Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Ülésezik az MSZP választmánya

Várhatóan módosítják a választmány szervezeti és működési szabályzatát.
14:06 - MSZP: egyre többen érzik úgy, hogy a kormány becsapta őket

Az MSZP választmányi elnöke szerint egyre többen érzik úgy, hogy a kormány becsapta őket, nő a Fideszt elutasító elégedetlenek száma.

Simon Gábor a testület szombati tanácskozása után újságíróknak elmondta: a választmány meghallgatta Závecz Tibort, az Ipsos véleménykutatási igazgatóját, akinek előadásából kiderült, hogy a választók háromnegyede szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok.

Kitért arra is, hogy a demokratikus ellenzéki pártok együttes támogatottsága a választókorú népességben már meghaladja a kormányoldalét, de szerinte számolni kell azzal a veszéllyel, hogy ha a következő választásokon ehhez hasonló eredmény születik, a Fidesz és a Jobbik szövetséget köt.

11:40 - Az éhségmenet felidézésével kezdődött az MSZP-választmány ülése

A Munkát, kenyeret! elnevezésű tiltakozó menetre emlékeztek az MSZP választmányának szombati ülésen.

Simon Gábor, a testület elnöke bevezetőjében üdvözölte, hogy az éhségmenetként ismertté vált akció szervezői mozgalmat alakítottak ezen a héten. A tiltakozó menet február 6-án indult el Miskolcról, és 13-án ért a Parlamenthez. A szervezők azt közölték, hogy akciójukkal három dolgot szeretnének elérni: "munkát, kenyeret és a megélhetéshez elég bért".

A választmányi elnök kiemelte, hogy az MSZP támogatta az akciót - amelyről az ülés kezdetén egy rövid video-összeállítást is levetítettek -, több képviselőjük részt is vett benne.

Egyikük, Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási bizottságának elnöke kijelentette: az MSZP nem éhséglázadásokat akar, hanem felhívni a figyelmet arra, hogy folyamatosan nő a létminimumon vagy alatta élők száma, és országszerte, de különösen a keleti országrészben hiányoznak a munkalehetőségek. Kitért arra is, hogy az előző kormány alatt nettó 60 ezer forintot kaptak a nyolc órában foglalkoztatott közmunkások, ma viszont már csak 47 ezret.

A választmányi ülésen - amelynek kezdetén Galkó Balázs szavalta el József Attila Alkalmi vers a szocializmus állásáról című versét - a küldöttek zárt tanácskozáson hallgatják meg Csepeli György szociálpszichológust a kormány intézkedéseinek hatásáról, Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója pedig a magyar társadalom politikáról alkotott véleményéről tart előadást.

Várhatóan módosítják a választmány szervezeti és működési szabályzatát, és döntenek arról a beszámolónak a tartalmáról, amelyet a testület az elmúlt kétévi munkájáról a március végi tisztújító kongresszusra készít.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője a választmányi ülés kezdetekor sajtótájékoztatón azt állította: több fideszes képviselő is hiányosan töltötte ki vagyonnyilatkozatát, kihagyva belőle jövedelmének egy részét. Példaként hozta Vantara Gyulát, Békéscsaba polgármesterét, aki nem tüntette fel bevallásában a városvezetőként kapott fizetést.

Felidézte azt is, hogy Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár a nyíregyházi lakásának kiadásáért kapott összeget mulasztotta el feltüntetni vagyonnyilatkozatában. Török Zsolt elismerte, hogy az államtitkár időközben kijavította a hibát, ugyanakkor arra szólította fel őt, hozza nyilvánosságra a tavaly benyújtott adóbevallásának vonatkozó részét, bizonyítva, hogy szerepel benne a bevétel.

A szóvivő ezen kívül azt közölte: Tilki Attila fideszes képviselő csak "a lebukástól félve" ismerte el, alkoholt fogyasztott azt megelőzően, hogy február 9-én autójával a szalagkorlátnak ütközött. Török Zsolt megjegyezte, a baleset után tizenhárom nappal történt beismerés azután történt meg, hogy egy baloldali blog e-mailben érdeklődött a fideszes képviselőnél balesetének körülményeiről. A Fidesz politikusa előzőleg közleményben tudatta: balesetéről értesítette a rendőrséget, és vállalta az alkoholszonda megfújását, illetve a vérvételt, amely alkoholfogyasztást jelzett. Egyúttal közölte, hogy vállalja az eset jogi következményeit.

Korábban írtuk:

A testület Simon Gábor választmányi elnök bevezetője után zárt ülésen hallgatja meg Csepeli György szociálpszichológust a kormány intézkedéseinek hatásáról, Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója pedig a magyar társadalom politikáról alkotott véleményéről tart majd előadást.

Várhatóan módosítják a választmány szervezeti és működési szabályzatát, és döntenek arról a beszámolónak a tartalmáról, amelyet a testület az elmúlt két évi munkájáról a március végi tisztújító kongresszusra készít.

Simon Gábor az MTI-t tájékoztatva azt hangsúlyozta: ez lesz az utolsó előtti ülés a kongresszus előtt, így arról is tanácskoznak majd, hogy mi kell a sikerhez, az MSZP népszerűségének növeléséhez.

Olvasóink írták

  • 2. kopkop 2012. február 25. 14:31
    „"a választók háromnegyede szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok". Amennyiben így van, miért nem az mszp profitál belőle?”
  • 1. igazságkereső 2012. február 25. 11:52
    „Az MSZP a népszerűségét remélhetően nagyon hosszú időre el is veszítette a gyurcsányi 6 év ámokfutásával, amellyel több millió embert tett padlóra, életképtelenné az MSZP által végrehajtott pénzügyi katyvasszal,miközben az MSZP vezérkara amúgy jól el van az ismeretlen helyekre eltüntetett milliárdok ezreivel! Erről is illenék ülésezésük közben szót ejteni, hogy miként is tudnák visszarakni az államkasszába ezeket a milliárdokat, amelyeket az adófizetőktől szedtek be! Képesek lesznek-e erre, vagy tovább folytatják a "lenini utat"?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: függesszék fel a 4-es metró idei munkálatait!

Az ellenzéki párt szerint az erre szánt 48 milliárd forintot a BKV finanszírozására kell fordítani. Tovább olvasom