Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Üres bevásárlókocsikkal demonstráltak a túlfogyasztás ellen

Hat üres bevásárlókocsival vonultak fel a Hulladék Munkaszövetség és a Tudatos Vásárlók Egyesületének aktivistái pénteken délután a fővárosi Váci utcában.
A hazánkban immár 10. alkalommal megszervezett "Ne vásárolj semmit!" napon demonstrációjukkal arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a túlfogyasztás a környezeti és társadalmi károkon kívül gazdasági problémát okoz, amelynek a jelenlegi pénzügyi válság is bizonyítéka.

Horváth Gergő, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa szerint egyértelmű az összefüggés a mostani gazdasági válság és a túlfogyasztás között: az egyre több terméket el kell adni, az egyre nagyobb ésszerűtlen fogyasztáshoz egyre több hitelt kell felvenni, amelyet a bankok meg is adnak, egyre inkább fedezet nélkül. A statisztikák szerint a vásárlások 40 százaléka "impulzus-vásárlás", tehát olyan, amikor a fogyasztó olyasmit vesz, amire egyáltalán nincs szüksége - tette hozzá.

Horváth Gergő szerint a túlfogyasztás társadalmilag is káros, hiszen például a termelők a verseny miatt egyre olcsóbban akarják eladni áruikat, ezért a dolgozókat kizsákmányolják. Ennek bizonyítéka, hogy a 21. században még mindig sok országban jelen van a gyermekmunka - tette hozzá.

A túlfogyasztásnak környezeti veszélye is van, hiszen jóval több természeti forrást használnak fel a fogyasztói társadalmak, mint amennyi rendelkezésükre áll - mondta az egyesület munkatársa.

A nemzetközi "Ne vásárolj semmit!" napot 1997 óta tartják meg november utolsó hétvégéjén a világ körülbelül 60 országában. Magyarországon azért rendezik pénteken az egy napos fogyasztói böjtöt, mert az utóbbi évek statisztikái szerint a magyarok pénteken vásárolnak a legtöbbet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakástámogatási csalás-sorozat ért véget

Harmincegy ember ellen javasol vádemelést a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrség egy most lezárt,… Tovább olvasom