Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Ünnepi istentiszteletek húsvét vasárnapján

A keresztény vallás legnagyobb ünnepe alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak ma országszerte a történelmi keresztény egyházak vezetői; a templomokban húsvét vasárnapján Krisztus feltámadásáról emlékeznek meg.
A keresztény hagyomány szerint nagypénteken feszítették keresztre Jézus Krisztust, aki harmadnapra, azaz vasárnap támadt fel. Ennek emlékére ma országszerte szentmiséket, istentiszteleteket tartanak.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek Esztergomban mutat be ünnepi szentmisét.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, tiszántúli püspök a debreceni Nagytemplomban tart istentiszteletet.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a Deák téri evangélikus templomban hirdet igét.

A niceai zsinat 325-ben határozott arról, hogy húsvétot az első tavaszi holdtölte utáni vasárnapon kell megünnepelni. Krisztus feltámadásának ünnepét böjti időszak készíti elő, a húsvét szó ennek a végét jelenti. A böjt hamvazószerdától nagyszombatig tart. Mivel a vasárnap a kereszténység kezdetétől nem számít böjti napnak, ez az időszak összesen negyven napot foglal magában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindent a húsvétról

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az "ünnepek ünnepe". Idén húsvétvasárnapot és húsvéthétfőt április 24-én és 25-én ünnepli a nyugati keresztény egyház. Tovább olvasom