Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Undorító, fekete rovarlárvák lepték el Tiszaderzset

Tömegesen megjelenő, egyesekből undort kiváltó fekete színű rovarlárvákra figyeltek fel az elmúlt napokban a Szolnok megyei Tiszaderzsen az ott élők: a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága a bejelentésük alapján helyszíni szemlét tartott, és megállapította, hogy emberre veszélytelen lárvák vándorlása folyik.
Korim Éva, a megyei kormányhivatal sajtófőnöke pénteken közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tiszaderzsi sportpálya környékén felfedezett élőlények "katonalegyek" lárvái. Ezek a rovarok Közép-Európában igen elterjedtek. Az imágók petéiket náddal, kákával körülnőtt tó vagy iszapos vízárok növényzetére rakják.

A kikelő lapított testű lárvák a vízbe jutva fejlődnek, és kifejlett állapotban hosszuk elérheti az 5 centimétert is. Vastag, páncélszerűnek ható kültakarójuk miatt a mechanikai és kémiai ingerekkel szemben igen ellenállóak. A befogott lárvák túlélték a tömény hipó oldatot, a 98 százalékos töménységű alkoholban sem pusztultak el, és valószínűleg a rovarölő szereknek is ellenállnak.

A kifejlett "katonalegyek" egyébként nevükkel ellentétben békés rovarok, nektárral és virágporral táplálkoznak. A szakirodalmi leírások szerint a növényeket nem károsítják, az emberre sem jelentenek veszélyt, viszont tömeges megjelenésekkel egyesekből undort válthatnak ki.

A jelenleg tapasztalható tömeges vándorlás oka a bábozódó hely keresése, és valószínűsíthető, hogy ez a jelenség néhány napon belül megszűnik, ha a lárvák a számukra megfelelő környezetet találnak. A közlemény szerint további életfejlődésük, a bábozódás után megjelennek majd a kifejlett imágók: az élénk színezetű, sárgás fehéres sávokkal tarkított testű, a lárvákhoz képest lényegesen kisebb testű "katonalegyek".

Olvasóink írták

  • 2. Deer 2011. június 17. 22:39
    „Itt van kép is:
    http://index.hu/bulvar/2011/06/17/mi_johet_meg_undorito_larvak_leptek_el_tiszaderzset/”
  • 1. queenmargareth 2011. június 17. 20:00
    „kép?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büntetőeljárási törvény - Lázár: változtatnak az indítványon

A tervezett 48-ról 24 órára csökkenhet a védővel való fogvatartotti érintkezés korlátozásának… Tovább olvasom