Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Ütköznek a szakértői vélemények

Folytatódott az állatkínzás vétségével vádolt soproni Örsi András bírósági tárgyalása. Tegnap a védelem „ellenszakértői” véleményt nyújtott be, amelynek tartalma merőben eltér a korábbi terhelő megállapításoktól. A pert november 13-ra elnapolták.
Dr. Gajdos Anikó bíró tegnap folytatta Örsi András büntetőperét. Mint ismeretes, a soproni kutyatenyésztőt állatkínzás vétségével vádolják, mert az Új utcai üres házában, továbbá a Sopron és Balf közötti szőlőhegyen több mint kétszáz kutyát tartott – szakértők és állatbarátok megállapításai szerint – embertelenül sanyarú körülmények között.
Az ilyen jellegű megállapításokat cáfolta az az „ellenszakértői” vélemény, amelyet Örsi András szerzett be egy igazságügyi kynológustól, s amelyet dr. Gajdos Anikó bíró fel is olvasott.
Az ebben a dokumentumban szereplő állítások szerint Örsi András megfelelő módon etette-itatta állatait, az éttermi ételmaradékok alkalmasak erre. A laboratóriumi vizsgálatok a tápértéket esetükben a jó középmezőnyhöz sorolták.
Arra pedig nincsen adat, hogy éheztetés vagy szomjaztatás miatt károsodott volna egy kutya – áll az „ellenszakértői” véleményben. Ugyanakkor arról is hallhattunk, hogy az állatoknak kitett víz télen bizony megfagyott, nyáron viszont felmelegedett.
Dr. Czeglédyné dr. Czinege Helga vezetőügyész kérdésére a vádlott elmondta: 2005-ben több mint hárommillió forintot kapott az éttermektől, konyháktól az ételmaradékok elszállításáért.
Az ellenszakértői összegzés a kutyák tartási körülményeinél sem talált kivetnivalót, legfeljebb közegészségügyi vetületből. A mudi sajátosságai megengedik a rideg tartást, s „szakmai szempontból a földről történő etetés nem kifogásolható”.
„ A kutyák állatmenhelyeken megfigyelt viselkedési zavarai pedig a gazda hiányának és az idegen környezetnek tudhatók be” – fogalmazott egyebek mellett a tanulmány írója, aki viszont nem tett említést a hűtőládában tartott lefagyasztott néhány napos kutyatetemekről vagy az egymás által szétmarcangolt ebek látványáról sem.
Az eddigi megállapítások és a mostani vélemény ellentmondásai miatt dr. Gajdos Anikó bíró a pert november 13-ra elnapolta, hogy személyesen ütköztessék érveiket az ebek és az állatviselkedés-tan igazságügyi szakértői.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyháziak a forradalomban és a megtorlás idején

Veres András szombathelyi megyés püspök pénteken Mosonmagyaróváron a Barankovics Akadémián 1956… Tovább olvasom