Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Újratemették a mártírhalált halt Vezér Ferenc Pálos rendi atyát

Újratemették a koholt vádak alapján 1951-ben kivégzett Vezér György Ferenc Pálos rendi szerzetest Petőfiszálláson.
Petőfiszállás Pálosszentkúton hétfőn újratemették a koholt vádak alapján 1951-ben kivégzett Vezér György Ferenc Pálos rendi szerzetest.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, aki az új államfő megválasztásáig az Országgyűlés elnökének feladatát és határkörét is gyakorolja a temetésen elmondott beszédében kiemelte: a régóta várt újratemetés nem csak arról szól, hogy méltóképpen pótoljuk az elmaradt végtisztességet és végső nyughelyén gyászoljuk páter Vezér Ferenc szerzetest. Az újratemetésre nekünk is, a kommunista vészkorszakot túlélőknek is erősen szükségünk van - mondta, hozzátéve: az újratemetés része, annak a történelmi igazságtételnek, ami a közelmúltat megtisztítja a hazugságoktól.

Újratemették a mártírhalált halt Vezér Ferenc Pálos rendi atyát. Fotó: MTI/Ujvári Sándor (galéria)

A temetés előtti gyászmisét Bábel Balázs, Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érseke celebrálta, aki beszédében kiemelte: most tudjuk meg, hogy a "kommunizmus pusztító őrülete" százmillió ember halálát okozta, közöttük 6 millió vértanúét, aki keresztény hite miatt halt meg.

A gyászszertartáson részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki az új államfő megválasztásáig a köztársasági elnök feladatát és hatáskörét gyakorolja.

A Petőfiszállást Pálosszentkúttal összekötő utat, melyet a mártírhalált halt szerzetesről neveztek el, Schönberg Jenő, szatmári megyéspüspök áldotta meg.

Újratemették a mártírhalált halt Vezér Ferenc Pálos rendi atyát. Fotó: MTI/Ujvári Sándor (galéria)

A temetési szertartást Bátor Botond, a Pálos Rend magyarországi tartományfőnöke végezte. A közel négy órás szertartás után a Máté István szobrászművész által készített emlékművet is leleplezték, mely Lezsák Sándor felajánlásával készült el.

Az 1914-ben Erdélyben Szaniszló településen született Vezér György Ferenc szerzetes földi maradványait motoros kísérettel szállították Budapestről a pálosszentkúti Mária kegyhelyre. A Pálos rendi szerzetes utolsó állomáshelye volt a Petőfiszálláshoz tartozó Pálosszentkút.

Újratemették a mártírhalált halt Vezér Ferenc Pálos rendi atyát. Fotó: MTI/Ujvári Sándor (galéria)

A Grősz József kalocsai érsek elleni koncepciós per kilencedik rendű vádlottját, Vezér György Ferencet 1951. június 28-án ítélték halálra. A kötél általi kivégzést augusztus 3-án hajtották végre. A pálos szerzetest szovjet katonák megölésével vádolták. 1944 decemberében Soltvadkerten az óvóhelyre menekülő nők védelmében egy fegyverrel hadonászó katonával kelt birokra, miközben a szovjet katona fegyvere véletlenül elsült, és annak halálát okozta.

A Legfelsőbb Bíróság 1992. február 17-én Vezér György Ferencet felmentette a vádak alól, és megállapította, hogy nem követett el bűncselekményt. Földi maradványait hosszas kutatómunka után találták meg a Rákoskeresztúri új köztemető 289-as parcellájában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán választ köztársasági elnököt a parlament

Az Országgyűlés szerdai ülésén az államfőválasztás lesz az egyetlen napirendi pont. Tovább olvasom