Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Ultimátumot kapott Törökország az Európai Uniótól

De facto ultimátumot adott Törökországnak az Európai Unió (EU) soros finn elnöksége, hogy december elejéig teljesítse Ciprussal kapcsolatos kötelezettségeit, ellenkező esetben a huszonötök figyelembe veszik ennek a török EU-csatlakozásra gyakorolt következményeit.
Matti Vanhanen finn miniszterelnök az EU-elnökség honlapján hétfőn közzétett beszédében hangsúlyozta: az elnökségnek egyáltalán nem áll szándékában felvetni a "török kérdést" az unió december 14-15-én esedékes csúcstalálkozóján.

Vanhanen szerint Törökországnak még azelőtt teljesítenie kell "kötelezettségeit", hogy az Európai Bizottság a tervek szerint december első hetében nyilvánosságra hozza a török EU-csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatos ajánlásait. A finn kormányfő hozzátette, hogy a megfelelő döntéseket három héten belül, az uniós tagországok külügyminisztereinek ülésén meg kell hozni. "Fogy az idő. Amennyiben nem születik megállapodás és Törökország nem teljesíti kötelezettségeit, az Európai Uniónak figyelembe kell vennie ennek a (török) csatlakozási folyamatra gyakorolt következményeit" - figyelmeztetett Vanhanen, aki szerint egy ilyen lépés (a török EU-csatlakozás szempontjából) bizonytalan jövőt jelentene.

Az Európai Unió azt követeli Törökországtól, hogy nyissa meg repülőtereit és kikötőit a ciprusi (görög) felségjelzéssel közlekedő repülőgépek és hajók előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pszi végeredmény

1. Tovább olvasom