Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Ukrajnából töltené fel a stratégiai tározókat a Mol

A Mol a már meglévő ukrajnai betáplálás bővítését tervezi, így lehet hogy a Kék áramlat, a Krk-terminál, vagy a Nabucco-terv helyett a Mol változata lesz a nyerő.
A Mol bővítené az Ukrajnából Magyarországra érkező Testvériség gázvezetéket. Szakértők szerint erre azért van szükség, mert 2010-ig fel kell tölteni az akkorra létesítendő stratégiai föld alatti tározót. 2008-ban várhatóan a gázpiac is megnyílik, ami csupán egy elv lesz mindaddig, amíg a leendő eladók nem tudnak maguknak a tényleges versenyhez elegendő csőkapacitást lekötni a szállításhoz.

A nyilvánosság előtt hangoztatott leendő vezetéktervek, az Ukrajnát délről elkerülő Kék áramlat, a Kaszpi térség gázforrásaira alapozó Nabucco, illetve a horvát Krk szigeti gázlefejtő viszont ekkorra már bizonyosan nem készül el. (Somlyai Dóra szerint ezek "aligha valósulhatnak meg 2015 előtt".) Annak ellenére, hogy a várható többletigény évente csak 2-3 milliárd köbméterre tehető, műszaki okokból elképzelhető, hogy az új vezeték áteresztőképessége akár 10 milliárd köbméter is lehet.

Az elképzelés a másik három tervnél nagyságrendekkel olcsóbban valósítható meg, mivel ehhez csak belföldön kell vezetéket bővíteni. A hozzánk érkező vonal ugyanis csak egy leágazása a nagyobb, Oroszországból kiinduló vezetéknek, amely áteresztőképessége még bőven kibírja az itteni bővítést. Szakértői számítások szerint a fejlesztés alig emelne a hazai gázáron. (Ez most mintegy 100 forint, amiből a szállítás körülbelül négy forintot tesz ki.)

Az elképzelés azért vet fel mégis kérdéseket, mert Oroszország, a magyar kormány és az Európai Unió - különböző hangsúlyokkal bár, de - mindeddig Ukrajna elkerülésével képzelték el a jövőbeni többletigények kiszolgálását. Az erről folyó tervezgetésnek elsősorban a tavaly év eleji gázkrízis adott nagyobb lendületet.

A 2011-től Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tervezett gázerőművéhez egy 3-4 milliárd köbméter kapacitású közvetlen gázvezetéket építene Ukrajnából Magyarországra az Emfesz Kft. - mondta el Góczi István ügyvezető. A szintén ukrán hátterű társaság így egy már meglévő, vele egy csoportba tartozónak mondható tározóból vételezne számára kedvező áron gázt. A saját vezeték révén ráadásul tranzitdíjat sem kellene fizetnie. A szakasz üzemeltetésére a jövőben a Molt szeretnék felkérni - közölte.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A futás nem csupán sport

Szegeden is egyre népszerűbb időtöltés a kocogás. A reggeli és esti órákban szinte megtelik a város… Tovább olvasom