Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Ünnepi könyvhét háromszáz újdonsággal

Könyvvásárral, dedikálásokkal, író-olvasó találkozóval nyílt meg csütörtökö Győrött a 77. ünnepi könyvhét.
Szakemberek szerint fennállása óta az idei könyvhét kínálata a leggazdagabb. Ezzel az egykori ötletgazda, Supka Géza elvárásainak is megfeleltek a kiadók, hiszen a jeles író, művészettörténész annak idején az élő nemzeti irodalomnak, a „friss könyveknek" akart néhány napra ünnepi fórumot biztosítani. Így aztán a győri Baross út standjain, a boltokban a könyvbarátok a népszerű klasszikusok – Márai, Wass Albert, Babits, Móricz, Déry Tibor – mellett örömmel vehették tegnap kézbe a kortárs magyar literatúra idei terméseit, többek között Jókai Anna, Czigány György, Lator László, Fekete Gyula, Gyurkovics Tibor, Szakonyi Károly, Kalász Márton, a helyi szerzők közül Pákovics Miklós, Villányi László, Varga Mátyás egy-egy művét is.

Az idei megyei és városi közös megnyitót Győrött tartották. Dr. Horváth József könyvtárigazgató köszöntője után Böröndi Lajos mondott beszédet. A mosonmagyaróvári költő – Megváltásra várva című kötetével is szerepel a könyvhéten – hangsúlyozta: a könyv veszélyes fegyver.
– Az igazi irodalom is veszélyes, mert felébreszti az emberben az összetartozás szükségességét, a szeretet fontosságát, mások becsülését. Különösen igaz ez egy szellemileg kiürített, s közben egységesülőnek látszó Európában. Mit lehet mondani azoknak, akik még hisznek a szó, az írás erejében? Hogy mégis van remény?

Hogy mégis remény van csak ma is? Ennél többet ma már! Vagyunk sokan, akik az emberi létezést nem tudjuk elképzelni igazi könyvek, olvasás nélkül, és csak eszköznek tekintjük mindazon tárgyakat, amelyek segítik magunkba szívni mindazt a fölhalmozott tudást, amit a könyvek rejtenek.

Az ünnepi megnyitót dedikálások követték. Böröndi Lajos új verseskönyvét, Bertha János, Fülöp Géza a Fertőd című tanulmánykötetet, Zsebedics József az általa szerkesztett Megjött a nyár című Vitnyédi Németh István-kötetet ajánlotta kézjegyével az érdeklődőknek. Este a megyei könyvtárban Polcz Alaine íróval találkozhattak az olvasók.

Ötvenhat a kínálatban

Az 50. évforduló alkalmából az 1956-os forradalommal kapcsolatos könyvek is megtalálhatók az ünnepi standokon. Így többek között az 1956 Magyar írók novellái című kötet, Nagy Gáspár–Kiss Iván: 1956 fénylő arcai, Nagy Imre: Snagovi jegyzetek – Gondolatok, emlékezések 1956–1957, Aczél Tamás–Méray Tibor: Tisztító vihar és Domonkos László: Arcul csapott birodalom – 1956 az idők árján című könyve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Írja meg! Címünk: Kisalföld… Tovább olvasom