Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Urna a kandallón: szigorodnak a szabályok

A temetkezés magas költségei miatt egyre többen őrzik otthon szeretteik hamvait, ám várhatóan tavasszal a parlament elé kerül a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999-es törvény módosítása, amely szigorítani fogja ennek feltételeit - írta a Népszabadság szombaton.
A lap szerint a módosítás bizonyos kritériumokhoz köti majd az urnák kiadását, így például a jövőben a tulajdonostársak - önkormányzati bérlakásoknál a jegyző - hozzájárulása kellene ahhoz, hogy a hamvakat az adott lakásban helyezzék el. Az urnát hazavivő hozzátartozónak vállalnia kellene, hogy a távolabbi rokonságnak is biztosítja a kegyelet gyakorlását.

Gelencsér Attila, az önálló képviselői indítványt jegyző fideszes honatya elmondta: a tervek szerint a területileg illetékes temetőüzemeltetőnek külön nyilvántartó könyvben kellene vezetnie a kiadott urnák helyét. Ha valaki a temetőn kívül - például folyóban, tóban - szeretné szétszórni a hamvakat, be kellene szereznie a település jegyzőjének és a terület tulajdonosának hozzájárulását.

A képviselő a Népszabadságnak hangsúlyozta: nem fordulhat elő, hogy ne széles körben egyeztetett és támogatott szöveget kodifikáljanak, és csak olyan változatot támogat, amely nem drágítja, hanem éppen ellenkezőleg, elviselhető mértékűre szorítja a temetkezési költségeket.

Olvasóink írták

  • 2. klj_54 2011. október 29. 14:03
    „A hamvaknak NEM otthon van a helyük!
    De az ilyen - olyan engedély kérés nem más,mint egy éhes kormány anyagi igényeinek a kielégítése!”
  • 1. Írástudatlan 2011. október 29. 10:42
    „Megint egy újabb FIDESZ.-es sarcolás!!!! Ezeknek már semmi sem szent?!Meddig tűrünk még????
    Szebb jövőt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszámlálás: november 8-ig pótösszeírást tartanak

Novemberben még nyolc napig jelentkezhetnek a polgármesteri hivatalokban azok, akiket hétfő éjfélig nem kerestek fel a számlálóbiztosok. Tovább olvasom