Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Ultraszűrt fehérje kizárólag exportra

Új gyártósor működik szeptembertől a csornai tejüzemben. Az Új MiZo Rt. negyedmilliárd forintot ruházott be.

Japánba és az USA-ba

Új gyártósor: Szeptembertől működik és összesen 250 millió forintba került a csornai tejüzem új berendezése.
Szeptember végétől új, 140 millió forintos beruházással elkészült gyártósor biztosítja az Új MiZo Rt. csornai tejüzemének hatékonyabb működését. Kiss János, a vállalat vezérigazgatója a Kisalföldnek elmondta: a berendezés került száznegyven millió forintba, a kiegészítő eszközökkel együtt a fejlesztés meghaladja a kétszázötvenmilliót.

– A tavalyi év legnagyobb beruházása volt, nemcsak a csornai üzemet, hanem az egész Új MiZót tekintve is – árulta el érdeklődésünkre Kiss János.

– Az új berendezéssel az ultraszűrt fehérjét állítjuk elő, amelyet kizárólag exportra gyártunk, Nyugat-Európába, Japánba, Délkelet-Ázsiába és az Egyesült Államokba. Felhasználásának többféle lehetősége is lehet a gyógyszerhordozó alapanyagtól kezdve a kozmetikai iparban vagy az élelmiszeripar összes olyan ágazatában, ahol például vízkötő anyagokat alkalmaznak.

Minimális nyereséggel

Kiss János megjegyezte: a jövő évben újabb fejlesztéseket terveznek, ultraszűrt technológiákat építenek be az üzembe.

A vezérigazgató az új gyártósort a héten bemutatta a körzet országgyűlési képviselőjének, Áder Jánosnak is, akivel a tejágazat aktuális problémáit is megismertette. Mint fogalmazott, az európai uniós vetélytársakkal szemben igencsak nagy hátrányban vannak, ők ugyanis a különböző nemzeti, tartományi támogatások segítségével könnyebben veszik fel a versenyt.

– Az ország legnagyobb tejipari exportőrei vagyunk, összbevételünk huszonöt-harminc százalékát a kivitel adja. Éppen ezért fontosnak tartjuk a beruházásokat, hiszünk abban, hogy nem lehet csak a belföldi forgalomból megélni – tájékoztatott a vezérigazgató. – Nagyon kevés tejipari cég mondhatja el magáról, hogy nyereséggel zárja az évet. Mi, igaz, minimálisan, de eredménnyel rendelkezünk. Jelentős összeget, 1300 millió forintot fordítottunk idén fejlesztésre és jövőre is körülbelül ilyen nagyságrendet tervezünk. Ennek a pénznek a döntő többsége egyébként Csornára került.

Csökkent a tejtermelés

Kiss János beszélt arról is, hogy ebben az évben nyolc százalékkal csökkent a tejtermelés, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a kisebb termelők feladták a „harcot", főként az Alföldön volt ez jellemző. Az igazgató tapasztalata szerint a tejtermelés egyre inkább koncentrálódik, a nagyok még nagyobbak lesznek, a kicsik pedig eltűnnek. Az Új MiZo jövőjét érintően Kiss János kijelentette: a fejlesztések elsősorban két üzemüket, a csornait és a pécsit érintik. Céljuk, hogy a hazai mellett a külföldi piacokon továbbra is megállják a helyüket.

– Speciális, komoly tudást, hozzáértést igénylő, kiváló minőségű termékekkel kell jelentkeznünk, Csornán például ilyet gyártunk, Pécsen a belföldi piacra dolgozunk inkább a magasabb feldolgozottságú termékekkel. Megtartunk olyan speciális sajtokat, amelyekben hagyományosan nagyon jók vagyunk. Ilyen például a márványsajt, de a tömegsajtgyártásból fokozatosan kivonul a vállalat – mondta Kiss János, az Új MiZo Rt. vezérigazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különdíj egyetemistáknak

A győri Széchenyi István Egyetem a közelmúltban Tudományos Diákköri Konferenciát szervezett. Ezen a… Tovább olvasom