Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

USB Pen Drive

A nagy túlélőnek számító floppyk eddig derekasan ellenálltak a CD írók szinte hétköznapi tartozékká válásának és a mindent összekötő internet térhódításának is. Végre azonban úgy tűnik, lassan tényleg elfelejthetjük a hajlékonylemezeket: az USB-s memóriakártyák reális alternatívát kínálnak, most már elfogadható áron.

A koncepció rendkívül egyszerű, használatának azért némi előfeltétele van: kell hozzá egy USB port (minden valamennyire korszerűnek tekinthető gépen megtalálható már, de akár utólag is pótolható) és egy USB-t kezelő, némileg korszerű operációs rendszer (pl. Win95 USB kiegészítéssel megteszi).

Innentől nincs más dolgunk, csak bármikor bedugni a kis memóriaegységet a szabad USB csatlakozóba, a Plug and Play koncepciónak megfelelően akár menet közben is, az azonnal megjelenik egy új meghajtóként. Szabadon írhatjuk-olvashatjuk, mint bármely lemezt, majd az adatátvitel befejeztével azonnal ki is vehető. Ráadásul az újabb alaplapok képesek akár az USB Kulcsról is indítani az operációs rendszert.

Lehet, hogy a floppyt ezután már csak a visszafelé kompatibilitás miatt lesz érdemes tartani? USB 1.1 csatlakozó miatt elég lassú az adatátvitelük (max 1,5 MB/s, ez egy 10x CD író) - ezen az USB 2.0 interfész remélhetőleg majd sokat segít (60 MB/s elméleti maximum, ami már jó merevlemez territórium). Szükség esetén egy szabad PCI csatlakozót felhasználva, Usb 2.0-ás kártyával bővíthetjük gépünket.

Többféle méretű USB-portra csatlakozó adattároló eszköz . Bár lesz majd 1 GB-os tárolókapacitású változat is, általában a 128 és a 256 MB-os változatok kaphatók, a legkisebb 32 MB-os változat. Az USB-eszközök egyes típusai írásvédelem mellett jelszóvédelemmel is rendelkeznek majd. Az 512 MB-os és az 1 GB-os változatok és a hozzájuk opcionálisan felhasználható programok szintén hamarosan kaphatók lesznek.

A hardvereszközök nem operációs rendszerfüggők, elfutnak Windows 98SE, Millennium, 2000, XP, MacOS 9.0 és Linux 2.4.17 rendszerek alatt is. A követelmény csupán egy szabad USB-port. Ahhoz, hogy jól működjenek, nincs szükség sem driverre, sem telepítésre.

Mihelyst operációs rendszerünk felismerte az új eszközt, máris használatba vehetjük. Nincs szükség különálló tápegységre sem, hiszen USB-eszköz lévén a működéséhez szükséges feszültséget a számítógéptől veszi le. Az új eszközök mindegyik változatának jellemzője a stabil, hibamentes működés. Praktikusan, jól használhatók gépek közti adatcserére, a mai adatállományok méretei mellett is!

Az INFO-TECH rovat partnere:

Győr
Tihanyi Árpád u. 2.
Telefon: (96) 502-200
Fax: (96) 318-658
Email:info@szintezis.hu
Sopron
Móricz Zsigmond u. 1-3.
Telefon: (99) 341-500
Email:sopron@szintezis.hu

 http://www.szintezis.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tévében is szemlézhetünk

A közszolgálati tévécsatornák a hagyományokhoz híven a 34. Magyar Filmszemle (január 28 –… Tovább olvasom