Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Ünnepelt a vásárhelyi Csomiép Kft.

Ünnepelt a vásárhelyi Csomiép Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft., a vállalat Magyar Termék Nagydíjat kapott, ennek apropóján tartottak rendkívüli munkásgyűlést. És ez a nap sem múlt el újabb elismerés nélkül, a cég megkapta a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Első minősített vállalkozása elnevezésű díját.
A Csomiép Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft. vásárhelyi telephelyén, a Domján András-gyártócsarnokban pénteken pihentek a gépek, megterített asztalok várták a dolgozókat, a vendégeket. A munkásgyűléssel a vállalatnak a TB típusú árok- és mederburkoló vasbetonelem-családért megítélt, és szerdán az országházban megkapott – Mészáros Antal ügyvezető igazgató vehette át – Magyar Termék Nagydíjat ünnepelték. A kezdésre várva fogyott a kávé, az üdítő, a pogácsa.

– Ezerkilenszázhatvanhárom óta dolgozom a vállalatnál, illetve elődeinél, a szakmában – árulta el pogácsát szorongatva a kezében a 67 éves Sarró József –, azóta sok minden megváltozott. Akkoriban még kézi ollóval vágtuk a vékonyabb vasakat, és szinte mindent a helyszínen csináltunk, betonoztunk, alig volt előregyártás. Igaz, akkora daruk sem léteztek, amivel mozgatni lehetett volna az elemeket. Örülök, hogy a Csomiép ilyen rangos elismerést kapott.

Nagydíjas termékek

Az idén tizedszer adták át a Parlamentben a Magyar Termék Nagydíjat az innovációban, minőségben élenjáróknak. Huszonkét termék érdemelte ki a megtisztelő címet, köztük négy Csongrád megyei. Magyar Termék Nagydíjat kapott a CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft. a TB típusú árok- és mederburkoló vasbeton elemcsaládért; a Pick Szeged Zrt. a sült karajért és a bacon szalonnáért; az Ikron Kft. az InCaNMS – hálózat menedzsment rendszerért; a Dél-alföldi Kertészek Zöldség-gyümölcs Termelő és Értékesítő Szövetkezete a friss fogyasztású étkezési paprikáért.
A hivatalos részben a jelenlévők tájékoztatást kaptak a vállalat, a termék történetéről, utóbbi piaci helyzetéről – eddig 500 ezer folyómétert értékesítettek –, alkalmazásának lehetőségeiről és a feltalálókról. Mészáros Antalon kívül Hajtó Ödön és Szolga András vett részt – a trió együttesen közel ötven találmány, szabadalom birtokosa – a 19 éve szabadalmaztatott TB-család megalkotásában. Zsótér József munkásküldött – a TB-elem létrejötte óta van a cégnél – más szemszögből közelítette meg az ünnepeltet: – A keresetünk húsz-harminc százalékát a TB-elemek adják, nem könnyű munka az előállítása, és csak a fedlap gyártását tudtuk egyszerűsíteni. De büszkék vagyunk rá, és úgy érezzük, minden dolgozó munkája benne van ebben a díjban.

Következett a szünet, de Mészáros Antalt, aki a levezető elnök szerepére is vállalkozott nem hagytuk pihenni: – Hogy ezzel az elismeréssel felértünk a csúcsra? Ne mondjon már ilyet! Fontos állomás, de megyünk tovább. Jelentős összegeket fordítunk dolgozóink oktatására, továbbképzésére, kutatásra, fejlesztésre, szakterületünkön, a mély- és vízépítés területén rengeteg még a megoldatlan probléma. Azt, hogy jó irányban haladunk, piaci pozíciónkon kívül a díjak is jelzik: tavaly kaptuk meg a Délmagyarország és a Délvilág Presztízs Díját környezetvédelem kategóriában, ez szárnyakat adott nekünk.

Polgármesteri szavak

– A Magyar Termék Nagydíj nemcsak a Csomiépnek, az egész városnak kitüntetés, öröm – mondta Lázár János polgármester. – A vállalat nem csupán túlélte az elmúlt tizenhét esztendőt, hanem fejlődött, gyarapodott is ezalatt, és a munkavállalók igazi közösséget, kollektívát alkotnak. A tulajdonosok pedig az életükkel azonosítják a vállalkozás sorsát, így viszonyulnak hozzá és ebben a szellemben gondoskodnak róla. A Csomiép jelentős szerepet játszik Vásárhely életében, vezetői, akik saját pénzükkel, eszükkel, szorgalmukkal csináltak karriert, olykor innovatív városfejlesztési ötletekkel segítik az önkormányzatot. Régóta ismerem őket, és már azt is értem, hogyan lehet valaki szerelmes a betonba, abba, amit abból alkot.
A kitüntetés ezen a napon sem maradt el (a tárolásra lassan új vitrint vehetnek a csomiépesek): Mészáros Antal Hampel Tamás vásárhelyi elnöktől vehette át a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Első minősített vállalkozása elnevezésű díjat. Gazdára találtak a névre szóló, erre az alkalomra készített emlékérmek is, a 4-es sorszámút Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő kapta, azzal a megjegyzéssel, az első három azoké, akik dolgoztak is... Vagyis Hajóé, Szolgáé és Mészárosé. Replikaként arra, hogy Lázár méltató beszéde után „kötekedve" megjegyezte, azért mondott ennyi szépet a Csomiépről, mert szeptember 15-éig be kell fizetni az adót. Persze, ezt sohasem mulasztották el, mint ahogy sikeres termékeik fejlesztését sem. Az utánpótlás pedig már bontogatja a szárnyait:

– Másfél hónapja dolgozom a cégnél – mondta a 18 esztendős, vagyis a TB típusú árok- és mederburkoló vasbetonelem-családnál egy évvel fiatalabb Ecsédi András –, tetszik, amit csinálok, betongyártóként tevékenykedem. A munka mellett tanulok, építőipari technikus leszek. A díj is bizonyítja, a Csomiépnek nemcsak múltja és jelene, jövője is van. Itt, ennél a vállalatnál képzelem el a pályafutásomat, a jövőmet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaköz-csoport alakul

Tovább olvasom