Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 16°C | 25°C Még több cikk.

Újratemetik Janus Pannoniust

Pécs - A pécsi Régészeti Múzeum október 16-án adja át az egyházmegyének Janus Pannonius földi maradványait. Az egykori pécsi püspök maradványait 17 éve egy múzeumban őrzik, de október 21-én újratemetik.
Félezer évig ismertelen helyen nyugodott, tavasztól pedig már teljesen biztos, hogy Janus Pannoniust Pécsett, a Székesegyház altemplomában temették el. Sírját és maradványait még 1991-ben találták meg a régészek, de csak 2008 tavaszára sikerült bebizonyítni, hogy valóban a humanista költőről van szó.

A Régészeti Múzeum október 16-án adja át az egyházmegyének Janus Pannonius földi maradványait, amelyeket egy horganyzott rézlemezekkel díszített fakoporsóba tesznek, majd október 20-án délután felravatalozzák, huszonnégy órán keresztül virrasztanak mellette, ezalatt bárki leróhatja tiszteletét előtte.

Az október 21-i újratemetést rendhagyónak szánja a Pécsi Püspökség. A Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága félezer mandulafa elültetését és több tárlat megnyitását szervezi.

Október 21-én a mandulafa-ültetés után lesz majd a püspöki szentmise és a temetés a Székesegyház altemplomában.

Ahhoz, hogy a kutatók bebizonyítsák, hogy valóban Janus Pannonius maradványait találták meg számos döntő bizonyítékra volt szükség. Az egyik döntő bizonyíték egy bulla, amelyet annak idején oklevelek aljára tett a pápa. A csontok és a koponya, egy dobozban hevernek 1991 óta. 17 évnyi munka és komoly elemzések kellettek ahhoz, hogy biztosan ki lehessen jelenteni: Janus Pannoniust és értékeit találták meg a feltárt sírban.

"Kiderült, hogy életkorban, és a betegségei leírásában teljes mértékben megfelel Janusnak, hogy köszvényes volt, hogy tüdőbeteg volt, hogy körülbelül 30-as éveinek a közepén járó ember." - mondta el korábban a Független Hírügynökségnek Kárpáti Gábor régész.

Az újabb kutatások szerint Janus Pannoniust először Zágrábban temették el, majd onnan egy év után hozták a pécsi bazilikába. Ott rejtegették a török uralom miatt 7 évig. Majd Mátyás király adta ki az utasítást, hogy temessék el az altemplom egyik szegletébe. Emellé készítettek idén egy sírhelyet, ahová október 21-én újra eltemetik Jannus Pannonius maradványait.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rálőttek az erdészekre Budapesten

Többször is rálőttek az erdészekre fatolvajok a XVIII. kerületben. Senkinek sem esett baja, a… Tovább olvasom