Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Utak a jövőbe

Az emberek egy része nyáron százezreket költ a családi utazásra. Az Adria, csendes öbleivel, sziklacsúcsaival, lagúnáival, romantikus halászfalvaival és mediterrán éghajlatával a magyarok legkedveltebb úti célja volt.

Horvátország a magyarok kedvence lett
Készülnek a szezonra az irodák

A tavasz jöttének talán egyik legbiztosabb jele, hogy miközben még alig jutottunk túl a télkergető farsangon, még csak úgy röpködnek a hajnali mínuszok s a nappali hőmérséklet sem nagyon kúszik tíz fok fölé, mi mégis egyre többet gondolunk a napsütésre, a szabadban eltöltendő csodálatos időre és a szebbnél szebb programokra. Kirándulásokra, utazásokra, üdülésekre, egyszóval a vakációra.
Készülnek az utazási irodák is a tavaszi, nyári szezonra és az azzal együtt járó ügyfélrohamra. Szinte nyomdaszagúak még a gyönyörű kivitelű prospektusok, amelyek a városlátogatások, körutazások és persze a nyári nyaralóprogramok sokaságát kínálják az utazni, pihenni vágyóknak s mindazoknak, akik legalább egy rövid időre ki szeretnének szakadni a hétköznapok rohanó sodrából.

Óriási a választék

A török tengerpart az utóbbi években vált divatossá
Ám nem könnyű választani. Óriási a választék, hatalmas a kínálat és nagy a csábítás. A nyári „semmittevésért" bizony meg kell küzdeni. Sokan ilyenkor szembesülnek a ténnyel: milyen nagy is a világ, s mégis – hála a modern technikának – milyen kicsiny.
A szakemberek szerint az emberek többsége tudja, hogy hová, mikor és miért szeretne utazni. Konkrét elképzeléseik, kívánságaik, elvárásaik vannak, képesek mégis elcsábulni egy-egy nagyon jó és kedvezőnek tűnő ajánlat hatására. A nyári üdülési szezonra tudatosan készülők már ilyenkor bújják az ajánlatokat, hiszen kedvezmények sora ösztönzi erre őket. Az előfoglalási kedvezmények akár a 10–15 százalékot is elérhetik. Egy négyfős családnál ez már nem is kis összeg.

Horvát és török tengerpart a célpont

Thaiföld: drága, de egyre többen mennek
Az elmúlt évben a horvát és a török tengerpart óriási népszerűségnek örvendett. A hozzánk legközelebb fekvő kristálytiszta, kék Adria a csendes öbleivel, sziklacsúcsaival, lagúnáival, 1800 kilométer hosszú partjával, romantikus halászfalvaival és mediterrán éghajlatával a magyarok legkedveltebb úti célja volt. Az elmúlt években hatalmasat fejlődött török idegenforgalom úgy tűnik, 2002-re beérett. A török Riviéra sajátos hangulata, a Földközi-tenger festői szépsége, a helyiek szívélyes vendégszeretete és a mesés Kelet hatása nagyon vonzónak bizonyult honfitársaink körében. Népszerűségéhez minden bizonnyal az áraihoz képest magas színvonalú szolgáltatások is hozzájárultak, hiszen még a repülőgéppel való utazás sem sokkal drágította meg az üdülés költségeit. Kedvelt volt még természetesen az olasz, a görög és a spanyol tengerpart is. Az egzotikus utazások közül Tunézia és Egyiptom nagyon népszerű. A charterjáratoknak köszönhetően sokan jártak Dél-Afrikában is.

Az árak nem változnak a tavalyihoz képest?

Irak és az utazási kedv   

Az utaztatók optimisták, bár fél szemmel Irakra figyelnek. Arra számítanak, hogy ebben az évben tovább növekszik az utazók száma. Belföldön is, hiszen egyre nagyobb a hazai kínálat is. Leginkább a gyógyüdülések száma gyarapodott. Remélhető, hogy a folyamat nem áll meg. Az EU küszöbét hamarosan átlépő magyarok, Európa-polgárrá válva igyekeznek jobban megismerni immár saját hazájuk kínálta kitűnő üdülési és kirándulási lehetőségeit is.

Az árak az utazási irodák előrejelzései szerint az idén nem nagyon változnak. Sőt van, ahol még csökkenésre is lehet számítani. A nemzetközi helyzet „fokozódása", az iraki háborús fenyegetettség sajnos néhány ország idegenforgalmát jelentősen befolyásolja. Törökország vendégforgalma nagy veszélyben van, mint ahogy Egyiptom, Tunézia és az iraki térség egyéb országai is. A félelem nagy úr és az utazók óvatosak. A török tengerpart helyét esetleg Görögország vagy Spanyolország veheti át.

Európa lassan körbeér azok körében, akik nyaraikat külföldön és mindig máshol igyekszenek eltölteni. Valószínű, ennek is köszönhető, hogy egyre többen merészkednek a távoli egzotikus országokba. Nyílik a világ. Az idén Jordánia, Mexikó, Thaiföld minden bizonnyal többek számára lesz célország. Európában Málta, Ciprus, Korzika, Szicília várhat több vendéget. Egyre népszerűbbek a körutazások is. Eddig leginkább délre szerveztek utakat az irodák. 2003-ban egyre többen igyekeznek északabbra: Skandináviába, Portugáliába, Írországba, Skóciába.

Kedvezmény a gyerekeknek

Mexikó: egyre több iroda kínálatában szerepel
Az utazási irodák egyre több kedvezménnyel járulnak hozzá a családi üdülésekhez. Van, ahol a 12 éven aluli gyermekek ingyen nyaralhatnak és számos egyéb családi kedvezménnyel, szolgáltatással kedveskednek a családoknak.
Sok új útvonallal gazdagodott a körutazások kínálata is. Ugyancsak érdekes és élménydús programnak ígérkezik a kétnapos, „Végig a Duna mentén" volános ausztriai szomszédolás hajóval és autóbusszal, vagy a portugál körutazás, avagy a szicíliai és görög körút. A 11 napos angliai és walesi látogatás is az utazási lehetőségeket gazdagítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevonulós trend

Szembetűnő az összecsengés az idei tavaszi-nyári divat és a háborús hangulatú világpolitika közt,… Tovább olvasom