Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Újrakezdődött a Dávid Ibolya elleni büntetőper

"Almássyt saját megbízói vonták vissza" - mondta Dávid Ibolya, volt MDF-elnök hétfőn a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

"Semmi közöm nem volt Almássy Kornél lemondáshoz, Almássyt saját megbízói vonták vissza" – mondta Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke az UD Zrt.-ügyben indult büntetőper megismételt elsőfokú eljárásának első napján, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon hétfőn.

Dávid Ibolyát és egykori párttársát, Herényi Károlyt az ügyészség kényszerítéssel vádolja. A vád szerint a két egykori MDF-es politikus egy hangfelvétel nyilvánosságra hozásával fenyegette meg Almássy Kornélt. Ennek hatására Almássy Kornél visszalépett az MDF elnökjelöltségétől.

Vallomásában Dávid Ibolya hangsúlyozta: nincs okozati összefüggés bármilyen magatartása és Almássy visszalépése között, sőt maga az érintett cáfolta az ügyészség vádját, amikor arról beszélt Csányi Sándornak, az OTP vezérigazgatójának, hogy visszalépése mögött a Somogy megyei MDF-elnök "elrablása" áll, ő pedig megijedt és fenyegetve érezte magát.

Előzmények:

Újrakezdődik az elsőfokú büntetőper a több mint fél évtizeddel ezelőtt kipattant UD Zrt.-ügyben Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke és egykori párttársa, Herényi Károly ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon ma.

A vád személyes adattal visszaélés, illetve Dávid Ibolya esetében kényszerítés is. Az ügyészség szerint Dávid Ibolya és Herényi Károly máig ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette az MDF 2008. szeptemberi tisztújításán elnökjelöltként - és ily módon Dávid Ibolya riválisaként - indulni kívánó Almássy Kornél volt MDF-s országgyűlési képviselőt.

A Dávid Ibolya birtokába került lehallgatási anyagokon többek között az UD Zrt. egyik akkori vezetője beszélt Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának az MDF-elnök elleni adatgyűjtésről, illetve egy esetleges MDF-en belüli hatalomváltásról. A beszélgetések egyes résztvevői vitatták, hogy ezekről a kérdésekről lett volna szó, és félreértésnek minősítették ezeket az értelmezéseket.

A vádlottak mindvégig következetesen tagadták bűnösségüket. Az elsőfokú bíróság egyszer már felmentő rendelkezést hozott, ám azt a döntést másodfokon megsemmisítették, így az eljárást meg kell ismételni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ámokfutás lopott teherautóval - vádat emeltek a német férfi ellen

Kilenc bűncselekmény elkövetésével vádolja a Nyíregyházi Nyomozó Ügyészség a német férfit. Tovább olvasom