Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Ukrajna csökkentené a Magyarországra szánt gázmennyiséget

Ukrajna hétfőn azt kérte Magyarországtól, hogy nyolcmillió köbméterrel csökkenthesse a napra tervezett szállítandó földgáz mennyiségét
Molnár Csaba energetikai miniszter, miután találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, hangsúlyozta: a magyar rendszerirányító egyelőre nem fogadta el a kérést, és indoklást vár az ukránoktól, miért akarják 38 millióról 30 millióra csökkenteni a hétfői gázmennyiséget.

Molnár Csaba leszögezte: amennyiben a csökkentés mégis megtörténik, akkor Magyarország a kereskedelmi tározókból pótolni tudja hétfői 70-72 millió köbméteres fogyasztáshoz szükséges mennyiséget.

A szakminiszter elmondta: a magyar rendszerirányító a kérés megindoklását kérte az ukrán rendszerirányítótól, azonban egyelőre nem kaptak választ. Molnár Csaba leszögezte: egyelőre nem csökkent az Ukrajna felől érkező gáz mennyisége.

Az energetikai miniszter kifejtette: a Magyarországra érkező 38 millió köbméter gázból 11 millió tranzitgáz, amit Magyarország továbbít Szerbia és Bosznia-Hercegovina felé.

Molnár Csaba egyébként a helyzet áttekintése érdekében délután három órára összehívta a földgázellátási krízisbizottságot, amely javaslatot tehet az esetleges problémák kezelésére. A miniszter elmondta: Magyarországnak kellő tartalékai vannak, hiszen a kereskedelmi tárolókban 3,1 milliárd, míg a stratégiai tárolókban (melyekhez csak vészhelyzetben nyúlnak) 500 millió köbméter földgáz van jelenleg is.

Szükség esetén először a kereskedelmi, majd a stratégiai tározókat nyitja meg Magyarország és csak ezután következhet a fogyasztás korlátozása öt lépcsőben: előbb az ipari, majd legvégül a lakossági fogyasztás csökkentésével - emlékeztetett a miniszter. Molnár Csaba hozzátette: nem lát rá esélyt a jelenlegi helyzetben, hogy korlátozni kelljen a lakossági fogyasztást.

Kérdésre válaszolva Molnár Csaba elvetette azt, hogy Magyarország a tranzitgáz rovására kompenzálja az esetleges csökkenő gázmennyiséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is nemzeti sport a fiktív számlázás

Hiába az adószigor, az ellenőrzések tapasztalatai szerint nem lankad az adókerülők lelkesedése a… Tovább olvasom