Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Út rácsatlakozás nélkül, 205 millióból

A kapuvári ipartelepen nemrégiben kétszázötmillióból megépített új utak egyikéről nem lehet a főútvonalra csatlakozni. Az önkormányzat elkészíttette ezek terveit, de azóta semmi sem történt.
Kapuvár vezetői büszkén jelenthették ki a helybélieknek, hogy megépült az ipartelep további részeit összekötő, úgynevezett 1-es és 2-es ipari út. A beruházással újabb húszhektárnyi területet ajánlhatnak ki az esetleges új befektetőknek. A kétszázötmillió forintos beruházásból százharmincmilliót pályázati pénzen nyertek a kapuváriak, a maradék hetvenmilliót a városi költségvetés állta. (Összehasonlításképpen: több mint hetvennégymillió forint hitelt vett fel a város az önkormányzati utak rendbetételére!)

Jelenleg zsákutca

A kétszázötmillióból felújították a már meglévő ipartelepi utat és környékét, valamint új nyomtávú útvonalat és csatornázást építettek az ipartelep Veszkény felé eső szélén mintegy hatszáz méter hosszan. Ez utóbbi aszfaltcsík azonban nem csatlakozik rá a 85-ös főútra, így az új ipartelepi út jelenleg zsákutca. Csak a Wesselényi utca felől lehet megközelíteni, bár a terület minden parcellájához kiépítették a bejárókat.

A költségvetésbe nem fért bele

Vertetics István, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetője elmondta: az ipartelep fejlesztéseinek tervezésekor nem feledkeztek el a csatlakozásról, de a költségvetésbe már nem fért bele a csomópont önmagában is több százmilliós költsége. Hozzátette: a 85-ös főút állami kezelésben van, így a több mint négyszáz méter hosszú csomópont kiépítése eredendően állami feladat lenne. Nem csupán a rácsatlakozásról van szó, de a kanyarodósávok kialakítása is szükséges, hiszen a várost tehermentesítő, észak felé vezető útra és a most megépített ipari útra is kanyarodási lehetőséget kell biztosítani. Vertetics István úgy véli: állami, uniós és önkormányzati összefogással kellene megépíteni a csomópontot.
Szőnyi Zsolt, a Magyar Közút Kht. szóvivője szerint a 85-ös főút kapuvári bevezetőszakaszára három éve hatályos építési engedély van. E szerint a főútra mindkét oldalról rácsatlakozás valósítható meg.

Nem keresték a közútkezelőt

– A tervhez, illetve az építési engedélyhez ebben a formában a közút kezelője kiadta a hozzájárulást, de azóta a csomópont kialakítása ügyében az önkormányzat nem kereste társaságunkat – mondta a szóvivő. Hozzátette: az ipari út megközelíthető más önkormányzati útról, ezért jelenleg nem is szükséges a főútról való csatlakoztatása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

hazai loki-baki

labdarúgás DVSC–Rabotnicki 1–1 (1–1)

Debrecen, BL-selejtező, 2.… Tovább olvasom