Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Utasi Árpinak az iskolapadban a helye

Utasi Árpinak, az ország kedvenc mesemondójának meg kell válnia Bendegúz szerepétől, ugyanis a Veszprémi Petőfi Színház vezetősége úgy határozott, a csantavéri fiúnak az iskolapadban a helye. VIDEÓN A NAGY MESEMONDÓ
Árpi egy teljes évadon át játszott az Indul a bakterház című darabban, de Eperjes Károly, a színház művészeti tanácsadója úgy véli, a fiú életében most nem a szereplésnek kell a legfontosabb szerepet betöltenie. A különválást gazdasági okokkal magyarázzák, miszerint a próbák, az utazgatás, a színmű felújítása miatt időszerű a változtatás. A darabot, amelyet eddig kettős szereposztásban játszottak, a helybéli Őri Ádám főszereplésével állítanak színpadra.

Az ország kedvenc mesemondójának az iskolapadban a helye
Az ország kedvenc mesemondójának az iskolapadban a helye

Természetesen ahol ragaszkodnak ahhoz, hogy Utasi Árpi bújjon Bendegúz bőrébe, ott a színház igyekszik eleget tenni e kérésnek. Árpi édesanyja értetlenül áll a történtek előtt, ő úgy tudja, ősztől ismét számítanak fiára. Elmondása szerint majd akkor foglalkozik ezzel az üggyel, ha maga Eperjes Károly keresi fel.

Utasi Árpi: Csillag születik

Mint a magyar népmesék szegénylegénye, úgy indult el Csantavérről egy évvel ezelőtt szerencsét próbálni Utasi Árpi, és a kis mesemondó meg sem állt a Csillag születik döntőjéig. Egy éven át havi egymillió forintos álomgázsival és egy új autóval gazdagabban, győztesként és egy ország kedvenceként távozott a tehetségkutató műsorból, s úgy tűnt, a szegénysorból származó fiú élete jobbra fordul.

Magyarországra költözött, meselemezt adott ki, Fábry Sándor is ígéretet tett neki, hogy egyengeti az útját, ráadásul főszerepet kapott egy színdarabban, ám története sajnos nemrégiben nem várt fordulatot vett. Árpit már alig hívják fellépésekre, és az őszi évadban a veszprémi színház sem számít rá. Árpi februárban még lázasan tanult az Indul a bakterház című darab főszerepére. A darab rendezője, Bereményi Géza a tavaszi premier előtt így mesélt Árpiról: – Keményen, szorgalmasan és alázatosa n dolgozik. Bevallom, az elején kicsit tartottam attól, hogyan birkózik meg a feladattal – mondta.

Utasi Árpi, a nagy mesemondó

Árpi azonban rácáfolt Bereményi Géza félelmeire, és egy időre a kétkedők száját is sikerült befognia, bebizonyítva, hiba volt tehetségét vitatni. Néhány héttel ezelőtt ráadásul felröppentek olyan hírek, hogy újabb színházi munkák várnak rá. Ám a valóság másként alakult. Nemhogy új, de semmilyen munka nem vár rá, a színház sem kívánja tovább foglalkoztatni.

– Az új évadban nincs darab, amelyben gyermekszereplő játszana. A gyerekdarabokban is felnőtt színészek alakítják a karaktereket – mondta Varga Róbert, a Petőfi Sándor Színház szóvivője.

Csantavéri otthonában telefonon értük utol Utasi Árpit; szerettük volna megtudni, hogyan képzeli jövőjét.

Árpi rosszkedvűen és szűkszavúan válaszolt. Egyetlen biztos terve, hogy hétfőn visszaül az iskolapadba, egyéb céljairól nem beszélt.

Olvasóink írták

 • 15. egyszeru polgar 2008. szeptember 07. 16:51
  „Minden felelossegteljes szemely az iskolat javasolja. Igy is van rendjen, hiszen a fiu meg nagyon fiatal. Bizony , rafer meg az altalanos muveltsegbol jocskan. Ha lesz benne eleg kitartas, es valoban tehetseges, lehetosege lesz meg megfelelo idoben a szineszi szakma elszajatitasara.”
 • 14. Herrné 2008. szeptember 06. 19:17
  „A Vajdasági hanglejtés/tájszólás közel sem tehetség. Ritkán járhatott Pl. Csókán, Zentán illetve környékén, ha ezt az igen kellemes hangzású ízes beszédet egyedül Utasi Árpinak tulajdonítja. Azon a környéken minden gyerek így beszél.
  Egyébként a tehetség megítélése nem az én dolgom, de az én és a környezetemben élők, s velem egyetértők nevében se beszéljen senki.( Magyarország kedvenc ...stb.)
  Egyszerűen arról van szó, hogy Fábry megfuttatta a gyereket, akinek nem tudom jót tett- e ezzel.........”
 • 13. tusza 2008. szeptember 06. 17:49
  „Ezt a gyereket többször hallottam nyilatkozni, és egy valami egyértelmű: az eszéért nem lopnák el!
  Próbálják meg tanítani, iskolában a helye!”
 • 12. zweistein 2008. szeptember 06. 16:57
  „Kedves Hermé! Azért utánanéztem egy kicsit, szerencsére nem vagyok egyedül a fiú tehetségének megítélésében. Én a magam nevében beszéltem, Ön - úgymond - Magyarország nevében. Nem tudom melyikünk van szereptévesztésben.

  "Utasi Árpi Kedvenc meséim című lemeze a hivatalos eladási listán a megjelenés hetében a harmadik helyen nyitott!
  A csantavéri mesemondó idei éve álomszerűen alakul: kapja a havi egymillió forintos "zsebpénzt", filmet forgatott, jövő héten színházi premiere lesz Veszprémben és megjelent lemeze is minden előzetes várakozást felülmúló siker!
  (...) Árpi szinte alig hiszi el, hogy mindez vele történik.
  - Én csak olyan lemezt szerettem volna készíteni, amit szeretnek az emberek. Nagyon örülök, hogy ez sikerült - mondta a kisfiú, (...)."

  Jól van fiú, Te csak az előző hozzászólásomra figyelj.”
 • 11. Herrné 2008. szeptember 06. 15:05
  „Melyik ország kedvenc mesemondójáról beszél? Mert nem Magyarországról az biztos. Akkora felháborodás ritkán volt, mint ennek a kisfúnak a győzelemhez való segítése kapcsán.”
 • 10. sorpocak1 2008. szeptember 06. 14:12
  „Egy ekkora gyereknek még az iskolapadban a helye. Ha eddig alkalmazták a színházak, akkor azt csakis anyagi érdekek miatt tették.Ha pedig eddig az iskoláztatásról "megfeledkeztek", akkor ugyanolyan bűnösök, mint bármelyik bűnöző! Tessék ennek a gyereknek kijárni legalább a nyolcat, de ha szakmát szerez, az sem utolsó szempont. Természetesen a színészkedést sem kell abbahgynia. Eddig szép summát kapart összse a thetségével, és ezt kamatoztathatja a későbbiekben, de a tanulás az első!”
 • 9. zweistein 2008. szeptember 06. 11:34
  „Nem minden gyerekszínészből válik jó felnőttszínész. Viszont minden gyerek felnőtt lesz. Ezek a realitások. Egy ilyen fiatal gyereknek, mint amilyen az Árpi, nem szabad mindent egy lapra feltennie, nem szabad túlzott specializáció miatt elzárni a későbbi lehetőségek útját. Ha nem ebben az évben, akkor 2-5 év múlva úgyis kinőtt volna a szerepből. A mesemondása nekem nagyon tetszett, szívmelengető en vidám és ízes. Ezen a téren ez az istenáldotta tehetségű kisfiú, már eddig is többet tett le a közös asztalra, mint sokan egész életükben. Ne szomorkodj kislegény, minden jóra fordul!”
 • 8. Prehistoric 2008. szeptember 06. 10:36
  „2-nek: Dehogy vagyok irígy...! Még az is lehet, hogy lesz belőle valaki, igazi művész, de ahhoz tanulnia kell, és nem keveset. Amit a tehetségkutató műsorokról írtál, az teljesen igaz. Felkapnak valakit, azán ejtik, akár tehetséges, akár nem. Működik az egyperces "sztárok" futószalagja... Egyébként én soha nem engedtem volna a gyerekemet ilyen megasztár-féle műsorok közelébe, pedig végig kitűnő tanuló volt az érettségiig, és szerepelgetett is diákszínjátszásban. De ennyi elég, ez volt a korának megfelelő.”
 • 7. No.6-Sy 2008. szeptember 06. 10:35
  „A tehetség az teheség, nem számít honnan származik. És nem is az a lényeg ebben az ügyben, én azt gondolom, hogy milyen habitusa van egy gyereknek és hogy kik szerint kellene hol lennie (az iskolakötelezettség törvényi előírás, nem Eperjesé), hanem az, hogy egy halom felelősséget nem vállaló - de azt mások számára annál világosabban megszabni óhajtó - felnőtt méretű ruhát hordó sza@házi tönkretette vagy éppen most teszi tönkre egy gyerek életét.

  És ehhez minden olyan ember lelkesen asszisztál, aki irigységből, gyűlöletből, nemtörődömségből nem akarja látni a fától az erdőt. Mert az irigység bizony nagy úr! És mert százszor kényelmesebb azt hinni, hogy a gyerek azért szomorkodik, mert iskolába kell járnia - egy tehetséges gyereknek nem teher, hanem sokszor bizony áldás a JÓ iskola -, mintsem azt végiggondolni, hogy talán azért szomorú, mert alaposan kicsesztek vele. (A mamának pedig talán hagyjuk meg, hogy maga döntse el, hogy mit tesz, merthogy ő is felnőtt ember elvileg.)”
 • 6. egy tanár 2008. szeptember 06. 10:22
  „Karakánnak karakán a kisgyerek, hogy a kamerák elé mert állni, de tehetségesnek nem nagyon (vagy nagyon nem) nevezném.
  Menjen szépen vissza az iskolába, járja ki legalább a 8 osztályt. Ott a helye még.
  Ennyi...”
 • 5. "csalafinta igazság" 2008. szeptember 06. 10:11
  „Eperjes Károlynak teljesen igaza van.Egy ilyen korú gyermeknek
  az iskolapadban van a helye már csak koránál és habitusánál fog-
  va is!Egyébként nálunk, itthon is lehet találni ilyen gyermektehet-
  ségeket,nem okvetlen fontos csantavérről idehozni gyermeksze-
  replőt. Igy az a véleményem, hogy a gyermek ne szomorkodjon
  amiatt, hogy tanulnia kell, édesanya pedig tegyen meg mindent,
  hogy segítse gyermeke iskolai tanulmányait!!”
 • 4. kekecke 2008. szeptember 06. 09:52
  „mai magyar valóság”
 • 3. kekecke 2008. szeptember 06. 09:52
  „ma magyar valóság”
 • 2. No.6-Sy 2008. szeptember 06. 09:36
  „Hogy mit nem ért ezen az anyja?

  Például azt, hogy egy jól láthatóan kiemelkedő tehetségű fiút, egy gyereket kiemelnek, felemelnek, elhiteteik vele, hogy tehetséges, szerepeket ajánlanak neki, hagyják, hogy beleélje magát az álmaiba, aztán zsuppsz, se szó, se beszéd úgy kirántják alóla az egézset, mint egy szőnyeget.

  Olyan emberek, akik felnőttként ELVILEG autentikusak, megbízhatóak, szavahihetőek, tehát egy gyerek bizton támaszkodhatna rájuk, az adott szavukra.

  Csakhogy itt ocsmány emberekről van ám szó. Fábry maradék tehetsége is elporladt az évek során, réges-régen abból él meg, hogy kihasznál nálánál tehetségesebb, általa "felfedezett" ifjoncokat és fillérekért poéngyárossá gyúrja őket - amit maga előad, mint saját tehetsége termékét.

  Hogy mit nem ért az anya? Talán azt sem, hogy vannak emberek, akik majd megvesznek az irigységtől, ha náluknál tehetégesebb embert látnak, ha a tehetség valódi jelét vélik valaki homlokán felfedezni, és irigységükben ők maguk akarják megszabni annak, hogy mennyit is "ér"a tehesége, mi a mérce, mennyi pénzt kéne kapnia érte ...stb.

  Én úgy hiszem, hogy mi nem mondhatjuk meg kívülrfől, hogy mennyit ér Árpi tehetsége forintokban és autócsodákban. Még akkor sem, ha esetleg megveszünk a saját irigységünkben.

  De azt igen, hogy szégyenletes dolog egy gyerek lelkét ÍGY széttaposni és tönkretenni. Remélem, hogy az anyja egy dolgot megért: a tehetséges ember sokszor igen nagyon érzékeny is. Mielőtt alkoholista vagy egyéb önsorsrontó lenne a mélyen megtaposott kölyökből, talán tanácsos volna őt elvinni egy jó szakemberhez, aki még idejében segíthet neki az önbizalma helyreállításában. Ellenkező esetben az sem kizárt, hogy a társadalom számára örökre elveszítünk egy valóban tehetséges embert, egy halom percemberke kegyetlensége és emberi aljassága miatt.”
 • 1. Prehistoric 2008. szeptember 06. 08:03
  „Mit nem ért ezen az anyja? Gyerek, iskolába kell járnia. Már így is túl sokat kapott a tehetségéhez képest.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két tizenéves halt meg egy dunaújvárosi balesetben

Ketten haltak meg abban az autóbalesetben, ami szombaton, nem sokkal éjfél után történt Dunaújváros… Tovább olvasom