Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Uniós időkben...

Szerdától kezdődően három napon át tartó előadás-sorozatot szervezett a megyei agrárkamara az unióra való felkészülésre.
A zöldség- és gyümölcságazat jövőbeni, azaz az uniós időkben várható piacszabályozásáról tartottak előadásokat szerdán a megyei agrárkamara szervezésében Győrött, a Veres Péter Mezőgazdasági Szakiskolában. Az élénk érdeklődés jelezte, hogy nagyon fontos és időszerű a téma. Szenttamásiné Horváth Jolán, Hantos László és Szalánczy Zoltán egyebek között arról beszélt, hogy milyen kereteken belül, milyen feltételekkel kaphatnak majd a kertészeti, a zöldség-, gyümölcságazat termelői uniós támogatást. Nagyon leegyszerűsítve csupán a termelői értékesítő szervezet, a TÉSZ keretei között.

Szenttamásiné elmondta a Kisalföldnek, hogy családi vállalkozásban tíz hektáron foglalkoznak szántóföldi és egy hektáron fólia alatti zöldségtermesztéssel. Az uniós elvárásoknak megfelelően választhatják a magyar termelők a termelői értékesítési szervezet létrehozására a kft., a szövetkezet vagy a részvénytársaság formáit. Nagy valószínűséggel családi gazdaságuk a szövetkezeti formát választja majd, ehhez minimálisan hárommillió tőkét kell összegyűjteni a belépőknek és a szövetkezeten belül egy tag egy szavazattal rendelkezik majd. Így tudják igénybe venni a nemzeti, és később az uniós támogatásokat is. A megalakítandó értékesítési „szervezet" a nyugati piacok után kelet felé is nyitni szeretne. Szenttamásiné – és véleményében osztozott a másik két előadó is – nagyon fontosnak tartja, hogy a kertészeti ágazat honi képviselői megtanuljanak pályázni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt dolgozik egy német és egy magyar...

Sok német azzal jött Magyarországra dolgozni, hogy nem lesz nehéz dolga a magyarokkal, aztán mégis… Tovább olvasom