Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Üss, rúgj – és aerobikozz!

Aerobik+kick-box=aero kick-box. Ilyen egyszerű lenne? A kick-box új szakágának neve igen, maga a sportág azonban nem. Kitartás, állóképesség, és mindkét sportágban való jártasság fokozottan szükséges hozzá.
Sík Márta (hátul), Fajka Judit, Kis judit és Rózsahegyi Ágnes az edzőteremben. Az aero kick-box alakformáló hatása vitathatatlan. Fotó: Segesvári Csaba
Tanfolyamok hirdetik magukat ekképpen: „Napjaink top fitnesz aktualitása az aero kick-box". Az Amerikában elsöprő sikerrel bevezetett új edzésmódszer az önvédelmi sportágak és a zenés mozgásformák zseniális ötvözéséből született. Az aero kick-box nagyszerű állóképesség-, speciális erőfejlesztő, nagy kalóriafelhasználású és roppant szórakoztató edzésmódszer, amely óriási siker a hazai fitneszstúdiókban.
Szegeden sincs ez másképp. Sőt kijelenthető, a város a sportág egyik vezető hazai bázisa.

Az aero kick-box két éve lett ismert Magyarországon. Aztán tavaly az újszegedi sportcsarnokban rendezett kick-box világbajnokságon hivatalosan is bemutatkozott hazánkban, és az érdeklődők már komoly tétért, a vb-címért láthattak gyakorlatsorokat. Akkor arany- és ezüstérmek jelezték: az aero kick-boxnak lehet akár magyar, azon belül
szegedi sikersztorija is.

Az idei év ezt alátámasztotta, hiszen a lisszaboni felnőtt Európa-bajnokságon, valamint a zadari junior vb-n szép számmal végeztek szegediek a dobogón. Portugáliában a magyar csapat steppad kategóriában (Fajka Judit, Rózsahegyi Ágnes, Sík Márta) első, talajon (Fajka, Sík, Kis Judit) negyedik lett, egyéniben Fajka második, Rózsahegyi (mindkettő steppad) negyedik helyen végzett. És akkor a horvátországi sikert elérők: a Busa Gabriella, Tóth Tímea, Szécsi Annamária trió az első helyen végzett. Ne feledkezzünk meg az ob-ról sem, amelyről öt arany-, két ezüst- és két bronzérmet hoztak haza a szegediek.

De mi is ez a sokaknak nehezen kimondható nevű, ám látványosnak tűnő sportág? Aerobiklépések kick-box technikával kombinálva – röviden így foglalható össze. Azaz ha csak a nevéből és a meghatározásából következtetünk a mibenlétére, akkor kell hozzá küzdősport háttér, valamint aerobikos alap. Meg iszonyatos állóképesség.

A kipróbálói pedig garantáltan elfáradnak, mert tetőtől talpig megmozgatja őket, a nagyon jó alakformáló hatásáról nem is beszélve – ám itt véget is ér az amatőröket vonzó tulajdonságok felsorolása. Mert ha valaki profinak áll, azaz vb-n és Eb-n szeretne a dobogón magyar Himnuszt hallgatni, annak jóval többre van szüksége. Például a felkészülés alatt napi két-három, néha négyórás edzésre. Aztán azok a fránya steppadok, amelyek csak azért vannak, hogy nehezítsék a feladatok végrehajtását. Amely ugyan látványosabbá teszi a gyakorlatot, de megszokni, biztonságot szerezni rajta időt vesz igénybe.

Akik kedvet kaptak hozzá, jó hír: nemcsak országosan, de a megyében, Szegeden is egyre elterjedtebb. És ha nő a bázis, akkor a színvonal is garantáltan magasabb lesz. Fiatal szakág, támogatók terén még nem áll jól, de ha az eredmények jönnek, biztos lesz segítség.

És hogy hol érdemes keresni aero kick-box edzéseket? Például Szeged több edzőtermében is. A versenyzők Röszkére, Sándorfalvára és Szeged két klubjába (Combat „D" SC, Tigers SE) vannak leigazolva, az edzéseket pedig olyan szakavatottak végzik (például Perneki Mihály, Iglói Dénes), akik már rendelkeznek vb-címmel, illetve éremmel. Szóval üss, rúgj, és közben aerobikozz!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sánta bravúrjaival megmaradt a gyirmót esélye

Hazai pályán szenvedett kínos vereséget az ETO FC és az FC Sopron a Magyar Kupa tegnapi… Tovább olvasom