Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Uniós támogatások - Lázár: öt százalékos a korrekció, a pénz nem vész el

Magyarország elfogadta a bizottság korrekciós javaslatát, amire azért volt szükség, mert egyes korábbi, már elszámolt szerződéseknél hiányosságokat találtak.
Magyarország elfogadja az Európai Bizottság javaslatát az uniós támogatások öt százalékos korrekciójára tíz olyan operatív program esetében, amelyet a mérnökkamarai regisztráció és a magyar nyelvtudás követelménye érint - jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn Brüsszelben, miután tárgyalt Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztossal.

Az államtitkár, aki kormánybiztosként irányítja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ), korrekt és higgadt tárgyalás nyomán létrejött tisztességes megállapodásnak nevezte az Európai Bizottsággal kötött alkut. Mint fogalmazott, a kormány egyfelől azért fogadja el a javasolt korrekciót, mert ez a pénz nem vész el, Magyarországnak lehetősége van azt újra, máshol felhasználnia. Az összeg lekötéséhez az NFÜ-nek az év végéig kell megpályáztatnia a pénzt és szerződést kötnie a kedvezményezettekkel. Lázár János 230-250 millió euróra (69-75 milliárd forintra) becsülte a korrekció által érintett összeget.

A megállapodás ugyanakkor - tette hozzá az államtitkár - mintegy kétmilliárd euró "megmozdítását" teszi lehetővé. Elmondta: a Brüsszel által javasolt korrekció magyar részről történt elfogadásának másik oka az, hogy az Európai Bizottság a korrekciót követően kész Magyarország rendelkezésére bocsátani ezt a kétmilliárd eurót.

"Ez az ország fejlődése szempontjából kiemelkedő nagyságrendű összeg, és a megállapodás jó befektetés Magyarország részéről" - állapította meg Lázár János.

Napokon belül elindulhatnak a kifizetések a leállított operatív programokban - tudatta Johannes Hahn a közös sajtótájékoztatón. Közölte, hogy a korrekcióra azért van szükség, mert egyes korábbi, már elszámolt szerződéseknél hiányosságokat találtak. A biztos hangsúlyozta: Brüsszelnek is érdeke, hogy Magyarország ezt a pénzt ne veszítse el, hanem az év végéig megfelelően el tudja költeni.

Hahn megjegyezte: a források felfüggesztése mindig súlyos ügynek számít egy olyan uniós tagországban, amely nagy mértékben van ráutalva a strukturális támogatásra, de a bizottság szemszögéből nézve az ilyen felfüggesztés - bár nem örömteli dolog - nem számít szokatlannak. Idén már több mint száz program tekintetében nyúltak ehhez az eszközhöz és csaknem mind a 28 tagország érintett volt ilyen felfüggesztésben. Az osztrák politikus kiemelte, hogy Magyarországon a strukturális alapokból finanszírozzák a közberuházások több mint 90 százalékát.

A két politikus beszámolt arról, hogy megvitatták azt is, miként csökkentheti Magyarország az idén záruló uniós költségvetési periódusban a források elvesztésének a kockázatát. Lázár János méltatta, hogy Brüsszel ebben kész segítséget nyújtani, és szerinte most már a magyar kormányzat fejlesztéspolitikával foglalkozó munkatársain múlik az, mekkora lesz a forrásvesztés.

Vannak olyan technikai, illetve adminisztratív jellegű intézkedések, amelyeket Magyarország Brüsszellel közösen tehet meg - fejtette ki a magyar államtitkár. Johannes Hahnnal együtt utalt arra, hogy megállapodhatnak az operatív programok módosításában, illetve bővíthetik a nagyprojektek listáját.

"De teszünk hazai lépéseket is" - folytatta Lázár. Elmondta, hogy október elsejéről új önerőalapot létesítenek az önkormányzatoknak és a vállalkozásoknak.

"Harminc százalékos szállítói előleget biztosítunk a vállalkozóknak, és külön fogjuk támogatni az önkormányzatokat, hogy le tudják hívni a projekteket" - közölte. Kitért arra, hogy a környezetvédelmi célú programoknál nagy a lemaradás. Ahol a települések nem boldogulnak, ott az állam a saját kezébe fogja venni a programokat - jelezte. Szerinte az ösztönzés és a szigor eszközével egyaránt élni fognak. Emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök kilátásba helyezte: azon tárcáknál, ahol idén forrásvesztés lesz - például egészségügyi vagy oktatási beruházások terén -, ott ezt a forrásvesztést jövőre az érintett tárca költségvetése bánhatja.

Johannes Hahn beszámolt arról is, hogy Magyarország bemutatta az uniónak az új, vagyis a 2014-2020-as pénzügyi időszakra szóló partnerségi megállapodás-tervezetét.

"Ez nagyon kiérlelt dokumentum, ami sajnos nem mondható el minden tagállam benyújtott tervezetéről" - mondta az EU-biztos. Lázár János ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: ebben az új hétéves időszakban Magyarország az EU-tól érkező fejlesztési pénzek 60 százalékát gazdaságfejlesztési célra kívánja fordítani.

"Ennek tartalmáról és részleteiről készek vagyunk egyeztetni, és tiszteletben fogjuk tartani az Európai Unió prioritásait" - ígérete az államtitkár.

Hahn: napokon belül újraindulhatnak a kifizetések

Napokon belül elindulhatnak a kifizetések a leállított operatív programokban - tudatta Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben, miután tárgyalt Lázár Jánossal, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral, a Nemzeti Fejlesztés Ügynökséget irányító kormánybiztossal.

Hahn közölte, hogy Magyarország elfogadta a bizottság korrekciós javaslatát, amire azért volt szükség, mert egyes korábbi, már elszámolt szerződéseknél hiányosságokat találtak.

Azt Johannes Hahn nem említette, hogy az érintett projektekre szánt források hány százalékát érinti a korrekció, de hangsúlyozta, hogy Magyarország ezt a pénzt nem veszíti el, ha év végéig megfelelően el tudja költeni. Ez szerinte az Európai Bizottságnak is érdeke.

Olvasóink írták

 • 7. mivan? 2013. szeptember 10. 08:53
  „Most itt az a lényeg, hogy adják a pénzt. Mert enélkül meghal ez az ország. Ezt már a Fidesz is felismerte.”
 • 6. kormoska 2013. szeptember 09. 21:46
  „"az Európai Bizottság a korrekciót követően kész Magyarország rendelkezésére bocsátani ezt a kétmilliárd eurót"
  Hát persze hogy belement Lázár:A Fideszhez közeli cégek-vállalkozások-oligarchák már nagyon várják a jó kis EU-s pénzt!!Gyorsan meg kell kötni velük a szerződést,mert már nagyon izgulnak.
  Azt az 5%-ot meg majd csak kigazdálkodja valahogy az ország....,képmutató,álszent,csaló társaság.

  2014-2020 közötti támogatást is már jó előre elosztották....,ahogy az EU biztos fogalmazott,kiérlelték!”
 • 5. queenmargareth1 2013. szeptember 09. 20:36
  „3:)jogos.”
 • 4. Commander-V2 2013. szeptember 09. 16:58
  „Mi is a neve annak a szegedi embernek, aki ezért a bukásért felel? Nem bánnám, ha a Fidesz az országtól összelopott pénzből fizetné ki ezt a hatalmas bírságot, amit a saját bal...uk miatt kapott a nyakába az ország.”
 • 3. Mil 2013. szeptember 09. 16:01
  „Fantasztikus eredmény: a kormányzati balf@xkodás és púposkodás következtében leállították a kifizetéseket, most a felvetett problémákban mind engedünk, és jó kis büntetés mellett újra folyósítják...
  Hihetetlen győzelem - csak akkor milyenek lesznek a vereségek?”
 • 2. grafika88 2013. szeptember 09. 14:46
  „jani 10 % ot próbált kicsikarni ..de a hülye Brüsszel csak 5 % ot vont le. Ami kp.ben 69..75 milliádr ft !HIÁNY !
  Na ennyivel kevesebb lóvét lophatnak el !!!”
 • 1. NP1 2013. szeptember 09. 13:29
  „"Magyarország elfogadja az Európai Bizottság javaslatát ..." - hogy van ez?
  A mi Janink harcolni ment Brüsszelbe!
  Ennyi volt a szabadságharc?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkéseltek egy zalaegerszegi vállalkozót

Lakásán kereste fel a vállalkozót a 22 éves támadó, aki késsel követelt pénzt, de mert nem kapott,… Tovább olvasom