Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Uniós tanúsítványt kapott az idősotthon

Harminc hónapnyi időtartamra szól az az uniós projekt, amelyben hazánkkal együtt hat partnerország dolgozik együtt. A Wel-Hops projekt soron következő tanácskozásának helyszíne a héten Győr volt, célja pedig az idősek számára olyan lakhatási modellek kialakítása, amelynek fókuszában az önellátás fenntartása, a választás lehetősége, valamint az életminőség és önállóság javítása áll.
A Kisalföld már egy korábbi cikkében beszámolt e munkáról, amit a jövőben egyfajta speciális szabálykönyvként alkalmaznak az idősek lakásainak kialakításánál csakúgy, mint a régi otthonok átalakításánál (Kisalföld, 2005. november 12.). Örömteli, hogy hazánkból éppen Győrre és az itteni modellekre esett a választás.
A részt vevő tagországok képviselői tegnap Olaszországból, Angliából, Svédországból és Spanyolországból érkeztek hozzánk. A közel egy éve tartó és a nemzetközi teammunkában dolgozó szakemberek bepillantást nyertek az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézményhez tartozó Cuha utcai idősotthon mindennapi életébe is.
– A programban öt győri modellt mutattunk be az idősek lakhatási körülményeinek jobbítási lehetőségeit hangsúlyozva – tájékoztatott Páternoszter Piroska irodavezető, a projekt szakmai vezetője.
A bemutatott megoldások között szerepelt a Rónay Jácint utcai idősek garzonháza, a diszpécserközpontos jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, az Apáca utcai és a Cuha utcai idősek otthona, valamint a Répce utcai átmeneti gondozóház.
Közülük a Cuha utcai idősek otthona kapta a rangos elismerést, mely szerint a projektben felsorakoztatott modellek között a legjobb gyakorlatként szerepelhet, másik négy, a partnerországokban található lakhatási modellel együtt.
A kiválasztást egy svéd elemző cég előkészítése alapján véglegesítették a programban részt vevő partnerek. Az első lista, amely kereken tucatnyi lakhatási megoldást tartalmazott – új épületek kialakítását és felújításokat is beleértve –, egy előzetes önértékelő kérdőív alapján állt össze.
A kérdőívben 109 kérdésre kellett válaszolni, amelyek a lakókörnyezetre, annak megközelíthetőségére, az épületre és az ott nyújtott szolgáltatásokra, valamint az idősek lakóegységeire vonatkoztak.
Az így kiválasztott 12 modellből emelték ki – a partnerországok kulturális és gazdasági helyzetét is figyelembe véve – azt az ötöt, amely a végleges listára kerülhetett és követendő gyakorlatként elismerésben részesülhetett.
A Cuha utcai idősek otthona, a másik négy kiválasztott modellel együtt, a projekt végén egységesen ünnepélyes keretek között egy „tanúsító táblát” kap, amely elismerése annak, hogy az egyik követendő modell lehet a tagországok idősek számára létesített lakhatási megoldásai között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gerrard: nem

labdarúgás

Rafael Benitez, az FC Liverpool labdarúgócsapatának vezetőedzője… Tovább olvasom