Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 4°C

Uniós milliók

a falvakba

A különböző európai uniós pályázatokon a térségünkben lévő vállalkozások is eredményesen szerepeltek. Némelyikük olyannyira, hogy százmilliós nagyságrendű pénzt nyertek.
Mint arról lapunkban az elmúlt héten (A brüsszeli pénzektől a különbségek nőttek, Kisalföld, június 1.) beszámoltunk, megyénkbe mintegy húszmilliárd forint uniós pénz áramlott. Térségünkben Fertőszéplak, Zsira, valamint Sopronhorpács települések kaptak százmillió forint feletti összegeket.
– Az, hogy Fertőszéplak több mint 200 millió forintot nyert el, egyetlen nagyvállalkozásnak köszönhető – mondta el érdeklődésünkre Bozsvári István polgármester. – A kép ugyanakkor csalóka, hiszen ezt nem a település, hanem egy cég kapta. Ugyanakkor községünknek ez annyiban előnyös, hogy újabb munkahelyek jönnek létre, és ha közvetett úton is, de több az iparűzésiadó-bevételünk. A Velux a fertőszentmiklósi telephelyén gyártócsarnok-fejlesztésre kapta az uniós támogatást.
Zsirán, illetve Sopronhorpácson három vállalkozás kapta az összesen 200 millió forintos juttatást. Dorogi Árpád a nyertes cégek ügyvezető igazgatója, valamint résztulajdonosa. Emellett Zsira polgármestere is, így jól látja mind a cégek, mind a falvak helyzetét. A mezőgazdasági cégek az úgynevezett AVOP-pályázaton indultak.
– Az, hogy egy cég nagyobb összegű támogatáshoz jutott, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kicsiktől vonják el – tette hozzá.

– Csak példaként: a megyehatáron, Tormásligeten 90 milliós uniós pályázati támogatással – 400 millió forintból – épül majd meg egy gabonaszárító üzem és a tároló. Ekkora beruházás a családi gazdálkodók erejét meghaladja. Ebből a szempontból tehát szükséges a koncentráció. A fejlesztés az egész térség érdekeit szolgálja. A mezőgazdaságban ugyanakkor annak is örülni kell, hogy megtarthatjuk a munkahelyeket. A támogatás növeli a hatékonyságot, az előállított termékek minőségét pedig javítja. Ezáltal új állások is létrejöhetnek, hiszen könnyebbé válik az értékesítés.
Dorogi Árpád kiemelte, az egyes településeken működő vállalkozások eredményessége a falvak költségvetését is érinti, hiszen a helyi adókból több folyik be a kasszába. Arra a kérdésre, hogy jelenleg milyen pályázati lehetőségeik vannak a gazdáknak, az igazgató elmondta: nem tud jelentősebb pályázatról, így csupán hiteleket vehetnek fel a fejlesztések finanszírozására.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ADSL2 az Inviteltől is

Az ADSL2 bevezetésével az Invitel és T-Com szolgáltatási területén lehetőség nyílik az akár 20… Tovább olvasom