiner 2010. október 12. 18:34
  „Most hóva fognak tárolni? Erröl szó asincs eddig.”
 • 3. franzvon 2010. október 12. 17:43
  „Én azt nem értem, ezt az iszapot miért kellett egyre magasabban tárolgatni,s sérülékeny gáttal tákolni.
  Amennyi földet kitúrtak valahonnan a gátépítéshez-abból kijönne egy akkora lyuk,ami földfelszín alatti szinten tartaná a trutymót-s nem kellene folyton rettegni...”
 • 2. lidi 2010. október 12. 17:43
  „egy kis kiegészítés:
  "A Mal kezében lévő ajkai timföldgyárat egy hete, a hétfői gátszakadás másnapján állítottatták le. Az első bejelentések arról szóltak, hogy a múlt hét végéig függesztik fel a timföldgyári termelést - a gyár vörösiszap-tározója szakadt át -, ám szombaton Orbán Viktor miniszterelnök újabb gátszakadást előrejelezve azt mondta, még hétfőn sem születik erről döntés. Arról nem is született, a tavaly csaknem 29 milliárdos, három éve több mint 50 milliárdos árbevételű, az európai alumíniumipar 12 százalékát birtokló cég állami ellenőrzés alá vonásáról viszont igen. Ezzel mintha eltűntek volna a gyár újraindításával kapcsolatos aggályok. Legalábbis erre utal Bakondi György bejelentése, miszerint a kabinet már szerdán dönt a termelés újrakezdéséről.

  Bakondi helyettese Tollár Tibor, a katasztrófavédelem gazdasági főigazgató-helyettese
  a kormánybiztos ellenőrzési helyettese Valenta László, Pintér Sándor belügyminiszter egykori üzlettársa és kabinetfőnöke, az ORFK egykori gazdasági igazgatója, az Emfesz gázcég biztonsági főnöke
  titkársági tagok: Szaló Pétert, a BM és Kling Istvánt, a vidékfejlesztési tárca államtitkárai, Medgyesi Balázs környezetvédelmi tanácsadó, aki az első Orbán-kormányban a környezetvédelmi tárca közigazgatási államtitkára volt, Kossa György, aki több más vállalkozás mellett az első Orbán-kormány idején a Magyar Posta Tetra-cégének felügyelőbizottságában, valamint a Postaautó Zrt. igazgatóságában vállalt szerepet
  Varga József, a Mecsekérc vezérigazgatója, aki a társaság termelési tevékenységével foglalkozik, és aki már a múlt héten a Mal vezetőinek szakmai és személyes felelősségéről beszélt, továbbá Hatala Pál, a Magyar Öntészeti Szövetség főtitkára. Az értékesítést és a nemzetközi kapcsolatokat Zsadányi László felügyeli.
  A társaság menedzsmentjét nem küldik el, de az eddigi cégvezetők érdemi döntést nem hozhatnak az állami felügyeletet képviselők jóváhagyása nélkül."

  és ha jól hallottam, 2 évre nevezte OV Bakondit.”
 • 1. Schrek 2010. október 12. 17:38
  „http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/meregkeverok.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1752: túl a 160 millión!

Budapest - Példátlan adakozásnak lehetünk tanúi a 1752-es segélyhívó számon is: erre a vonalra eddig… Tovább olvasom