Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Újságok eredeti tördelésben az interneten

Évekkel a World Wide Web mint új terjesztési forma meghódítása után a kiadók mostanában új típusú kiegészítő internetajánlatokat dobnak piacra.
Olyan lapok, mint a New York Times, a Le Monde vagy a Neue Zürcher Zeitung a nyomtatott újság digitális fakszimiléjét terjesztik előfizetéses formában . Ezzel a lapok a vezércikktől az apróhirdetésig az egész világon hozzáférhetők.

A reális és a virtuális újság közti különbségek eddig nem korlátozódtak a nyomott ívpapír és a képernyő közti fizikai különbségre. Az újságok ritkán közölték a nyomott kiadás teljes tartalmát, amelynek erőssége a habozásmentes tájékoztatás és elemzés rugalmasságában van, ahogy a Neue Zürcher Zeitung On- line-t is folyamatosan aktualizálva kínálják.

A klasszikus weben egy újság kapcsolódó cikkek gyűjteményeként jelentkezik, amelyek egyhasábosak, a tördelést és a tipográfiát illetően korlátozottak. Az újság tördelése, az elhelyezéssel történő súlyozás, de olyan részek is, mint a táblázatok és a grafikák, szabály szerint hiányoznak az újságok webváltozataiból. Néhány kiadó most új útra lép, és a nyomtatott változatot mint digitális másolatot eredeti tördelésben fizetésköteles szolgáltatásként kínálja az interneten.

A „Rhein – Zeitung" egyik úttörő ezen a területen, középnagyságú napilap több regionális kiadással, amelyek 700 ezer olvasóhoz jutnak el. A „Rhein – Zeitung" (RZ Online) E-Papernek nevezett projektjét már 2001 júniusában elindította. Saját reklám szerint ez a lap volt az első, amely világszerte az egész napilapot kínálta a Web Browseren. Az RZ Online menedzsmentje szerint a projektet azzal a szándékkal indították, hogy értékhozzáadással a példányszámcsökkenést meg- állítsák. Az ajánlat kizárólag előfizetőknek szól, akiknek az E-Paperért 2 eurót, illetve 5 eurót havonta több regionális kiadásért felszámolnak. Az RZ a digitális újság további lehetőségeit is szeretné kimeríteni.

Az olvasók számára úgynevezett Clipping-szolgáltatást kínálnak. Az előfizetésen keresztül cikkeket kaphatnak jelszavakkal meghatározott tématartományokhoz e-mail-en. Eddig a „Rhein – Zeitung" 2500 előfizetője döntött az E-paper mellett, több, mint amennyit a vezetők vártak. A vizsgálat szerint mindenekelőtt 40–50 éves korú olvasók használják a szolgáltatást, többnyire reggel az irodában. Az E-Paper a trieri egyetem egy tanulmányának is a témája.
A tanulmány a digitális újságot mint egy új, az on-line és a nyomás szintéziséből létrejött műfajt jelöli, amely két fejlett médiaműfajnak a tartalmi és a befogadói szokásokra való érzékenységét ötvözi. A tanulmány eredményeit nemrég egy berlini nemzetközi kongresszuson ismertették. Időközben az osztrák „Klei- ne Zeitung" és a berlini „Tagesspiegel" is E-Paperre kerül. Az osztrák „Standard" is hasonló megoldást választ. Előtte az újság az amerikai Olive Software-rel működött együtt.
Egy sor újság és folyóirat, köztük a „New York Times", a „Herald Tribune" és a „Le Monde" egy Newsstand nevű, másik rendszerre tér át, amely speciális szoftvert feltételez. Ennek az a hátránya, hogy ezek az újságok útközben, például internetkávézóban vagy az irodában, ahol a munkatársaktól a saját program installációját többnyire megtagadják, nem olvashatók. Ezenkívül a Newsstand csak Windowson fut, a Browser alapú megoldások ezzel szemben minden készüléken, amely a helyes Browser-változattal van felszerelve.
A „Neue Zürcher Zeitung" az NZZ Globalt március közepén mind a napilap, mind a vasárnapi kiadás tekintetében elindította. A „www. nzz.ch/global" cím alatt ezeket a lapokat június végéig ingyenesen lehetett olvasni. Utána a szolgáltatást még el nem döntött feltételekkel kínálják előfizetésben. Az NZZ Global megfelel az NZZ nemzetközi kiadásának. Az olvasó számára több szempontból is érdekes lehet. A helytől független hozzáférés tetszés szerinti számítógéppel internetcsatlakozás birtokában az aktualitás szempontjából jelentős. A legújabb kiadás közép-európai idő szerint hajnali négykor lehívható. Az NZZ Global pénzügyileg is előnyöket jelent. Az újságküldés magas légipostai költségei az NZZ Global esetében kiesnek.

A Web – Browserben ábrázolt újság az elsőtől az utolsó oldalig lapozható. Ha az egérrel haladunk az oldalon, az egyes cikkeket piros keret jelöli, és a címet is mutatja. Ugyancsak az egérrel lehet a cikket egyszerű szövegnézetben vagy eredeti formában nagyítva, kinyomtatva és e-mailen elküldeni.

Jelszó és oldalindex segítségével az egyes cikkeket közvetlenül is megtalálhatjuk. Július 1-jétől az NZZ és az „NZZ am Sonntag" egyes példányai egy hónapra visszamenőleg letölthetők. Az NZZ Globalnak semmilyen hatása nincs az NZZ Online jelenlegi tájékoztatására és szolgáltatásaira, amelyek a szokott keretben folytatódnak. Forrás: Neue Zürcher Zeitung Ford.: Pákovics Miklós A Kisalföld on-line oldalai is egyre népszerűbbek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint nyerő évjárat várható

A borászat – akárcsak a mezőgazdaság többi ága – nem jelent könnyű megélhetést a… Tovább olvasom