Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Uniós útlevél háziállatoknak

Az Európai Bizottság nemrég döntött az egységes uniós háziállat-útlevél bevezetéséről. A határozat értelmében jövő júliustól a kedvenceknek saját okmányra lesz szükségük, ha gazdáik magukkal szeretnék vinni őket az EU-s országokba.
A háziállat-útlevél egyetlen kötelező eleme a veszettség elleni oltás igazolása lesz (ez az egy a feltétele a háziállatok beutazásának valamennyi tagállamban, kivéve Nagy-Britanniát, Svéd- és Írországot), bár a tagállamok saját döntés alapján bármilyen más oltás meglétét beleírhatják. A kék borítón sárga csillagokkal díszített, 100x152 milliméteres útlevél a kutyák, a macskák és a mind népszerűbb vadászgörények utazásához lesz szükséges.

A dokumentum a veszettség mellett tartalmazhat más betegségek elleni oltásokkal kapcsolatos részleteket is, amelyeket egyébként a vonatkozó rendelet nem tesz kötelezővé. Az említett három ország azért kivétel, mert náluk az általános szabályozásnál szigorúbb feltételek vonatkoznak a más tagállamokból érkező háziállatok behozatalára.

Az új rendelkezést az tette indokolttá, hogy noha az állatok szállításával kapcsolatos egészségügyi ellenőrzéseket a tizenötök már korábban harmonizálták, a háziállatokra ez nem terjedt ki. A tagállamok ezért jelenleg sokféle dokumentumot követelnek meg annak bizonyításához, hogy ezek az állatok megfelelnek az utaztatásukhoz szükséges előírásoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adventi koncert

Győr. A Bartók Béla Megyei Művelődési Központban ma délután 2 órakor kezdődik az Egyesített… Tovább olvasom