Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Újraválasztották Orbán Viktort és a négy alelnököt

Újraválasztották a Fidesz elnökének Orbán Viktort a párt XXIV., tisztújító kongresszusán vasárnap. A küldöttek újraválasztották a négy alelnököt, Kósa Lajost, Pelczné Gáll Ildikót, Pokorni Zoltánt és Varga Mihályt is.

Orbán Viktor a leadott 1472 szavazatból 1468 voksot kapott. A régi-új alelnökök közül - a leadott 1478 szavazatból - Varga Mihály 1462, Kósa Lajos 1458, Pelczné Gáll Ildikó 1384, Pokorni Zoltán pedig 1318 voksot kapott.

Lázár: időarányosan sikerült teljesíteni a vállalásokat

A Fidesz frakcióvezetője szerint időarányosan sikerült teljesíteni a vállalásokat, de a nagy ügyek, a nagy döntések és a felelősség nagy része még hátra van. Lázár János a Fidesz vasárnapi tisztújító kongresszusán nagyrabecsülését fejezte ki a frakciónak, mint mondta, az elmúlt egy évben derekasan helytálltak. "Politikai öttusát hajtottak végre", végezték szakpolitikai háttérmunkájukat, alkották a törvényeket, kiálltak meggyőződésük, hitük mellett. Hatalmasat küzdöttek, tanúbizonyságot tettek arról a bátorságról, amely az ország megváltoztatásához elengedhetetlenül szükséges.

Emberfeletti munkát, mások négyévnyi kormányzati munkáját végezték el - emelte ki. A képviselők a mennyiség mellett a minőség vonatkozásában is megállták a helyüket - fogalmazott. A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője - beszédét az elmúlt egy év legfontosabb parlamenti pillanatait idéző kisfilm vezette fel - kiemelte: nem a fideszesek új Magyarországának felépítéséhez kellett hozzáfogniuk, hanem bal- és jobboldali pártot választók, és a bizonytalanok Magyarországának rendbe tételét kellett elvégezni az elmúlt egy évben.

Lázár János szerint az elvégzett feladatok nem szimbolikus ügyek voltak, ezek minden fideszes képviselő számára becsületbeli ügyek voltak. Példaként említette a parlament létszámának csökkentését, a kettős állampolgárságról szóló törvény és az új alaptörvény megalkotását.

A kormánypárti politikus azt mondta: bár tanácsolták neki, a parlamenti frakció nevében "nem kérek és nem kérünk bocsánatot az első év sodró lendületéért, nem ígérek és nem ígérünk érdeksérelmek nélküli rendrakást, (...) ütemváltást, a status quo békés védelmét". Elsősorban azok szeretnék, hogy a sodró erejű változásokért bocsánatot kérjenek, akik miatt ezekre a radikális lépésekre leginkább szükség volt, az kiabál megint, akinek a háza ég - tette hozzá.

Sokat tettünk, de még messze nem eleget - folytatta Lázár János, akit - mint hangsúlyozta - az elvégzett munka leltárja nem elégedettséggel tölti el, hanem a jövőre nézve sokkal inkább tettre készségre ösztönzi, amihez megfelelő bátorságra, de még inkább megfelelő alázatra van szükség.

A frakcióvezető az elkövetkező időszak feladatairól szólva arra biztatta a kormányt: nincs lassítás, nincs megállás, tartani és gyorsítani kell az első év határozott tempóját az oktatás, az egészségügy és az önkormányzati rendszer átalakítása területén is.

Lázár János szerint az álvita, hogy liberális vagy rendpárti oktatás legyen; gyerek- és jövőpárti oktatásra van szükség, az iskolákban "a holnap Magyarországa készül". Az egészségügyről szólva azt mondta, hogy ma nagyon sok kórházi osztály elfogadhatatlanul alacsony gyógyítási útmutatókkal dolgozik, presztízsszempontok és politikai álszentség miatt nagyon sok vezető nem vállalja az átalakítás felelősségét. Kitért arra is, hogy nagy, országos és álszent társasjátékot játszanak a képviselői fizetések körül, mindenki tudja és mondja, ami van, tarthatatlan.

Nem lehet megijedni a változás lehetőségétől - mutatott rá, hozzátéve: nem ijedhetünk meg a következő esztendőkben a saját árnyékunktól, és főleg nem ijedhetünk meg a múlt és mások árnyékától sem. Hozzátette: ellenfeleink politikai programja nem több, mint "vastag bőr és rövid emlékezet", ezen a két pilléren nyugszik a nagy politikai túlélők stratégiája. Pontosan tudták, hogy egyévnyi önmegtartoztatás után politikai ellenfeleik "pápábbak lesznek a pápánál, demokratábbak lesznek demokratánál, szakértőbbek lesznek a szakértőnél" - fogalmazott.

Ne velük, az általuk keltett hangzavarral foglalkozzanak, ne ahhoz igazítsák a következő egy év tempóját, hogy a politikai ellenfelek mit várnak el, hanem ahhoz, hogy az ország és a haza mit követel meg tőlük - szólított fel Lázár János, aki mint mondta, egyetlen cinikus szót sem akar azokról szólni, akik a változásoknak rövid távon vesztesei voltak, akik régi jogaiért tüntetnek, tiltakoznak.

Ha vitatkozom is velük, tisztelem és védem a jogukat, hogy a bizonytalanságuknak, sérelmüknek hangot adjanak - mondta, de kijelentette: ez sem tántoríthatja el őket attól, amit bő egy éve vállaltak. Nem a pillanathoz, hanem az elmúlt húsz év lezárásához kell mérni munkájukat - hangsúlyozta. "Ahhoz, hogy 2014-ben a választók többsége velünk előtt lássa úgy, hogy Magyarország erősebb, biztonságosabb és sikeresebb (...), mint négy vagy nyolc éve volt, még nagyon sok olyan nehéz év vár ránk, mint a 2010-es volt, vagy a 2011-es" - fejtette ki Lázár János.

Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő azt mondta, a nemzeti érdekek melletti kiállás volt az Európai Néppárt magyar delegációja munkájának középpontjában az elmúlt két évben. A siket politikus jelnyelven elmondott beszámolójában kifejtette: a tizennégy fideszes mellett két felvidéki és három erdélyi magyar képviselő részvételével működő delegáció a hatodik legnagyobb a néppárti frakcióban. Ennek köszönhető, hogy előbb Schmitt Pál, majd Tőkés László személyében a delegáció jelölhette az Európai Parlament egyik alelnökét.

Kósa Ádám kiemelte, hogy a magyar néppárti delegáció tagja volt kinevezéséig Győri Enikő európai ügyekért felelős államtitkár is, akinek tevékenysége - a képviselőcsoport egészéhez hasonlóan - ugyancsak hozzájárult a soros uniós elnökség sikeréhez.

Megkezdődött a Fidesz XXIV. kongresszusa

Megkezdődött a Fidesz XXIV. kongresszusa vasárnap délelőtt Budapesten, a Millenáris Parkban. A Magyarország megújul elnevezésű tisztújító tanácskozáson a küldöttek várhatóan újraválasztják pártelnöknek Orbánt Viktort.

A kongresszus tagjai és a meghívottak tíz órára teljesen megtöltötték a Csodák Palotáját, amely otthont ad a rendezvénynek. A résztvevők felállva, tapssal fogadták a helyszínre tíz óra után néhány perccel megérkező Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnököt, aki a küldöttek között foglalt helyet.

A résztvevőket a házigazda II. kerületi polgármester, Láng Zsolt köszöntötte, majd Nagy Gábor Tamás, a mandátumvizsgáló bizottság elnöke 1.824 küldött mandátumának igazolására tett javaslatot, amelyet a kongresszus egyhangúlag elfogadott. Tájékoztatása szerint 912 fő szükséges a határozatképességhez. Mivel a tanácskozás megnyitójáig 1.425-en regisztráltak, a kongresszus határozatképes - jelentette be Nagy Gábor Tamás.

Ezt követően Gál Kinga és Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képviselő, a kongresszus levezető elnökei ismertették Horst Seehofernek, Bajorország miniszterelnökének, a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökének üdvözlő levelét, amelyben a német politikus azt írta: hatalmas munkát végzett a magyar EU-elnökség, a mérleg "lenyűgöző", különösen most, az EU adósságválságának nehéz időszakában. Emellett pártja, a CSU támogatásáról biztosította a Fideszt.

Videoüzenetben köszöntette a tanácskozás tagjait Joseph Daul, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője is, aki szintén méltatta a magyar uniós elnökséget.

A kongresszus vendégei között van, mások mellett, Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Széles Gábor vállalkozó, Buzánszky Jenő, az egykori Aranycsapat tagja, Kun Miklós történész, valamint a határon túli magyar szervezetek képviselői.

A végig a sajtó nyilvánossága előtt zajló kongresszuson először a választmány, az országgyűlési képviselőcsoport, az elnökség és az európai parlamenti frakció beszámolóját hallgatják meg és fogadják el a küldöttek.

A tisztújítást követően a megválasztott vezetők mondanak beszédet, majd sajtótájékoztatóval zárul a rendezvény.

Korábban írtuk:

Ma tartja XXIV. kongresszusát a Fidesz; a Millenáris Parkban rendezendő tisztújító tanácskozáson várhatóan újraválasztják Orbán Viktor pártelnököt és a négy alelnököt.

A pártelnöki tisztségre Orbán Viktor kormányfő az egyedüli jelölt, így várhatóan a következő két évben is ő irányítja majd a Fideszt. (Orbán Viktor 2003 óta pártelnök, azt megelőzően 1993 és 2000 között is ő állt a Fidesz élén.) A négy alelnöki poszton sem valószínű változás. Ez alapján várhatóan továbbra is alelnök marad Kósa Lajos, Pelczné Gáll Ildikó, Pokorni Zoltán és Varga Mihály.

A végig a sajtó nyilvánossága előtt zajló kongresszuson beszámolókat hallgatnak meg és fogadnak el a küldöttek: Kövér László ismerteti a választmány, Kósa Lajos az elnökség, Lázár János az országgyűlési képviselőcsoport, Kósa Ádám pedig az európai parlamenti frakció beszámolóját. A tervezett napirend szerint felszólal majd mások mellett Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, továbbá Varga Mihály, Pelczné Gáll Ildikó, Pokorni Zoltán, majd a kongresszus a megválasztott pártelnök beszédével ér véget. A rendezvény a tervek szerint délután három óra körül sajtótájékoztatóval zárul.

A Fidesz alapszabálya szerint a kongresszus a párt legfelsőbb tanácskozó és döntéshozó szerve, amely a helyi szervezetek és a párt társszervezeteinek küldötteiből, az országos elnökség tagjaiból, a tagozatok elnökeiből, a társszervezeteknek a Fidesz tagjai sorából kikerülő elnökeiből, valamint a párt azon tagjaiból áll, akik részt vettek a Fidesz megalapításában.

Tisztújító kongresszust kétévente kell összehívni.

A kongresszus akkor határozatképes, ha a mandátummal rendelkező küldöttek több mint fele részt vesz a szavazásban.

Olvasóink írták

78 hozzászólás
 • 78. rozator 2011. július 04. 13:32
  „http://www.origo.hu/itthon/komment/20110703-a-kozgep-es-az-eos-energetikai-terjeszkedese-simicska-lajos-es.html#kommenter--------! Na ez talán marad!(másutt megjelenhetett még!”
 • 77. macs 2011. július 04. 12:16
  „36. achilleus,
  igazad van, a minimálbért fel kell emelni, de sajna akkoriban ez volt az egyik utolsó döfés a hazai könnyűipar számára.”
 • 76. Queenmargareth 2011. július 04. 10:23
  „ez az "újra" választás arra volt jó, hogy áramot fogyasszanak és utána jó nagy ünnepi zabálást rendezzenek.”
 • 75. Commander-V2 2011. július 04. 09:26
  „Egy 2/3 erőt felmutató csapaton miért kellene változtatni? Csak a jó irányt kell tartani és gyorsítani a tempót! Ami nem jó, az a szegedi Fidesz politikája, balfácán módra csak a sárdobálást csinálják, amiből rendre mirólunk derül ki valami kínos. A 60 milliós szoborpark vs látványberuházás ellentmondást, Sódar István iratokkal való manővereit nem emelném ki, kínos rettentően.”
 • 74. Ebgondolat 2011. július 04. 08:51
  „Komolyan mondom, számomra egyre szimpatikusabb a fidesz! Hiszen ki ne szimpatizálna azzal, hogy szembe szállnak a mutyival, haver, koma, sógor, családtag helyzetbe hozása ellen! Ennek egyik újabb eklatáns példája, hogy a hétvégén véget ért VOLT fesztiválnak, mely túlreklámozva a magyar EU elnökség záró programja (volt), nos ennek a fesztiválnak az egyik főszervezője bizonyos Orbán Ráhel volt! Ha valakinek kételye támadna, igen ő a magyar narancsköztársaság miniszterelnökének leánya. Szóval, nincs több mutyi, sógor, koma, jóbarát, családtag helyzetbe hozása! magyarország megújul(t)!!!

  Más. A hétvégén volt Dunaújvárosban időközi önkormányzati választás az egyik körzetben. "Természetesen" megint a forradalom embere győzött. De nem is ez a lényeg! Hanem a számok.. Az említett győztes a szavazatra jogosultak (4851) mindössze 8,5 (nyolcegészöttized!!) százalékát (413) kapta meg!! Hogy ki a felelős? A választópolgár, aki nem él jogaival? A <önmoderálva> politikusok, akik idáig züllesztették az országot, akikben ennyire bíznak? Ha a tendencia folytatódik, akkor 2014-ben azok lesznek parlamenti és önkormányzati képviselők, akik nagyobb családdal rendelkeznek! magyarország 2011....

  Mégmásabb. orbánnak csak gratulálni lehet! Ilyen szavazati aránnyal (majdnem 100%) elnöknek még kim csing il észak-koreai és lukasenko fehérorosz diktátorok se dicsekedhetnek!! Csak nehogy kitudódjon, ki volt az a 4 fő, aki ellene merészelt szavazni! AZ ő érdekükben..”
 • 73. Kazikázmér 2011. július 04. 08:43
  „72. h65535 2011.07.03. 22:04
  A szegedi vadasparkra vagy a belvárosra gondoltál? Jól muzsikáló csapatot nem szabad megbolygatni!”
 • 72. gubanc 2011. július 04. 08:27
  „Babar!
  Mindíg a kormányon levő pártnak a tagsága a legnépesebb, A talpnyalók ugyanazok, csak a választások után talpat cserélnek.
  Egyébként a helyzet ugyanaz, mint a Hazafias Népfront idején. Nemhiába Pozsgay elvtárs a tanácsadó.”
 • 71. qrumpli 2011. július 04. 08:20
  „Mer szép embör a viki mög jó is mög szeressük is!”
 • 70. csendesen 2011. július 04. 08:19
  „4. Kazikázmér Nem én találtam ki a következő örök igazságot ( olvastam valahol ). A kapitalizmus semmivel nem jobb,életképesebb mint a szocializmus. Csak éppen több gazdagnak van benne a pénze.”
 • 69. realtime 2011. július 04. 06:58
  „"Köszönjük néked Orbán Viktor,
  Tiéd a hálánk tiszta lángja ég.
  Reád ha nézünk, büszke a arcunk,
  Virágot hintünk amerre mész.

  Fogadjuk néked Orbán Viktor,
  Utadra lépünk, Te vezess tovább!
  Tavasszra nyílló gyermeki nótánk,
  Elébed hajlik, mint virágos ágy."

  Szép "régi-új" világ...”
 • 68. sadap12 2011. július 04. 02:18
  „már az OVI-ban is azt szerettem magamban, azt a nagy szerénységemet!”
 • 67. babar 2011. július 03. 22:52
  „A kínai ügyek magyarázatához:
  http://index.hu/gazdasag/vilag/2011/07/03/kina_a_mi_gazdag_nagybacsink/
  Mignon!
  Hogyan tudsz még arra is figyelni, hogy mi van Sanyibával a Bécsi körútról mikozben megszámoltad azt a 100 ezer orvost és ápolót akik átléptek a határon?! Irigyellek érte, meg a bérelt hárlidért is amivel amarilloból csikágóig döngettél. Bár nem bánnám, ha válaszolnál az ott feltett kérdésemre, mert komolyan érdekelne! Köszönöm!”
 • 66. babar 2011. július 03. 22:44
  „Kedves fidesz párttagok!
  Tetszettek volna olyan küldötteket delegálni aki nem Orbán Viktor elnökjelöltre szavaz a tisztújításon!!!
  De így utólag semmi értelme sincs azon okoskodni, hogy mi lett volna ha...
  Jut eszembe!
  MSZP pártszavazás: 32 ezer párttag, 9 ezer szavazat. A 9 ezerből 7 ezer gyurcsányi kérdést támogató!!!!
  És akkor most hogyis van a 2010-es parlamenti választás? Kit érdekel ezután, hogy a teljes magayar lakosság 20-30 %-a szavazott "csak" oda, mikor a szocialisták arra sem képesek, hogy a saját pártszavazásukon elérjék a 30 %-os részvételt!! Szánalmas!”
 • 65. h65535 2011. július 03. 22:04
  „több mint 20 éve ez az 5 majom irányít... nem kellene valami megújulás? eddig elég rossza a hatékonyságuk...”
 • 64. zehn 2011. július 03. 21:14
  „Nagyon boldog vagyok! Türelmetlenül vártam a jó hírt.Reménykedtem és megvallom,izgultam is kicsit,de nem csalódtam a tagságban. Szeretett Vezetőnk, továbbra is irányt mutathat nekünk.Lessük minden okos gondolatát,követjük minden lépését,számíthat ránk nemes harcában,amit ellenségeivel vív/az egész értelmes világ/és osztozunk majd a dicsőségben,amikor majd a földi paradicsom királyává választják.
  Hitetlenek és másként gondolkodó bűnösök! Ti pedig elnyeritek méltó büntetéseteket. Vagy börtönben,vagy kényszermunkatáborokban fogtok sínylődni életetek végéig. Úgyhogy mostantól CSEND legyen!!”
 • 63. Együgyű 2011. július 03. 20:30
  „Jaj, de izgultam! Talán még szív infarktust kaptam? Ja, csak agyvérzést.

  Gratulálok!!! Megint én lettem a vesztes!”
 • 62. Őszödi 2011. július 03. 20:19
  „A bátorság önmagában semmit nem ér, az öndicséret helyett pedig nagyobb szerénységre, a törvények tiszteletben tartására lenne szükség.
  Csak reménykedem, hogy nem mérges kígyót melengettünk a keblünkön és a kibővített Alkotmánybírósággal nem egypártrendszer lép a jogállam helyébe.”
 • 61. Mignon 2011. július 03. 20:10
  „Orban Viktort en azert tisztelem, mert kormanyaban szakemberek vannak!

  Peldaul, Martonyi külügyminiszter ur.
  Na, ö egy igazi diplomata!

  Tudja,hogy mit, mikor, hol, hogyan es kivel...!

  Apam!
  Ilyet nem lehet tanulni, ehhez "erzek" kell!

  Peldaul:
  Szlovakia, Szerbia, Romania joszomszedi viszonyunk fentartasaban.
  Ö, peldamutato!”
 • 60. Mignon 2011. július 03. 20:01
  „Egy "0" hianyzik, tehat
  100-rol 200 Eurora...

  Bocsanat.

  De a hülyeseg akkor is marad.”
 • 59. Egyolvasó 2011. július 03. 20:00
  „Éjjen soká az ujra választott pártelnök, és a négy alelnök, háromszoros hurrá.
  Hip-hip: HURRÁ!!!!!
  Hip-hip: HURRÁ!!!!
  Hip-hip: HURRÁ!!!”
78 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyanúsítottként hallgatták ki Laborc Sándort

Laborc Sándort, az NBH korábbi főigazgatóját szombaton gyanúsítottként hallgatták ki, majd vették őrizetbe. Tovább olvasom