Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Uniós képzés az uniós pénzek felhasználására

Az uniós pénzek felhasználásának ellenőrzésére képeznek szakembereket nemzetközi összefogással, uniós támogatással úgy, hogy az oktatási programot magyar szakemberek dolgozzák ki.
A középiskolás diákok már ismerik a számítástechnikai ismeretek uniós vizsgáját, az ECDL-t. Ehhez hasonló rendszerű oktatást dolgoznak ki Magyarországon, amely az uniós alapok forrásait felhasználó gazdálkodó szervezetek számára képezne elszámolást és jelentéskészítő szakembereket, az úgynevezett uniós belső ellenőröket.

Ivanyos János, a project vezetője: - A szakmai alapok, képzési anyagok tulajdonképpen minden országban összeszedhetők lennének. Mi nem a különböző program és project típusok különböző elszámoltathatósági szabályaira helyezzük a hangsúlyt, hanem a közös forrás, ami kettős, egyrészt a szakmai alapok, másrészt pedig mindegyik program mögött ugyanaz az EU-s jogszabály van.

A három állami képző intézmény, a Budapesti Gazdasági Főiskola, a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem és egy spanyol egyetem, valamint egy magyar, egy balga és egy ír cég feladata az, hogy a már kidolgozott uniós vizsga- és bizonyítvány rendszerhez egy oktatási programot dolgozzon ki. Ez állna egy egyhetes tanfolyamból, vizsgából, amely után bizonyítványt kapnak azok, akik a követelményeket teljesítik, majd a rá következő három évben a szakmai tapasztalatokat is be kell mutatniuk a bizonyítvány kiállítóinak, és ezután kaphatnak teljes szakmai bizonyítványt a diákok. A háromnegyed részben az unió által finanszírozott, mintegy 267 ezer eurós oktatási projektet magyar szakemberek töltik meg tartalommal, amelynek próbatanítása 2007 első felében lesz. Azért húzódik el addig, mert az uniós akkreditáló intézet csak nyárra áll fel, és ennek még el kell fogadnia a tanítási tervet. Ha így lesz, akkor az egész Unióban eszerint oktatják majd ezt az alapképzést.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövő karácsonykor...

A legtöbb családban vízkeresztkor lebontották a karácsonyfákat. Mi rég fittyet hányunk a szokásra. Tovább olvasom