Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Utcafesztivált rendeznek a unióhoz való csatlakozás 10. évfordulóján

A budapesti Erzsébet téren koncertekkel, gyerekprogramokkal és futóversennyel tarkított utcafesztivállal ünnepli vasárnap a főváros az Európai Unióhoz való csatlakozás 10. évfordulóját.
A gyerekeket bábelőadások, az Eszter-lánc mesezenekar és kézműves foglalkozások várják, a sportolni vágyók a tízedik évforduló alkalmából 10 kilométeres futóversenyen vehetnek részt Budapest belvárosában és a Duna-parton - olvasható az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének közleményében.

Az idei Európa-nap egyik fő témája a május 25-i európai parlamenti választás lesz, és a rendezvényen a berlini fal leomlásának és a vasfüggöny lebontásának 25. évfordulójáról is megemlékeznek.

Az információs sátrakban az érdeklődők az Európai Unió nyújtotta lehetőségekről tájékozódhatnak, többek közt az EU-s munkavállalásról, tanulásról, vagy a 2014-es európai parlamenti választásról.

Az európai kulturális intézeteket tömörítő EUNIC és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete szervezésében ebben az évben is több neves dzsessz-zenész muzsikál együtt a nagyszínpadon: az észt Kadri Voorand énekel, a dán Christina von Bülow szaxofonon játszik, tenor szaxofonon és trombitán zenél Izraelből Mamelo Gaitanopoulos Orpheus, a harsonát a török Elvan Araci fújja. A zenekarban részt vesz még hegedűjátékával a lengyel Henryk Gembalski, Romániából Marius Mihalache cimbalmon, Robert Balzar Csehország képviseletében nagybőgőn, a doboknál Anton Mühlhofer ül majd Ausztriából, gitáron pedig a magyar Gyárfás István zenél. A nagyszínpadon koncertet ad még a Magashegyi Underground és a 30Y is.

A Pódiumszínpadon André Kertész és Lobenwein Tamás fotóiból lesz látható kiállítás 100 év, 25 év, 10 év: fordulópontok Európában címmel, a vasfüggöny lebontása előtti és utáni időkről ef Zámbó Istvánnal lesz beszélgetés, amelyet az ef Zámbó Happy Dead Band koncertje követ.

A délután folyamán ukrajnai fiatalok osztják meg tapasztalataikat a jelenlegi konfliktusos helyzetről, a színpad programját slam poetry est zárja.

Május 16-ig országszerte további 18 helyszínen rendeznek Európa-napi ünnepségeket, amelyek az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája szervezésében, a Széchenyi 2020 programot felügyelő Miniszterelnökséggel, a Külügyminisztériummal, valamint az Európai Kulturális Intézetek Egyesületével (EUNIC) együttműködésben valósul meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Ház előtt az országgyűlési törvény módosítása

Gulyás Gergely az országgyűlési törvény módosításáról szóló javaslat célja, hogy a képviselők csak… Tovább olvasom