Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Universitasunk 426 éves lett

A szegedi egyetem a Báthory István erdélyi fejedelem által alapított kolozsvári akadémia utódának, szellemi örökösének tekinti magát. Ezzel a szenátusi döntéssel Szeged legrégebbi intézményévé lett a 426 éves universitas.
Összekapcsolódik az 1921 óta Szegeden berendezkedett egyetem és a Báthory István erdélyi fejedelem által 1581-ben alapított kolozsvári akadémia. Ennek kimondása azonban egészen mostanáig késett, holott az egyetemtörténeti és jogi probléma megvitatása már 1929-ben, 1938-ban, majd a rendszerváltozás időszakában, s legutóbb tavaly, a „85 éves szegedi felsőoktatás" évfordulós ünnepségei idején is újból és újból foglalkoztatta az egyetemi közvéleményt.

A szegedi universitas gyökereiről szólni különösen fontos egy olyan intézményben, mely a világ nagy egyetemeit teljesítményük alapján rangsoroló Sanghaji listán az előkelő 305-401. helyen szerepel. Ezért a Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor idén életre hívta a kérdés vizsgálatával megbízott egyetemtörténeti bizottságot.

Megdőlt egy tabu

– Tabukérdésnek számított a szegedi és a kolozsvári egyetem kapcsolata az államszocialista időszakban – emlékeztetett az egyetemtörténeti bizottság elnöke, Makk Ferenc professzor. – Ezért övezte káosz évtizedeken át az olyan fontos kérdés megválaszolását, hogy mikor alapították a szegedi egyetemet. Válaszként többféle dátum is fölvetődött, s nem volt egyetértés. Például 1971-ben a szegedi felsőoktatás ötvenéves évfordulóját még együtt ünnepelte a József Attila Tudományegyetem és a Szegedi Orvostudományi Egyetem az Erdélyből elüldözött, 1921-ben ideiglenesen Szegedre helyezett kolozsvári uiversitasra utalva. De 1996-ban a JATE egyedül emlékezett, mert az orvosegyetem – jórész Minker Emil professzor kutatásaira alapozva – kijelentette, hogy születését 1872-re teszi, amikor létrejött a kolozsvári magyar királyi tudományegyetem.

Néhány évvel később az orvosegyetem még messzebbre ment: születését 1775-re tette, amikor Kolozsvárott Mária Terézia megalapította az orvoskart. Az intézménytörténetet összefoglaló, 1999-ben megjelent kötet előszavában Ruszoly József jogtörténész is utalt a kolozsvári örökségre, s megemlítette az 1872. és az 1581. évi alapítást, hangsúlyozva: a Báthory-féle kollégium a szegedi egyetem történetének része. Tehát nagy korszakot, a XVI. századtól kezdve a magyar história nagy fordulópontjait vizsgálta a történész, irodalmár, filológus, jogász alkotta egyetemtörténeti bizottság, hogy minél alaposabb szakmai javaslat kerüljön a szenátus elé.

Okmány

Báthory István 1581-es alapítólevele kimondja, hogy az általa létrehozott kollégium jogosult a magasabb műveltség csúcsaira jutott diákjainak „mind a baccalaureusi, mind a magiszteri, mind a doktori fokozatra" történő előterjesztésére. S hogy ez az akadémia „minden tekintetben bírja egy valódi egyetem kiváltságait, az Apostoli Széknél fogjuk szorgalmazni".

Szent-Györgyi rektor véleménye

„Jogilag új egyetem vagyunk, de a mi gyökereink is messze nyúlnak vissza, és semmiféle jogi formula nem fejezi ki azt a bensőséges viszonyt, amely minket a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetemhez köt. Mi egy törzsnek vagyunk két hajtása, mi együtt melengettük húsz esztendőn keresztül Erdély egyetemének gondolatát." 67 évvel ezelőtt a Szegedi Tudományegyetem akkori rektora, Szent-Györgyi Albert fogalmazta meg beszédében ezt a gondolatot, mely 2007 őszén éppoly aktuális, mint amilyen 1940-ben volt – mondta a mostani tanévet nyitó, a hagyomány és a dinamizmus összefüggésére is utaló beszédében Szabó Gábor rektor. Bejelentette, hogy a szenátus döntése értelmében „a Szegedi Tudományegyetem magát a Báthory István által Kolozsváron alapított egyetem utódának, szellemi örökösének tekinti, és az egyetem alapítási évét 1581-re vezeti vissza. Az egyetem 1940-es kettéválása nyomán immár két városban, Kolozsváron és Szegeden emlékeznek jó szívvel Erdély fejedelmére és Lengyelország királyára."

Egyetemalapítók

– Szeged óriási energiával és áldozatvállalással – élvezve a központi kormányzat, illetve Klebelesberg Kunó kultuszminiszter támogatását – befogadta a Trianon miatt Kolozsvárról elüldözött, ideiglenesen ide helyezett egyetemet. Közel húsz év működés után, 1940-ben, mikor Észak-Erdély visszatért az anyaországhoz, a parlament állásfoglalása nyomán a szegedi egyetem kettévált: jogi kara és a tanárok kisebb része visszaköltözött Kolozsvárra, de itt maradt a másik két kar, a felszerelés, a tanárok és a diákok nagy része, illetve az egyetemi könyvtár. E meglévő jogi helyzetet szentesítéseként az itteni egyetemet elnevezték Horthy Miklósról. De ez legfeljebb újraalapítási év, soha nem is ünnepelték– magyarázta a történész professzor.

Az emberiség egyik legrégebbi intézménye, az egyetem történetét a megszakítottság, töredezettség és folytonosság jellemzi. Ezért az alapítási év utólagos megállapítása nem szegedi sajátosság. Példaként említette Makk Ferenc, hogy a Leuveni Egyetem a vallon–flamand ellentét miatt 1968-ban kettévált: az egyik része a flamand Leuvenben maradt, a másik a vallon Louvain-la-Neuve-ba költözött, megfelezték a felszerelést és az anyagi javakat, de mindkettő 1425-től számítja magát. Beszédes a pécsi példa is: ott 1367-ben Nagy Lajos alapított egyetemet, mely legfeljebb húsz évig élt, majd – Trianon miatt – 1923-ban oda költöztették a pozsonyi egyetemet, de a mai pécsi universitas címerében szerepeltetik a XIV. századi dátumot. A legősibb, a Bolognai Egyetem alapítását is 1088-ra teszik, holott három jogász egy kis magánlakásban diákokat kezdett tanítani, vagyis nem történt egyetemalapítás. Ezzel szemben 1581-ben Báthory alapító okirattal hozta létre Kolozsvárott az egyetemet, ahol 12 tanárral meg is indult az oktatás, ami a történelem viharai nyomán meg-megszakadt, de utódintézményeiben folyamatosan él tovább. E tények megismerése alapján vállalja múltját és kettős gyökerét a Szegedi Tudományegyetem, s szerepelteti címerében ezentúl a két évszámot: 1581 és 1921.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádat emelt az ügyészség Budaházy ellen

Vádat emelt az ügyészség a jelenleg is lakhelyelhagyási tilalom alatt álló vádlott, B. (Budaházy)… Tovább olvasom