Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Uniós pénzekből fejleszthetik a járóbeteg-szakellátást

Európai uniós forrásból 31,4 milliárd forintot szán a kormány a járóbeteg-szakellátás fejlesztésére. Az erről szóló pályázatokat ősszel írják ki.
Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a Liberális Egészségügyi Tanács ülését követően elmondta, az emelt szintű járóbeteg-szakellátás fejlesztésére 6,4 milliárd forintot szán a minisztérium, míg az alapszintű járóbeteg-ellátás finanszírozására 25 milliárd forintot különít el a tárca. Horváth Ágnes közölte azt is, hogy a fejlesztési pályázatokat ősszel írják ki.

A részletekről szólva a miniszter úgy tájékoztatott, hogy az emelt szintű járóbeteg-szakellátás esetében nyolc intézményt fejlesztenének. A fejlesztés szükségességét indokolva megemlítette az északkelet-magyarországi Cigánd helyzetét. Az itt élők vagy a harminc kilométerre lévő sátoraljaújhelyi, vagy a húsz kilométerre található kisvárdai kórházba tudnak járni szükség esetén. A miniszter kiemelte azt is, mindkét városba napi három busz jár oda és vissza, így rendkívül nehéz eljutni a kórházakba.

"A járóbeteg-ellátást közelebb kell vinni az emberekhez, igazságosabbá, jobbá kell tenni az ellátórendszert" - hangsúlyozta az egészségügyi miniszter.

Horváth Ágnes kitért arra, hogy az alapszintű járóbeteg-szakellátás fejlesztéséről szóló pályázatra húsz-harminc jelentkezőt várnak. Ebben az esetben olyan kistérségek pályázhatnak, amelyek legalább 15 ezer ellátatlan lakost fognak össze.

A miniszter elmondta , hogy az egészségügyi rendszer finanszírozásának átalakításával az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében közel 400 milliárd forintot fordítanak egészségügyi beruházásokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A felüljáróról vetette a vonat elé magát egy 19 éves fiú

A felüljáróról vetette a vonat elé magát, és meghalt egy 19 éves fiú a fővárosban. Tovább olvasom