Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

Ünnepelnek a természetjárók

Hatvanadik évfordulóját ünnepli a Soproni Postás Természetjáró Szakosztály. Ez alkalomból kiállítást szerveztek a tagok a Várkerület Galériában, ahol régi felvételekkel emlékeznek meg a hat évtized közös kirándulásairól.
A közeljövőben lesz a hatvanadik évfordulója a Soproni Postás Természetjáró Szakosztály megalapításának. Az 1946-ban létrehozott szervezet még ma is Sopron legtöbb tagot számláló ilyen csoportja. – Voltunk mi kétszázketten is, most száz tagunk van – meséli a szakosztályvezető Foki Imre, vagy ahogy a többiek hívják, Imre bácsi, amikor a szervezet történetéről kérdezzük. – A második világháború után a városban elsőként a Soproni Postás Sportegyesület alakult meg. Ennek akkoriban legalább tíz szakosztálya volt, a tekétől kezdve a vitorláson át a kosárlabdáig, futballig, az egyik pedig a természetjáró szakosztály volt. Kezdetben, a lehetőségek szerint csak a baráti országba, Csehszlovákiába járhattunk, ha külföldön akartunk kirándulni. Nem mehettünk a szomszédos Rozáliára, sőt, a Muckra sem, mégis gyönyörű helyeken túráztunk. Bejártuk az egész Tátrát, voltunk a Lomnici-csúcson is. Aztán a határnyitás után előttünk is kitárult a világ, onnantól kezdve a környező burgenlandi települések mellett eljuthattunk Németországba, Szlovéniába és a dalmát tengerpartra is.
A túrázások közben baráti kapcsolatok is kialakultak. A soproniak a Chiemseenél megismerkedtek például egy braunsteini túraszervezettel, mellyel azóta már látogatásokat is tettek egymásnál.
– Harminc serleget gyűjtöttünk a hat évtized alatt és számos fotó is készült, ezekből nyílt kiállítás a hétvégén a Várkerület Galériában – mondja Imre bácsi, majd azt is hozzáteszi, sajnálja, hogy a fiatalok nem nagyon jelentkeznek a túrákra. – Legtöbb tagunk nyugdíjas, ahogyan én is. Az unokákat még csak-csak elhozzák, de a fiatal, aktív korosztály nem vesz részt a kirándulásokon. Pedig minden vasárnap és csütörtökön kisétálunk a Soproni-hegység erdeibe, ez a néhány órás kikapcsolódás lehetőséget nyújt feltöltődésre. A következő hosszabb túránk Bajorországba indul, júliusban tölt itt a szakosztály öt napot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gellért, a szegedi zöld sziget

Idén májusban tízéves születésnapját ünnepli az újszegedi Gellért Szabadidőközpont. Az egykori… Tovább olvasom